Kuinka valokuvata liikkuvaa vettä?

Veden kuvaus on oikeastaan helppoa hommaa. 1. Etsi vesi. 2. Ota kuva. Onnistuu vaikka 50 euron puhelimella. Sitten kun mennään vähän pidemmälle, tulee siitä jo monimutkaisempaa. Puhutaan aukoista, valotus-/suljinajoista, ISO-arvosta, linssin polttovälin pituudesta. Mitä kaikkea pitäisi ottaa siis huomioon, kun vastaan tulee kuohuva koski tai myrskyävä meri jonka haluaisit hienosti ikuistaa?

Muista yksi asia: valotusaika, tai toiselta nimeltään suljinaika. Olen nähnyt todella upeita vesiputouskuvia, jotka on otettu puhelimella. Toki järjestelmäkameralla voi tehdä vaikka mitä, mutta jos vesikuvaus kiinnostaa kokeilumielessä, voit ihan hyvin aloittaa puhelimella. Sinun tarvitsee säätää asetuksia käsin. Järkkärillä se on yleensä jokin variaatio nimestä Manual settings tai M-asetus. Voidaan myös käyttää muita valmiita asetuksia, mutta käsin säädettynä pääset paremmin ymmärtämään, mistä on kyse.

Puhelimiin on saatavilla applikaatioita, joilla voit säätää valotusaikaa ja muita asetuksia. Iphonelle ainakin ProCamera, ja Androidille Bacon Camera ajanee asiansa. Androidista en ole täysin varma, mutta varmasti löytyy myös ilmaisia versioita. Järkkärissä se on eri nimellä brändistä riippuen.

Ensiksi mietitään mikä on kuvaamasi kohde.

Onko se nopeasti ja voimakkaasti virtaava koski vai meren aallokko joka lyö rantakivikkoon? Aallokkoon voi sopia 1–25 sekunnin valotusaika, ja kuohuvaan koskeen kaikki 1/30 osasekunnin ja 1 sekunnin väliltä. Toki voidaan käyttää pidempääkin, mutta koskessa sopivan pitkä on parempi kuin liian pitkä – minun mielestäni.

Tammerkoski. Valotusaika 1/8 osasekuntia.

Sitten mietitään minkälaista kuvaa haetaan.

Haluatko pysäyttää kosken pärskeet kokonaan? Hauatko pumpulimaisen tunnelman? Jotain siltä väliltä? Tähän vaikuttaa juuri se paljon puhuttu valotusaika. Karkeasti voidaan jakaa valotusajat kolmeen eri kategoriaan:

  • Nopea valotusaika 1/500 osasekuntia tai nopeampi (sopii esim. lintujen lentoon tai urheilun kuvaukseen)
  • Normaali valotusaika 1/50 osasekunnista aina 1/500 osaan asti (potrettikuvat, maisemat, kaupunkikuvaus)
  • Hidas valotusaika 30 sekunnista 1/50 osasekuntiin (ns. motion blur -kuvat eli esim. pumpulimainen vesi)

Etsi hyvä kuvakulma.

Jos sinulla on jalusta, hienoa. Jos ei, voit käyttää jalustana mitä tahansa läheltä löytyvää materiaalia. Kamera on helpompi asetella vaikkapa kaatuneen puun rungolle kuin puhelin. Puhelimelle kannattaa siis napata mukaan jokin tuki.

Jos haluat pysäyttää liikkeen kokonaan, käytä hyvin nopeaa valotusaikaa. Tässä 1/640 osasekunnin valotusaika.

Jos kuvaat sadepisaroita, käytä taas nopeaa valotusaikaa, 1/500 tai 1/1000 osasekuntia. Tällöin voit joutua nostamaan myös ISO-arvoa, jotta kuvista ei tule liian hämäriä.

Koeta kuitenkin pitää ISO-arvo mahdollisimman pienenä.

Varsinkin jos haluat vedestä utuisemman. Suurempi ISO-arvo lisää kohinaa (kuvan rakeisuutta) merkittävästi varsinkin puhelimilla. Sama pätee järkkäreihin. Suurempi ISO-arvo lyhentää myös valotusaikaa.

Myrsky Näsijärvellä. Valotusaika 1/6 osasekuntia. Laineiden liike näkyy edelleen kuvassa, vaikka puuroutuu jo vähän.

Aukko liittyy tähän kaikkeen, mutta tällä kertaa en mene siihen sen tarkemmin. Sanoisin, että jos sinulla on puhelin, älä huolehdi tästä ollenkaan. Järkkärissä voit kokeilla arvoa F8. Mukana tulevassa linssissä piirto on terävintä siinä main, ja syvyysterävyyttä riittää vähän pidemmälle. Säädä tarpeen tullen, jos kuvasta tulee liian tumma tai vaalea.

Jos on keskipäivä ja aurinko paistaa voimakkaasti, saatat tarvita jotain tummentamaan linssiä. Eli jotain, joka päästää vähemmän valoa läpi. Sopivaa vempainta kutsutaan harmaasuotimiksi (ND-Filter). Usein ne ovat linssin päähän kierretäviä harmaanmustia lasilevyjä, jotka vähentävät valon määrää. Jos niitä ei ole, voit kokeilla nostaa F-arvoa esim. F16 tai F22. Kännykkäkamerassa perus aurinkolasit saattavat ajaa saman asian, eli asettele aurinkolasit kameran eteen.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua. Varsinkin nyt huhtikuussa pienetkin vesiputoukset ja kosket saattavat olla hyvinkin runsasvetisiä. Ei muuta kuin kuvausonnea 🙂

Voit katsella lisää kuviani instagramissa @anttiphotography

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.