Koukussa kalastukseen? Lähde Nakkilan koskille koukuttamaan meritaimenta ja lohta!

Lähde kalaan! Kokemäenjoen Nakkilan kosket on yksi Suomen varmimmista, ellei varmin paikka päästä kosketuksiin vasta merestä nousseen taimenen kanssa. Merestä jokeen nouseva lohikin on viime vuosina alkanut vastata kalastajien pyyntöihin yhä useammin. Vehreässä lehtomaisemassa vuolaasti virtaavan Kokemäenjoen Nakkilan kosket Harjavallan voimalaitoksen alapuolisella jokiosuudella käsittää seitsemän koskea ja nivaa. Nakkilan kosket on nousemassa yhä vahvempaan suosioon kalastajien keskuudessa – eikä syyttä. Kalaa tulee, maisemat ovat upeat ja palvelut pelaavat.

Perustietoja kohteesta: (tiedot päivitetty 23.10.2022)

  • Kokemäenjoki on Pirkanmaan ja Satakunnan maakuntien suurin joki, se alkaa Sastamalasta ja laskee Selkämereen Pihlavanlahdella. Kerran vuodessa soudetaan ja melotaan Satakunnan kansansoutu (109 km).
  • Nakkilan kosket käsittävät seitsemän koskea ja nivaa Nakkilan ja Harjavallan välisellä alueella, 13 kilometrin matkalla.
  • Aktiviteetit: kalastus, melonta, patikointi, pyöräily, retkeily
  • Nakkila on tunnettu nahkiaisista ja sanonnasta ”Siin Nakkila kirko vaiheill”
  • Palvelut kalastajille ja retkeilijöille: karttaan merkityillä paikoilla laavut, tulipaikat, kompostikäymälät, veneenlaskupaikat

Olen asunut Nakkilassa lähes kaksikymmentä vuotta. Vasta aivan viime vuosina olen oivaltanut, kuinka upean joen äärellä saan asua. Nakkilan koskimaisemissa voi kalastaa, meloa, patikoida ja pyöräillä. Retkieväitä voi kokkailla ja nauttia mitä upeimmilla, vastikään kunnostetuilla nuotiopaikoilla joen äärellä.

Arantilankosken kodalta avautuu upea näkymä Kokemäenjoelle kaikkina vuodenaikoina.

Kokemäenjokeen olen muodostanut siteen jo aivan lapsuudessani Äetsässä, nykyisessä Sastamalassa Saarisaunan mökillä keskellä Kokemäenjokea. Mummun kanssa narrasimme ahvenia mato-ongella. Kokemäenjoen kalaa ei kuitenkaan tuolloin suositeltu ruokakalaksi suurten elohopeapitoisuuksien vuoksi. Paljon on tuon jälkeen vettä virrannut, ja nykyään Kokemäenjoen kalaa voi huoleti syödä.

Nakkilan koskilta jättilohia, juuri mereltä noussutta meritaimenta sekä kuhaa ja toutainta

Nakkilan koskilla voi harrastaa perinteistä lohen- ja meritaimenen soutua. Ensimmäiset lohet nousevat jokeen jo juhannuksen tienoilla, mutta parhaat kalastusajat ajoittuvat syksyyn vesien viiletessä. Koskiosuudelle aina Harjavallan voimalaitokselle asti nousee merestä lohi sekä erityisesti meritaimen. Koskille istutetaan myös runsaasti kirjolohta läpi avovesikauden saalisvarmuutta takaamaan. Alueella esiintyy runsaasti myös kookasta kuhaa sekä toutainta. Kalabongauksesta kiinnostuneille tiedoksi, että alueella esiintyy jopa kymmeniä eri kalalajeja.

Nousutaimenta on mahdollista kalastaa ympäri vuoden huipun ajoittuessa loppukevääseen ja syksyyn. Hyvänä taimenkeväänä Nakkilan koskilta koukutetaan toista sataa taimenta ja osa on kiitettävän kokoisiakin.

