Olisiko tämä sitä kotikenttäetua? Luontopolkumies Puumalan Koskenselän luontopolulla.

Koskenselkä on kauniilla paikalla sijaitseva leirintäalue Puumalan lähistöllä, Saimaan rannassa. Koskenselän portin vierestä voi startata myös kolmen kilometrin luontopolulle, jonka varrella on monenlaista metsämaisemaa, myrskytuhon jälkiä, puromaisemia sekä paljon informatiivisiä opastauluja.

Koskenselän luontopolku Puumalassa
Päivämäärä: 25.9.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 368
Reitin pituus: 3,3 km
Kohokohdat: Monipuoliset metsät, puro, runsas infotaulujen määrä
Parkkipaikka: Koskenseläntien varressa tai leirintäalueen pihalla. Reitin lähtöpaikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät. Pari hieman epäselvää kohtaa.
Varusteet/jalkineet: Muutamia kosteita kohtia. Märkinä aikoina vedenkestävät jalkineet varmasti hyödyksi.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa reitin varrella

Moni varmasti tietää, että olen kotoisin Puumalasta. Olen kiertänyt suuren osan Puumalan luontoreiteistä. Läheskään kaikkia en ole kuitenkaan kävellyt ja kuvannut bloggausaikanani eli vuoden 2017 jälkeen. Koskenselän luontopolulla kävin kävelemässä toukokuussa 2014, nyt päätin syyskuisena sunnuntaiaamuna kiertää reitin ja ottaa kuvat ja pistää tämänkin luontopolun ”kirjoihin ja kansiin”. Reitti muuten kulkee jonkin matkaa hyvin tutuissa maisemissa, sukuni omistaa pienen metsäpalstan, jonka läpi täällä kävellään. Olin ollut palstalla myös taimikonraivaushommissa samana vuonna 2014 – enkä ollut taimikkoakaan käynyt sen jälkeen katsomassa.

Mainittakoon vielä, että vuonna 2014 kävelin reitin ympäri Puumalan Luontoretkeilijöiden yhteisellä retkellä, jossa samalla tehtiin vähän kartoitusta reitin varrella olevista infotauluista (tai rasteista, miksi niitä sitten halutaankin kutsua). Niitä oli valtavasti, parhaimmillaan useampi taulu kymmenen metrin matkalla. Lähdin nyt katsomaan, olisiko taulujen määrä maltillisempi.

Ajelin Koskenseläntietä ja muistelin, että reitin lähtöpaikka on aika lähellä leirintäalueen porttia. Portin lähellä on myös kätevä levike, johon mahtuu 6-7 autoa. Jätin auton parkkiin ja kävelin muutaman kymmenen metrin matkan lähtöpaikalle. Täältä löytyy reittikartta, pieni Saimaa Geoparkin esittely ja nuoli kohti kävelysuuntaa.

Karttaan luontopolku on merkitty vihreällä. Lähtöpaikka on reitin eteläisimmässä pisteessä, Looginen kiertosuunta (nuolen opastamana) on vastapäivään.

Reitti vie alussa myös 9-väyläiselle frisbeegolfkentälle (yksi heittopaikka näkyy kuvassa kuusen takana). Parissa polkujen risteyksessä on luontopolun opasteena nuolella varustettu tolppa.

Ensimmäinen luontopolun infotaulu kertoo vuoden 1972 myrskyn tuhoista. Siitä minullakin on muistoni – ja on helppo uskoa taulun teksti siitä, että paikoin myrsky tuhosi 50-100 % seudun puustosta. Tälläkin kankaalla myrsky teki tuhojaan ja metsä on pääosin lähtenyt kasvuun 50 vuotta sitten, myrskyn jälkeen.

Mäntykankaalta siirrytään hieman synkempään kuusimetsään. Muutama pienempi polku risteää luontopolun kanssa, mutta polun linjaus on kuitenkin selkeä – tässä risteyksessä opastetta ei välttämättä tarvitakaan.

Kuusikosta siirrytään taimikkoon ja saavutaan tielle. 600 metriä kävelyä takana. Särkiojantie on kapea, mutta onpa tässä autollakin ajettu. Tie vie tutulle metsäpalstalle.

Särkiojantietä pitkin kävellään hieman yli puoli kilometriä. Oikealla kohoaa hauskan niminen Lauttakankaanmäki. Sekin on tuttu – sen yli piti juosta nuoruuden juoksulenkeillä (asfalttitietä muutaman sadan metrin päässä).

Siirtolohkareesta kertova infotaulu taitaa olla reitin viides. Juuri näillä seuduilla oli todella paljon infotauluja edellisellä käynnilläni. Nyt niitä on selvästi vähemmän. Muita aiheita alkumatkalla ovat mm. aihki eli maisemapuu, mänty ja puun ikä.

