Kuinka pärjäsimme retkillä sukkasillamme? Testissä Skinners-sukkakengät, osa 2/2

Kaupallisessa yhteistyössä Vaeltajankauppa

Toukokuussa esittelimme ensimmäistä kertaa Skinners-sukkakengät, jotka saimme testiin hämeenlinnalaiselta Vaeltajankaupalta. Sukkakengät herättivät lukijoissamme valtavasti kiinnostusta ja olemme saaneet hyviä kysymyksiä niihin liittyen. Nyt, kun testiaikaa on takana puolisen vuotta, on aika pureutua näihin kysymyksiin ja tehdä yhteenveto siitä, millaisia kokemuksia olemme Skinners-sukkakengistä saaneet.

Skinners-sukkakengät näyttävät tavallisilta nilkkasukilta, mutta ovat paksua neulosta. Sukkakengissä on kuminen murupohja, joka pitää vettä ja suojaa jalkapohjaa maapohjan terävyyksiltä. Perinteisiin paljasjalkakenkiin verrattuna Skinnersit ovat edulliset, maksaessaan vain noin 50 euroa. Lue juttusarjan osa 1/2 tästä.

Viimeisen puolen vuoden aikana Retkipaikan tiimiläiset Jarno ja Jonna ovat käyttäneet Skinnersejä retkillään ja arjessa muutenkin. Jarnolla oli aiempaa kokemusta paljasjalkakengistä, Jonnalla ei. Alla kootut kokemukset tuotteesta sekä vastauksiamme mieltänne askarruttaneisiin kysymyksiin!

Päällimmäiset ajatuksesi Skinnerseistä puolen vuoden käytön jälkeen?

Jarno: Olen käyttänyt Skinnersejä polkujuoksulenkeillä, kaupungilla ja vaellusreissuilla. Sukkien suurimpia vahvuuksia ovat elämyksellinen tuntuma alustaan ja niillä kävelemisen vaikutukset jalkojen lihaksistoon. Parhaimmillaan ne ovat kesäisillä päiväretkillä tai lenkkipoluilla. Rinkan kanssa testasin Kurjenrahkan kansallispuistossa kävellä niillä noin 15 kilometriä, eikä tuntunut pahalta. Rinkan kanssa käveleminen Skinnersit jalassa onnistuu varsinkin poluilla, joilla ei ole liikaa teräviä kiviä ja juurakoita. Pitkäkään taival ei rasita jalkoja liikaa, jos on ensin totuttautunut kävelemään sukilla ilman lisäpainoa. Vähitellen jalat vahvistuvat, ja alkavat sietämään pidempiä matkoja. Jo lyhyenkin käytön jälkeen huomaa, etteivät pikkukivet enää tunnu missään.

Jonna: Olen käyttänyt Skinnersejä ensisijaisesti metsä- ja tunturipoluilla. Ohuen murupohjan kanssa tuntuu hyvältä ja jännittävältä, kun jalan alla on hieman luonnon muotoja. Poluilla eteneminen Skinnersit jalassa on vaivatonta. Parhaimmillaan sukkakengät ovat mielestäni kallioilla ja isoissa kivikoissa, joissa eteneminen on lähinnä rauhallista kiipeilyä, sekä toisaalta erilaisissa luonnonpohjaisissa ylämäissä, kun jalalla tuntuu saavan alustasta oikean otteen. Myös metsäpoluilla ja poluttomassakin metsässä eteneminen on useimmiten erityisen mukavaa, riippuen toki hieman metsästä. Kosteita ja etenkin märkiä paikkoja tekee mieli väistellä. Jalkapohjat alkoivat nopeasti tottua sukkakenkiin, mutta itse en vielä lähtisi näillä pidemmälle (yli 5 km) kierrokselle ainakaan haastavaan maastoon.

Missä kunnossa Skinnersisi ovat nyt puolen vuoden jälkeen?

Jarno: Hyvässä kunnossa, ja pohjakaan ei ole kulunut paljoa. Suurin osa käytöstä on ollut muualla kuin asfaltilla, jossa ne voisivat ehkä kulua enemmän.

Jonna: Suhteellisen hyvässä kunnossa. Sukat ovat säilyttäneet muotonsa ja napakkuutensa. Pohja on kulunut hieman, mutta ei ole rikki eikä tunnu huolestuttavasti ohentuneen. Sukan päällä oleva kirjailtu Skinners-logo on hieman nuhjaantunut.