Kimmo Puosin jättitaimen tuli soutamalla syksyllä 2019. Kuva: Lohijoki Oy.

Kesällä 2019 joesta nousi yli 18-kiloinen lohi. Ja tämä ei ole mikään kalajuttu, vaan täyttä totta.

Veden korkeusvaihtelut tuovat lisähaastetta

Nakkilan kosket ovat ensikertalaiselle haasteelliset erityisesti vedenkorkeuden vaihtelun vuoksi. Kalojen liikkumista on vaikea ennakoida, ja kuivan maan alueet muuttuvat välillä saariksi. Alueella on kuitenkin saatavissa ammattitaitoista opastusta. Jo päivä osaavien oppaiden matkassa antaa mittavan tietopaketin tuleville omatoimiretkille. Myös verkostoitumalla oppii – kalastajia yhteinen harrastus yhdistää, ja rannoilla kokeneemmat neuvovat kokemattomampia.

Arantilankoski. Pääsin joitakin vuosia sitten opastamaan venäläistä matkailijaa, joka majoittui meillä Tallitalossa ja oli kuullut Nakkilan koskien olevan hyvä kalapaikka.

Matalalla vedellä joki on erinomaisesti kalastettavissa myös rannalta käsin. Koskien rannoilla on laavuja ja portaita helpottamaan kulkemista korkealla jokitörmällä. Nakkilan koskille saa tulla omalla veneellä, ja veneenlaskupaikkoja löytyy runsaasti. Jos ei ole omaa venettä, vuokrattavilla jokiveneillä pystyy liikkumaan kaikkien koskien alueella. Rantojen kalastusrajoitukset kannattaa tarkistaa Nakkilan koskien nettisivuilta.

Koukussa kalastukseen – oppia pojalta äidille

Kun vuonna 2001 muutimme Nakkilaan, silloin 6-vuotias esikoispoikani aloitti intensiivisen kalastusharrastuksen Nakkilan koskilla. Hän oli niin kalastuksen lumoissa, että kerran jouduin hakemaan hänet rantaan kiinnitetyn köyden avulla saaresta, joka ei suinkaan ollut saari hänen sinne aamuvarhaisella mentyään. Iltapäivällä Harjavallan voimalaitokselta oli avattu luukut, ja kahdeksan kalassa vietetyn tunnin jälkeen vesi olikin illalla noussut siinä määrin, että kahluupaikka oli muuttunut kuohuvaksi koskeksi.

Mikael ja Teemu olivat innokkaita kalamiehiä jo yli kymmenen vuotta sitten.

Sittemmin olen saanut olla Mikaelin apuna lohensoudussa vanhalla, puisella jokiveneellämme. Luonnollisesti siten, että minä soudan ja Mikael uistelee. Joskus on soutajalta olleet voimat loppua koskenniskaa kovassa virtauksessa edestakaisin soutaessa! Sittemmin Mikael on hankkinut oman jokiveneen ja olen pääsyt soutajaksi myös Tornionjoelle.

Äiti soutaa ja poika vetouistelee. Moottorillekin on välillä käyttöä vastavirrassa. Työnjako on selvä! Kuva: Philippe Beluze.

Tulin viime kesänä hankkineeksi jopa perhokalastusvälineet, mutta jostakin syystä ne ovat enimmäkseen olleet poikani matkassa. Olemme toki yhdessäkin perhoa heitelleet jonkin verran.

Haaveissani siintää kesällä lähteä Lohijoki Oy:n Kimmon ja Lassen oppiin perehtymään perhokalastuksen saloihin. Kuva: Lohijoki Oy.

