”Kun ruoka on osa ympäröivän luonnon tarinaa, se maistuu paremmalta ja syventää luontokokemusta”

”Vein asiakkaalle mönkijällä peräkärryllisen isoja tynnyreitä joen varteen. Kun kysyin mitä kanistereissa on, kuului vastaus: Vettä”, kertoo poromies erämaisen autiotuvan kahvipöydässä.

Ruoka ja sen valmistaminen on yksi retkeilyn elämyksellisimmistä nautinnoista. Kaupan valmispasta tai retkiruoka on kyllä helppo retkieväs, mutta miltä maistuisi esimerkiksi luonnon yrteillä maustettu, vastakerätyistä sienistä tehty keitto, tai metsämansikoilla höystetty maitohorsmanlehtisalaatti? Varsinkin kesällä tuntuu erikoiselta ostaa kaupasta Italiassa tuotettua Rucolaa, kun polun vieri pursuaa ravintorikkaampia ja maukkaampia luonnon antimia.

”Livertelevä mustarastaan laulu kaikuu etäisesti koivikon takaa, kun metsästäjä-keräilijä astelee maadoittuen paljain jaloin vielä yön jäljiltä kosteiden viileiden kivien päällä. Huumaavat tuoksut uivat nenään ja ohjaavat oikeille jäljille. Usvaisen niityn reunasta löytyy siankärsämöitä, voikukan juuria, metsämansikoita, poimulehtiä, maitohorsmia ja apilan kukkia.”

Kesä on hortoilija-hörhön lempiaikaa. Järvistä, peltojen laidoilta, metsistä ja soilta löytyy paljon mahdollisuuksia täydentää retkiruokailuja tuoreilla, maukkailla ja ravinteikkailla saaliilla. Kun ruoka on osa ympäröivän luonnon tarinaa, se maistuu paremmalta ja syventää luontokokemusta. Uusia antimia ja reseptejä on myös hauskaa ja hyödyllistä opetella ja kokeilla. Viimeistään iltanuotiolla päivän saalista kokatessa saa helposti keskustelua aikaiseksi muiden retkeilijöiden kanssa.

Myös aiemmin kerätyt ja säilötyt ainekset tuovat kokkailuihin mielenkiintoisen lisän, palauttavat muistoja keruuhetkestä ja antavat aterialle erityisen merkityksen.

Keveyden ja säilyvyyden vuoksi kuivaaminen on hyvä tapa säilöä retkiruokia, eikä siihen tarvita välttämättä mitään laitteita. Useimmat juurekset, hedelmät, sienet ja salaatit kuivuvat pilkottuina hyvin normaalissa huoneilmassa, kunhan ilma pääsee kiertämään joka puolelta esteettömästi. Tässä auttaa esimerkiksi pyykinkuivausteline, joka päällystetään harsoilla.

Vaikka kaikkia tarvittavia aineksia onkin vaikea saada luonnosta, valmiit ja usein tunkkaiset retkiruoatkin saavat uusia virkistäviä makuja ja ravinteita, jos niitä piristetään hiukan esimerkiksi kuivatuilla tai tuoreilla sienillä ja vihanneksilla.

Kokeiltavia reseptejä

Kesäinen mansikkasalaatti

  • Metsämansikoita
  • Maitohorsman lehtiä ja kukkia
  • Vadelman lehtiä
  • Voikukan lehtiä
  • Ketunleipiä
  • Siemeniä (kurpitsansiemenet, auringonkukansiemenet, pinjansiemenet)
  • Fetajuustoa
  • Luraus öljyä
  • Luraus punaviinietikkaa

Poimi kasvit puhtaalta paikalta. Paahda siemenet kuivalla pannulla. Sekoita ainekset ja nauti.

Kalastajan leivät

  • Saaristolaisleipää
  • Kalaa
  • Villiyrttejä 2 dl: Ketunleipää, vuohenputkenversoja, peltokanankaalia, kuusenkerkkiä, voikukkia
  • Valkosipulin kynsi
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 0,5 dl öljyä
  • Luraus sitruunamehua
  • Voita
  • Suolaa ja mustapippuria

Murskaa yrtit, valkosipulin kynsi ja pähkinät tarkoitukseen pyhitetyssä kuksassa (maku tarttuu). Sekoita joukkoon öljy ja sitruunamehu sekä ripaus suolaa. Fileeraa ja paista kalat, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda ja voitele leivät. Laita kalafileet leivälle, päälle pestoa.

Yrttinen sienipasta

  • Kuivattuja sieniä (mustatorvisienet, suppilovahverot, tatit)
  • Kuivattuja yrttejä (rosmariini, timjami, ruohosipuli, persilja)
  • Kuivattuja lehtiä (voikukan lehdet, siankärsämön lehdet, poimulehdet)
  • Kananmuna
  • Pastaa
  • Suolaa ja pippuria

Laita sienet likoamaan hetkeksi niukkaan veteen ennen ruoanlaittoa. Keitä pasta suolavedessä, ja kaada vesi pois jättäen sitä hiukan pastan sekaan. Ota pasta pois lämmöltä ja lisää kuivatut yrtit ja kananmuna. Sekoita niin, että kananmuna muodostaa kermamaisen koostumuksen. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Muista

Jos liikut muilla kuin omilla mailla, varmista aina, mitä saa kerätä jokamiehenoikeudella. Kerää kasveja vain puhtailta paikoilta. Varmista että kasvit ovat syötäviä. Käytä harkintaa keräysmäärissä. Varmista lupa-asiat metsästyksen ja kalastuksen osalta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.