Koskien kauneutta, tehtaan rauniot ja uhrikuusen mahtava jalka – Kotalan- ja Kituskosket ovat harvojen tuntema retkikohde Virroilla

Virroilta löytyy tämä mainio retkikohde, joka tarjoaa niin luontopolun tenhoa, kodan suojaa kuin koskien kohinaa ja historiallisten paikkojen lumoakin. Kitusten rantametsä on suojeltua aarnimetsäaluetta, jossa kiertää helppo luontopolku. Nauti erämaisesta koskiluonnosta ja Martti Kitusen maisemista – vapaana virtaavat upeat kosket ovat harvinaista herkkua Suomessa. Alueen ja lähiseudun erikoisuuksia ovat lisäksi vanhan tehtaan rauniot metsässä sekä Martti Kitusen kaadetun jättiläiskuusen kasvupaikka.

Luontopolku n. 3 km
Luontopolun lähtöpaikka kartalla

Martti Kitunen (1747–1833), tuo kuuluisa karhunkaataja, sai olla innostuksenamme lähtiessämme kiertämään Virroilla Kotalan- ja Kituskosken maastoja.

Kosken yläpuolinen parkkipaikka sijaitsee koskien yli vievän sillan oikealla puolella tien 3493 varressa (kartta). Tuolla parkkipaikalla tapaa usein myös koskien varrella olevia kalastajia, jotka yöpyvät täällä. Parkkipaikalta lähtee polkuja myös Kitusjärven reunoille, joissa voi käydä ihastelemassa naavan peittämiä puita ja nauttimassa luonnon rauhasta.

Kotalan koskia hallinnoi koskitoimikunta. Toimijoina ovat osakaskunnat, Metsähallitus sekä ranta-alueen omistajat ja kyläläiset. Vuoden aikana koskilla vierailee noin tuhat kalastusvierasta sekä lukematon joukko niitä, jotka haluavat ihastella koskiluontoa.

Parkkipaikalta tien 3493 ylityksen jälkeen pääsee vierailemaan Kituskosken kodalla, joka onkin ainoa varsinainen taukopaikka täällä.

Varsinaiselle luontopolulle pääsee kun ylittää Kotalan koskien sillan ja tarkkaavaisesti katsoo oikealle puolelle, jossa luontoreittiä osoittava viitta sijaitsee.

Upeat kosket ja kauniit maisemat sekä tietyllä tapaa historian havina olivat seurana tuolla kauniilla koskien reunustamalla polulla. Paikka paikoin risujen kyllästämä luontopolku toi eteen kangasmaastoa sekä puissa olevia karhujen repimäjälkiä. Koskien pauhu siivitti matkan etenemistä. Noin puolessa välin reittiä polun kunto heikkeni, ja polkua sai jo hiukan etsiäkin.

Nyttemmin siellä on tehty parannustöitä.

Koskista ja niillä tapahtuvasta kalastuksesta lisäinfoa löytyy Kotalankosket.com-sivustolta.

Yllätys oli suuri, kun eteen avautui Kituskosken paperi- ja puuhiomotehtaan rauniot keskellä metsää, umpeenkasvaneessa ympäristössä.

Tehtaan rakentaminen aloitettiin vuonna 1898 ja päätettiin kahden vuoden kuluttua. Koskaan tehdas ei toiminut, vaikka siellä oli upeita tehdasrakennuksia ja jopa kanava kaivettu toimintaa silmällä pitäen. Paikalla on monia tehtaan historiasta kertovia opastetauluja.

Tuolta polku jatkuu läpi havupuumetsän palaten takaisin tielle 3493, jota pitkin astellaan takaisin parkkipaikalle.

Karhunkaataja Martti Kitusen uhrikuusi

Osoite: Martti Kitusentie

Lähdettäessä retken jälkeen liikkeelle kannattaa käydä vain muutaman kilometrin päässä olevalla Martti Kitusentiellä, jota ajettaessa tullaan karhunkaatajan kotiseudulle. Siellä voi nähdä myös hänen uhrikuusensa.

Martti Kitunen kaatoi urallaan lähes 200 aikuista karhua. Karhujen verta Kitunen otti pulloon ja uhrasi kotitalonsa pihassa kasvavalle kuuselle. Kitunen kaatoi veret kuusen juurelle. Uskomuksena on, että sen takia kuusi kasvoikin niin kauan. Jättikuusella lienee ollut ikää 300 vuotta. Puu rauhoitettiin vuonna 1956. Nyttemmin kuusi on kaadettu sen lahottua ja tultua vaaralliseksi ohikulkijoille.

Martti Kitusesta voi lukea lisää täältä.

Saapuminen Kotalankoskille

Virroilta ajetaan tietä 23 kunnes tullaan Kotalan kylälle johtavalle viitalle, josta käännytään Vironkoskentielle ja ajetaan Kotalan kylän läpi kääntyen vasemmalle tielle 3493 (Itämerentie), jota pitkin ajetaan kunnes tulee koskista kertova opaste ja parkkipaikka.

Martti Kitusentie löytyy, kun ajetaan Itämerentietä Kotalankoskien P-alueen ohitse pienen matkaa pohjoiseen. Tie kääntyy tällöin oikealle.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.