Ovatko Skinnersit liukkaat pitkoksilla tai juurilla?

Jarno: Sukka pitää hyvin monenlaisilla pinnoilla. Verrattuna perinteisiin kenkiin tuntuma alustaan on huomattavasti tarkempi, mistä johtuen askeleet tulee aseteltua tarkemmin, ja usein huolimattomuudesta johtuvat liukastumiset vähenevät. Koska pohjassa ei ole lainkaan korkoa, nilkan vääntymisiä ja kompurointia tulee vähemmän.

Jonna: Liukastella ei ole tarvinnut. Jalkapohjan muotoutuessa maastoon ilman jalkineen jäykkää pohjaa, saa jalanpohjalla maastosta paremman ja tukevamman tuntuman. Samalla varpaista on iso apu tasapainon pitämiseen. Märällä kalliolla tai juurakolla murupohja ei ole tuntunut liukkaalta.

Miten Skinnersit toimivat märässä maastossa?

Jarno: Ajattelin aluksi, että käyttäisin sukkia vaelluksilla tauoilla, sekä soiden ja jokien ylityksiin. Sukat kuivuvat kuitenkin niin hitaasti, ettei niitä tee mieli laittaa jalkaan, jos ne on kastellut saman päivän aikana. Sukat eivät hengitä kovin hyvin, ja jalat hikoavat lämpimällä kelillä aika nopeasti.

Jonna: Uin paljon luonnonvesissä ja olin ajatellut käyttää näitä myös uimakenkinä. Se ajatus jäi kuitenkin heti ensimmäisen kokeilun jälkeen kun huomasin, että kuivuminen jopa huoneenlämmössä kesti useamman päivän. Retkillä olen kuitenkin jonkin verran kahlannut näillä ja plussaa on ollut se, että litimärkänäkään ne eivät ole alkaneet hangata ihoa tai tuntuneet muutoin epämiellyttäviltä. Hajuongelmaa en ole huomannut, vaikka ovatkin joitakin kertoja kastuneet niin, että olen sen jälkeen jatkanut niillä kävelyä pitkänkin matkaa. Perillä olen laittanut ne kuivumaan mahdollisimman ilmavaan paikkaan.

Kuva: Laura Hakulinen

Miten hyvin Skinnersit suojaavat jalkapohjaa?

Jarno: Aika monta kertaa on vahingossa tullut astuttua koko painolla terävän kiven tai juurakon päälle, mikä ei tunnu hyvälle. Näillä kävellessä tai juostessa huomaa katsovansa tarkemmin mihin astuu, ja ehkä maiseman katselu jää silloin hieman vähemmälle. Sukkakenkien murupohja on pehmeämpää materiaalia kuin paljasjalkakengissä yleensä, ja on lähempänä paljain jaloin kävelemistä. Hyvä puoli on tuo luonnollinen tuntuma ja lämpötilojen aistiminen pohjan kautta, mutta pohja ei suojaa niin hyvin jalkoja teräviltä sattumilta. 

Jonna: Terävä kivi tai esimerkiksi poikkiteloin jalkapohjan kanssa osuva ohut juuri voi tuntua aivan karmaisevalta jalassa. Aika nopeasti opin katsomaan hieman tarkemmin, että mihin astun.

Kysyimme Vaeltajankaupalta näkemystä siitä, suojaavatko Skinnersit jalanpohjaa lasinsirpaleilta. Tässä heidän vastauksensa:

”Pohja on erittäin tiukkaa kumiseosta, joten ei siitä varmastikaan ihan pieni lasi mene läpi. Jos kuitenkin sattuu astumaan esimerkiksi hiekalla pystyssä olevaan isompaan terävään siruun, niin sitten saattaa läpi mennä, sillä viiltosuojaa Skinnersien pohjassa ei ole. Skinnersien pohjaan voisi siis suhtautua kuten muihinkin paljasjalkakenkien pohjiin: suojaavat hyvin, mutta kyllä niistäkin läpi menee, jos huono tuuri käy ja astuu vaikkapa naulaan tai oikein terävään isompaan lasiin.”

Vaeltajankauppa

Millaiseen maastoon et valitsisi Skinnersejä jalkaasi?

Jarno: Alustoille, jotka ovat liian teräviä ja kovia. Talvikelissä Skinnersit saattavat kävellessä olla liian kylmät, juostessa pärjää lumellakin. Kuivalla pakkaskelillä tarkenee hyvin kun laittaa tavalliset sukat väliin.