Nakkilan Kosket Kalastus-TV:ssä

Viime kesänä päädyin filmitähdeksi, kun Ville Haapasalon Kalastus-TV teki kuvauksia Nakkilan koskilla. Kuvauksiin kaivattiin kalastusta harrastavia naisia. Kriteerinä oli, ettei ole kauhean ekspertti ja uskaltaa kysyä. Siinähän tuo päivä sujui minulta ja ystävältäni Annelta rattoisasti venäläisen kuvausryhmän rekvisiittana esittäen aivan aloittelijaa. Se ei ollut meille vaikeaa! Kalaakin tuli, mutta lähinnä Lohijoki Oy:n Kimmolle ja Lasselle, jotka meidät kuvauksiin houkuttelivat. Kuvauksissa olikin kyseessä ”Kilpailu joella”.

Venäläisten kuvauskohteena. Kuva: Anne Valtonen

Ranskalainen visiitti Nakkilan koskilla

Vuonna 2015 toin Nakkilan koskille testiryhmäksi ranskalaisia kalastajia tutustumaan alueeseen ja Lohijoki Oy:n opastuspalveluihin. Tuolloin Nakkilan koskien puitteet eivät olleet lähellekään sillä tasolla kuin nyt, mutta jo silloin alueen palvelut herättivät ranskalaisissa kunnioitusta.

Lohijoki Oy:n yksityinen kalastuslaituri sai ranskalaiset hämmästelemään hyviä puitteita. Kuva: Armelle Devinant

Toivon, että saisin nuo kalastajat vielä palaamaan Nakkilan koskille nauttimaan entisestään parantuneista palveluista ja saalistakuusta. Ainakin Lohijoki Oy:n Kimmo Puosi lupailee rehvakkaasti ryhmille, että syö lippalakkinsa, jos saalista ei tule. Vielä ei ole tarvinnut hattua pureskella.

Veden korkeusvaihtelut tuovat lisähaastetta

Kokemäenjoki on voimakkaasti säännöstelty joki, ja virtaaman vaihtelut voivat vuorokauden aikana olla huomattavia. Yleensä vesi on alhaalla yöllä ja aamulla sekä viikonloppuisin. Alhaisimmillaan juoksutus on vain noin 50 m³/s ja pahimpina tulvina jopa yli 700 m³/s. Monta laituria ja venettä on lähtenyt virran viemäksi alkutalven 2020 ennätystulvissa. Harjavallan voimalaitoksella on riittänyt valokuvaajia ihmettelemässä ohijuoksutusta. Paikka on todellinen nähtävyys aina!

Vaikka kaikki puhuvat Harjavallan voimalaitoksesta, sijaitsee se Nakkilan puolella. Kuva alkutalven 2020 ohijuoksutuksesta padolla. Vettä riittää!
Toisinaan kesällä vettä ei ole juuri lainkaan.

Veden korkeutta tulee säännöstelyn vuoksi tarkkailla jatkuvasti. Arantilan ja Ruskilan koskilla saattaa aamulla kuivin jaloin kalapaikkaan lähdettyään löytää itsensä iltapäivällä saaresta. Tämän tulin oppineeksi kantapään kautta jo vuosia sitten. Rannalta kalastajille joki on parhaimmillaan matalan veden aikaan, kun taas korkealla vedellä venekalastaja on vahvoilla.

Nakkilan seitsemän koskea tarjoavat jokaiselle jotakin

Nakkilan seitsemän koskea ovat Porin suunnasta, siis alimmasta koskesta alkaen lueteltuina Ruskila, Arantila, Pämppi, Tyni, Korte, Kistu ja Voimalaitos, joka valmistui vuonna 1939. Ennen voimalaitoksen valmistumista paikalla kuohui yksi joen suurimmista koskista, Lammaistenkoski eli Pirilänkoski.

Ruskilankoskella rannalta kalastus onnistuu parhaiten kosken niskalta.

Ruskilankoskella voi kalastaa perholla tai vetouistella. Joen molemmilla puolilla saa kalastaa. Kuva: Lohijoki Oy

Nakkilan puolelta on viitoitus Ruskilankoskelle Ruskilan koulun vierestä. Ennen maatilaa tie tekee mutkan vasemmalle ja tien päästä, joen rannalta löytyy parkkipaikka. Kävelymatkaa kosken partaalle ja korkean veden aikaan siis saaressa sijaitsevalle laavulle ja tulipaikalle kertyy muutama sata metriä polkua ja pellon laitaa pitkin.