Noin kilometrin kohdalla on risteys, joka on mielestäni reitin ainoa epäselvä paikka. Muistelin, että luontopolku kulkisi tässä oikeanpuoleista haaraa, joka on kieltämättä pääväylän näköinenkin. Kyllä, tarkistin kartasta, että tämä olisi oikea suunta.

Heti risteyksen jälkeen onkin tuttu taimikko. Puusto oli korkeintaan miehen korkuista, kun sitä kahdeksan vuotta aiemmin hieman harvensin. Täällä on kuulemma jo käyty kerran sen jälkeenkin raivaushommissa. Suomalainen talousmetsä voi hyvin ja kasvaa vauhdilla.

Särkiojan tie päättyy ja siirrytään taas vähän kapeammalle polulle. Luontopolun kyltti on saanut jostain koristeeksi jonkinlaisen sahanterän.

Haavasta kertova luontopolkukyltti on melko korkealla, sen pystyy varmasti kuvastakin toteamaan – kuva on otettu silmieni korkeudelta. Mietin, että noin 170 cm pitkälle Luontopolkumiehelle osa opastauluista on täällä vähän korkealla. Lapset eivät varmastikaan pysty näitä kylttejä lukemaan (paitsi aikuisen avustuksella).

Vielä suvun metsäpalstan pohjoislaidalta löytyy puro. Se on Särkioja, jonka mukaan tänne tuova tiekin on saanut nimensä. Luonnontilaisten purojen merkitys metsänhoidossa on nykyään suuri – niiden ympärille on jätettävä suojavyöhyke, jotta olosuhteet säilyvät hakkuista huolimatta ennallaan. Tässä ollaankin synkähkössä kuusikossa (kuten blogin pääkuvasta huomaa, siinä Luontopolkumies puron laidalla). Puron takana näkyy toinenkin infotaulu, se on ison kuusen juurella – kuusen kooksi mainitaan noin 35 metriä pituutta, 85 senttiä läpimittaa ja 7 kuutiota puuta ilman oksia ja juuria.

Reitillä on myös pitkospuuosuus, ehkä satakunta metriä. Tässä kuljetaan melko rehevässä, jopa lehtipuuvoittoisessa sekametsässä.

Noin kaksi kilometriä takana. Loppumatka kulkee suurimmalta osin tietä pitkin. Ensimmäisillä metreillä ohitetaan tämä upea haapa. Sen juurella oleva kyltti kertoo haapiosta, puunrungosta koverretusta veneestä.

Luontopolku käy vielä pienen kurvin metsässä ja kapeammilla poluilla – seuraavan ojan luona on opastaulu, jonka aiheena on Etelä-Savon maakuntakukka, lumme. Reitin varrella ei varmasti lummetta nähdä, joten vähän ihmettelin tämän taulun olemassaoloa.

Hetken päästä palataan tielle ja loppumatka, noin kilometri, kuljetaan hiekkateitä pitkin. Infotaulun aiheena tässä on rauduskoivu.

Saimaa on niin lähellä, mutta ihan rantaan ei reitillä valitettavasti päästä. Sinulle, joka Puumalan suunnalla liikut ja haluat kulkea luontopolulla Saimaan rannalla, käy ihmeessä myös Norppapolulla. Saimaan perustiedot kerrotaan infotaulussa viimeisen kilometrin aikana.

Koskenselän leirintäalueen punaiset mökit alkavat näkyä muutama sata metriä ennen kierroksen päättymistä. Kierroksen viimeisillä metreillä on muuten leirintäalueen huoltorakennus tien laidassa (puusee-mahdollisuus). Saimaan rantaa voi toki käydä ihailemassa vaikkapa Koskenselän laiturilla.

Kierros päättyi. Matkamittaus noin 3,3 kilometriä (kuten oli ilmoitettukin). Käytin aikaa siihen aika tasan tunnin. En pitänyt evästaukoa, koska olin menossa mökille heti kävelyn jälkeen kahville. En myöskään tavannut ainuttakaan muuta ihmistä kävelyn aikana.

Reitti on suhteellisen helppo. Korkeuseroa noin kymmenen metriä, ei jyrkkiä nousuja tai laskuja eikä liikaa kiviä tai juuria. Lukemista oli edelleenkin melkoisen paljon, mutta ei liikaa. Mukava ja informatiivinen kävely monipuolisissa metsämaisemissa.

Sijainti: N=6823499.289, E=561685.044 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.540011, GEO:lon=28.160304

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Puumalassa:
Norppapolku
Kukkeistenpolku
Metso-polku Nestorinrannassa
Loketon onkalo

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.