Kuhmoisten Pirunvuoren Pirunkammari on suojaisa alkovi omalla lammella

Kuhmoisten pitäjä on väkiluvultaan pieni, mutta retkeilykohteena sitäkin suurempi. Joku tovi sitten kerroimme Valkulamminvuoren huikeista rotkoista ja luolista sekä Päijälän Linnavuoresta, jota syystäkin tituleerataan Suomen Machu Picchuksi. Pirunvuori Pirunkammareineen on myös linnavuori sijaitsee varsin lähellä Päijälän Linnavuorta, saman järven vastakkaisella rannalla.

”Gottlundin mukaan löytyy Päijälänkylässä (toisin: pappilan maalla) Linnavuori, joka on etenkin järvelle päin korkea ja jyrkkä. Vuoressa, jota sanotaan myös Suomutkan vuoreksi, on luola, nimeltä Pirunpesä, jota herramiehet kuuluvat käyvän katselemassa; tässä on muka taidolla tehty sisälle käytävä.

Toisessa paikassa puhuu sama tutkija korkeasta Linnavuoresta Saareksenjärven rannalla, josta vuoresta kansantarina tietää kertoa ja kolmannessa paikassa Saareksenvuoresta Saareksenmaalla Simolan tilalla. Tämä vuori, jossa myös sanotaan Pirunkammari nimisen luolan olevan, lienee sama kuin ensiksi mainittu linnavuori.”

pirunkammari (1)

Tuon tekstin perusteella oli paikka varsin helppo yhyttää kartalta. Uskoa vahvisti melkoisesti se kartalla komeili paikannimenä myös Pirunkammari. Paikalle oli poikkeuksellisen helppo osua.

pirunkammari (2)

Koska tarkkaa pistettä ei kartalta näkynyt, otaksuimme, että luola olisi jossain kohtaa jyrkännettä. Näinpä oli suorastaan yllätys, kun kohtasimme sen suuaukon suoraan vuorta lähestyessämme.

Sen enempiä aikailematta kävimme peremmälle. Ensimmäisenä kohtasimme pari metriä yläviistoon menevän käytävän, jota pitkin saattoi helposti kiivetä. Lakipisteessä oli hieman suurempi tila ja sen toisella puolella luola jatkui taas alaspäin.

pirunkammari (6)

Reilun metrin alempana erottui pieni kivitasanne johon ylhäältä saattoi laskeutua. Sen takana puolestaan oli lammikko, noin puolimetriä syvä ja täynnää kirkkaaksi asettunutta vettä.

Kivitasolle laskeuduttua yllätys oli melkoinen. Luola ei loppunut siihen, vaan lammikon vieressä, poikittain tulosuuntaamme nähden oli suorakaiteen muotoinen kivitasanne, jossa mahtui istahtamaan hyvinkin kolme ihmistä. Olisipa siinä saattanut hyvinkin myös yöpyä.

Kuhmoisten Pirunvuoren Pirunkammari

Matkaa tasanteen perimmäisestä nurkasta suuaukolle tuli hyvinkin seitsemän ehkä kahdeksankin metriä. Sen erotti ulkomaailmasta vesieste, 90-asteen kulma ja ylös ja alas kuljettava sisäänkäynti.

pirunkammari (8)

Siellä tunsi olevansa piilossa. Jokin teki paikasta poikkeuksellisen kotoisan tuntuisen. Tuntui, kuin se olisi varta vasten rakennettu. Niin hienosti olivat eri elementit osanneet kohdelleen asettua.

pirunkammari (10)

Takaisin maanpinnalle palattuamme kipusimme vielä vuoren laelle ihastelemaan vastarannan Linnavuorta ja loppusyksyn karunkaunista maisemaa. Huvittavana yksityiskohtana reittiä vuoren laelle seurasivat muutamat käsinkirjaillut kyltit, joissa jokamiehenoikeudelle viitattiin kintaalla. Tavallista siivommin paikalla siis sietää olla, mutta poissa ei tarvitse pysyä. Pihapiirit olkoot rauhassa, mutta metsässä liikkumista ei kukaan voi omistaa.

Jos vain suunnalle satut tai luolat kiinnostavat enemmän, niin paikalla kannattaa ehdottomasti pistäytyä luolan omintakeisuuden takia vaikkapa samalla reissulla kun valloittaa Valkulammin vuoren. Retkipaikka suosittelee.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6833741 E 405158

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.