Ulvilan puolelta mennessä on niin ikään viitat, ja parkkipaikka sijaitsee Linjatien päässä. Kävelymatkaa kertyy noin 600 metriä hiekkaisella, jyrkällä rantatörmällä mutkittelevaa polkua pitkin. Vieressä on yksityinen luonnonsuojelualue, joka on retkeilijöiden suosiossa. Molemmista saarista löytyy laavu ja tulentekopaikka, jotka viime kesänä toimivat usein myös melojien ja muiden retkeilijöiden taukopaikkana.

Kesällä on usein metsäpalovaroitus. Onneksi melontaretken kahvit voi keittää myös trangialla.

Arantilankoski on koskista helpoimmin saavutettava, koska sinne on viitoitus 2-tieltä Nakkilan keskustan halki (Nakkilan kosket). Lohirannan kokous- ja juhlatilan vieressä sijaitsee iso parkkipaikka ja sillan toisessa päässä samalla puolella tien varressa levike. Arantilasta sillan oikealta puolelta löytyy upealla paikalla sijaitseva kotalaavu ja kompostikäymälä. Rappuset johtavat alas rantaan ja sillan alta pääsee helposti kulkemaan kosken kuohujen äärelle. Arantilassa koskenniskoja on kolme, ja joki on kalastettavissa niin korkealla kuin matalallakin vedellä. Saareen kahlatessa kannattaa tarkkailla veden korkeutta, koska veden noustessa korkealle saaresta pois pääsy on hankalaa.

Arantilankoski.

Arantilankosken aluetta on viime vuosina kehitetty monipuolisen tapahtumapuiston suuntaan. Vieressä sijaitsee monipuolinen Nakkilan kunnan ylpeys, upouusi liikuntakeskus liikuntareitteineen ja frisbeegolf-ratoineen sekä kotiseutumuseo ja kesäteatteri. Mukana Arantilanpuistoksi nimetyn alueen kehittämisessä virkistyskäyttöön ovat olleet Nakkilan kunta, Nakkilan kosket ry, Nakkilan Seudun Koskikalastajat ry sekä alueella toimivat yritykset Lohijoki Oy sekä allekirjoittanut eli Avec Marja – Marjan matkassa. Aktiviteetteja löytyy laidasta laitaan muillekin kuin kalastuksen harrastajille. Kannattaa tutustua Avec Marjan melontapalveluihin ja lähteä joelle vaikka kajakilla.

Auringonlasku Arantilankoskella. Aika hiljentyä!

Pämppi on alueen lyhin koski ja se on keväisin erinomainen paikka tavoittaa meritaimen.  Kesäaikana se on myös yksi alueen parhaista lohipaikoista. Syvän ja hapekkaan veden läheisyys houkuttaa lohia alueelle lämpimän veden aikaan. Kalastus on kuitenkin sallittua ainoastaan eteläpuolella, koska vastaranta on yksityisaluetta.

Pämpille mennessä Harjavallantien varressa on opastaulu ja levike, jonne auton voi jättää. Rantaan pääsee parhaiten kävelemällä noin sata metriä Nakkilan suuntaan tien reunaa pitkin. Vanhan maakellarin vierestä johtaa polku alas rantaan. Rappusia ei vielä ole, mutta rannassa on upouusi laavu ja tulipaikka.

Pämpinkosken laavulla sain inspiraation tämän artikkelin kirjoittamiseen katsellessani vuolaasti virtaavaa Kokemäenjokea.