Jonna: Kovin teräväkiviselle alustalle en näillä lähtisi – se voisi tehdä liian kipeää. Hiekkatielle ja asfaltille valitsen myös jalkaani mieluummin tavalliset kengät, sillä omasta mielestäni tasainen alusta tuntuu sukkakenkien kanssa tympeältä jalan alla. Lumi on pienen matkaa ok, jos sitä on niin vähän tai tiiviisti, että se ei yllä jalanpohjaa korkeammalle eikä siis pääse kastelemaan sukkakengän päälliosaa.

Oletko suositellut Skinnersejä kavereillesi?

Jarno: Paljon kiinnostusta on ollut, ja ovat herättäneet huomiota esimerkiksi kaupassa käydessä. Suosittelisin Skinnersejä polkujuoksuun keveyden  ja askeleen luonnollisuuden vuoksi. Vaelluskäytössä on muita parempia vaihtoehtoja, jotka kuivuvat nopeasti ja tarjoavat hiukan enemmän suojaa.

Jonna: Päiväretkeileville kavereilleni olen suositellut. On ollut ihanaa päästä kokemaan maan muodot jalkojen alla ja saada samalla yhteys metsään, kallioihin ja kiviin. Skinnerseillä maastossa liikkuessa huomaa senkin, että varpaat eivät ole pelkkä koriste, vaan niillä on oikeasti tosi iso rooli kulkemisessa ja tasapainossa.

Aiotko jatkaa Skinnersien käyttöä?

Jarno: Aion jatkaa käyttöä polkujuoksulenkeillä.

Jonna: Aion jatkaa lyhyemmillä päiväretkillä, kun lumet taas sulavat.

Millaisena koet Skinnersien hinta–laatusuhteen?

Jarno: Verrattuna paljasjalkakenkiin kestävät varmaankin saman verran kilometrejä, joten tulevat halvemmaksi.

Jonna: Minulla ei ole oikein vertailupohjaa, kun en koskaan ole raaskinut paljasjalkakenkiä ostaa. Huomioon ottaen että käyttämilläni Skinnerseillä menee helposti vielä ensi kesä ja kuka ties sitä seuraavakin, niin niiden hinta on mielestäni ok.

Saimme lukijoilta kysymyksiä koskien myös sitä, kuinka hyvin kengät suojaavat hyönteisiltä ja punkeilta. Myös lastenkokoja sekä korkeavartisia Skinnersejä kysyttiin.

Hyönteisten kanssa ei puolivuotisen aikana tullut noteerattavia kohtaamisia kummallakaan testaajalla. Lasten kokoja ei vielä keväällä ollut saatavilla, mutta ne on tuotu markkinoille kesän 2019 aikana eri väreissä (löytyvät täältä). Korkeavartisia Skinnersejä ei valitettavasti ainakaan toistaiseksi ole saatavilla, mutta tehtaalle on kerrottu käyttäjäpalautteesta asiaa koskien joten voi olla, että jonain päivänä sellaisetkin vielä markkinoille saadaan. Sen sijaan mahdollisesti jo ensi kesänä Skinnerseistä on tulossa puhtaasti sisäkäyttöön tarkoitettu versio, jossa ei ole murupohjaa.

Tietoja Skinners-sukkakengistä

Vaeltajankaupan kotisivuilla tuotteesta kerrotaan seuraavaa:

  • Hopealanka tekee sukkakengistä antibakteeriset
  • Sopivat myös sisäkäyttöön, pohja ei naarmuta lattiaa
  • Skinnersit valmistetaan Euroopassa käsityönä
  • Sukkakengät voi pestä pesukoneessa
  • Skinnersien paino on keskimäärin alle 100 grammaa.
  • Materiaalit, kokotaulukko ja muuta lisätietoa löytyy Vaeltajankaupan kotisivuilta.

Vaeltajankaupan kivijalkamyymälä

Vaeltajankaupan kivijalkamyymälä sijaitsee Hämeenlinnassa osoitteessa Kaurialankatu 21. Myymälän yhteydessä on myös nettikaupan varasto. Tutustu Vaeltajankaupan tarjontaan netissä ja vieraile tilaisuuden tullen myös myymälässä saamassa asiantuntevat vinkit suoraan paikan päältä. Lue myös Haix-vaelluskenkätestimme: Osa 1 ja osa 2.

Jutun koonnut: Jonna Saari. Kuvat (ellei toisin mainittu): Jarno Hämäläinen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.