Tyni on tasainen virtapaikka, jossa on hyvät mahdollisuudet saada nousukalaa koko kauden ajan. Pohjoispuolella on pitkä kiviriutta, ja vastaavasti eteläpuolella lyhyehkö rantakivikko, jotka molemmat soveltuvat matalla vedellä hyvin perhokalastukseen. Soutuun Tyni soveltuu sekä matalalla että korkealla vedellä. Tynille johtaa Harjavallantieltä pellon poikki soratie, jonka päästä aukeaa upouusi, tilava parkkipaikka ja veneenlaskupaikka.

Korte on korkealla vedellä tasaista, kovaa virtaa. Matalalla vedellä erottuu kaksi niskaa ja paikka saa enemmän koskimaisia piirteitä. Pohjoispuolella pystyy matalalla vedellä kahlaamaan hyvin, ja alue soveltuu hyvin perhokalastukseen. Myös eteläpuoli tarjoaa matalalla vedellä hyviä rantakalastuspaikkoja, mutta korkealla vedellä rannalta kalastus on hankalaa. Soutuun Korte soveltuu kaikilla vedenkorkeuksilla. Molemmilta rannoilta löytyy laavu ja tulentekopaikat.

Korte on matalalla vedellä perhokalastajan unelmapaikka. Kuva: Mikael Oksman.

Tynille ja Kortteelle on Harjavallantieltä Nakkilan puolelta selkeät opasteet. Parkkipaikan vieressä rappusten yläpäässä on laavu ja rannassa rappusten alapäässä penkit. Harjavallan puolelta Satalinnan alueelta on viitoitus koskille Paratiisintieltä.

Kistu on mietovirtainen niva. Paikka on parhaiten kalastettavissa normaalilla tai korkealla vedellä, mutta matalalla vedellä virtaus on todella heikko ja soutukalastus hankaloituu. Kaloja saadaan laajalta alueelta, ja korkealla vedellä lohen tai taimenen saattaa saada tärppäämään hyvinkin läheltä rantaa.

Lepotauko Kistulla. Melontaseikkailu Nakkilan koskia alas. Harjavallan padon alapuolelta kajakit vesille ja menoksi!

Kistulle on niin ikään hyvät opasteet ja parkkipaikka Harjavallantien vieressä. Rantaan johtaa polku ja portaat. Alhaalta avautuu näkymä Lammaistenlahdelle.

Kistu matalan veden aikaan. Eroosio on syönyt vastapuolen rantatörmää. Kuva: Mikael Oksman
Kistulta avautuu näkymä Lammaistenlahdelle. Pojalleni Kistu on ollut paikka rauhoittua hiljaisuudessa veden äärellä. Kuva: Mikael Oksman.

Voimalaitos on alueen ylin koskipaikka, joka sijaitsee aivan Harjavallan voimalaitoksen alapuolella. Voimalaitoksen alue on joen varminta aluetta tavoittaa lohi, meritaimen ja kirjolohi. Padolta lähdettäessä ensimmäiset 400 metriä on kalastuskieltoaluetta, mutta heti joen leventyessä alkaa luvallinen kalastusalue. Alueen yläosassa on pelkästään rantakalastajille tarkoitettu alue. Matalalla vedellä alueen alaosa soveltuu erinomaisesti perhokalastukseen. Alueen alaosat soveltuvat erinomaisesti soutukalastukseen. Korkealla vedellä pohjoisrannan karikko jää veden alle ja luo erinomaisen soutukalastusalueen. Vesitilanteesta riippuen myös perhokalastus on tuottoisaa karikon alueella.

Voimalaitoksella on laavu ja kompostikäymälä. Kuva: Lohijoki Oy

Voimalaitokselle on Nakkilasta Harjavallantieltä opasteet. Ennen voimalaitoksen patoa kääntyy tie vasemmalle ja ennen puomia sijaitsee parkkipaikka. Puomi on pääsääntöisesti kiinni ja ajo sallittu vain luvan saaneille. Kalastusvälineet on siis jaksettava kantaa rantaan muutaman sadan metrin päähän, mutta vaiva on sen arvoinen. Voimalaitoksella on laavu, tulipaikka ja kompostikäymälä. Joen Harjavallan puolella sijaitsee Paratiisin luontopolku, Paratiisilehto, joka on retkeilijöiden suosiossa.

Leader-rahalla ja talkoilla puitteet kuntoon

Nakkilassa on osattu hyödyntää EU-rahoituksen mahdollisuudet mitä parhaimmin. Nakkilan kosket Ry aloitti keväällä 2017 Leader-hankkeen, jonka aikana parannettiin merkittävästi kalastusalueen palveluita. Jokivarteen rakennettiin useita laavuja tulipaikkoineen, kuivakäymälöitä, parkkipaikkoja, rappusia, veneramppeja ja polkuja. Erityisen tarvetulleita ovat olleet tienvarsiopasteet, jotka helpottavat alueen löytämistä mutta ennen kaikkea ne tuovat näkyvyyttä.

Nakkilan Kosket ry yhteistyökumppaneineen jatkaa alueen palvelujen kehittämistä. Tienvarsiopasteet ovat kunnossa, ja tämän kevään aikana saadaan myös maasto-opasteet, jotta aluetta tuntemattomien on helpompi löytää parhaat ottipaikat. Nakkilan kosket tulee parantamaan myös nettisivujaan ja panostamaan erityisesti karttoihin ja opasteisiin.

Lisätietoa alueen palveluista:  

Kalastus ja melonta sekä venevuokraus:

Nakkilan kosket ry: Tietoa koskista ja kalastuksesta, kartat, veneen ajoväylät, saalistilastot, kalastussäännöt jne.

Nakkilan Kosket ry, kalastusluvat

Lohijoki Oy, kalastusopastuspalvelut ja kurssit sekä juhla- ja kokoustila Lohiranta. Lohijoki Oy tarjoaa Nakkilan koskien lisäksi opaspalvelujaan ja majoitusta myös Tornionjoella Ruotsin puolella Svansteinissa.

Veneenlaskupaikat: Kaikille avoimia veneenlaskupaikkoja on 4 kpl: Ruskila, Arantila, Penttala, Tyni

Venevuokraus
Lohijoki Oy:n vuokraveneet vuokrattavissa Nakkilan R-kioskista. P. 050-3736361
www.lohijoki.fi/fi/venevuokraus
Viikarin tilan veneet vuokrattavissa numerosta 050 557 8334
https://www.viikarintila.fi/kalamaja-ja-vene

Avec Marja – Marjan matkassa: Kajakkien vuokraus ja opastetut melonta- ja patikkaretket

Majoitusta joen läheisyydessä:

Apartment Tallitalo – Garage House, siisti ja viihtyisä majoitushuoneisto, 3 mh 1–6 henkilölle Penttalan veneenlaskupaikan läheisyydessä

Arantilan rivitalokaksio, siisti ja viihtyisä rivitalokaksi 1-4 henkilölle 500 metriä Arantilankoskesta

Härmälän aamiaismajoitus 3 mh, 1–10 henkilölle lähellä Tynin veneenlaskupaikkaa. Siistit, vastikään remontoidut huoneet ja keittiö oleskelutiloineen maatilan päärakennuksen toisessa kerroksessa. Ruokailu-, sauna- ja opastuspalvelut tilauksesta.

Viikarin Kalamaja ja vuokraveneet: aivan Kokemäenjoen rannassa Pämpin- ja Tyninkosken välissä. Kolmen petipaikan ja pienen keittiön lisäksi tiloista löytyy sauna ja pihasta grillauspaikka. Samasta paikasta vuokrattavissa jokiveneet.

Kiitokset artikkelin asiantuntija-avusta Lohijoki Oy:n Kimmo Puosi ja Lasse Pauhe sekä Nakkilan Kosket ry.

Lisää kirjoittajan tekstejä Retkipaikassa ja blogissa Avec Marja – Hetkiä ja retkiä luonnossa.

Lähde kalaan Nakkilan koskille!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.