Kangasmaastoa ja monenlaisia kuoppia – Korpinkierros Kauhavalla

Jääkauden loppuvaiheen sulamisjoet ovat luoneet hiekkaisen Haaruskankaan, jossa on asuttu jo kivikaudella. Haaruksen retkeilyreitistön varrella onkin nähtävissä kivikautisen asumisen jälkiä pyyntikuoppineen, mutta myös tuoreempia kuoppia eli tervanpolttoon tarvittuja tervahautoja. Maisemassa on vielä isompiakin kuoppia – ne ovat peruja 1900-luvun hiekanotosta ja ajan saatossa muuttuneet pieniksi lammiksi.

Korpinkierros Haaruksen retkeilyreitistössä Kauhavalla
Päivämäärä: 25.7.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 341
Reitin pituus: 5,2 km
Kohokohdat: Mukava kangasmaasto, lammet, mielenkiintoinen historia pyyntikuoppineen ja tervahautoineen
Parkkipaikka: Haaruksenportti, Haaruksentie 394. Runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Reitti kulkee todella kuivassa kangasmaastossa, ei erikoisvaatimuksia.
Helppo reitti, korkeintaan keskivaativa (Reitti kulkee toki suurimmaksi osaksi metsäpoluilla, mutta maasto on helppoa, ei juuria tai kivikkoa).
Yksi tulipaikka

Retkipäivä Etelä-Pohjanmaalla käynnissä. Olin kaverin kanssa Lappajärven maisemissa (Pyhävuori-Lakeaharjun patikkareitillä) aamulla, siitä ajelimme Kauhavalle, kohteena Haaruksen retkeilyreitistö. On kerrottava taustaa myös sen verran, että olin huomannut Haarustrails-nimisen tilin seuraavan Luontopolkumiestä Instagramissa ja siksi olin myös tutustunut Haaruksen reitteihin ja päättänyt käydä siellä kävelyretkellä ensimmäisen tilaisuuden tullen. Nyt oli se tilaisuus.

Reiteille on useampi lähtöpiste, mutta valitsin kävelyreitiksi 5 kilometrin Korpinkierroksen ja sen lähtöpaikaksi ilmoitetaan Haaruksenportti. Se löytyi helposti osoitteen perusteella. Tilaa autoille on reilusti. Lähtöportti on heti tien ja parkkipaikan vieressä.


Portin takana on opastus- ja eväidensyöntikatos.

Katoksessa on mm. reittikartta. Saman kartan olin tulostanut mukaan ja seurailin reittiä paperikartasta. Korpinkierros on merkitty karttaan (ja luontoon) keltaisella ja kiertosuunta näyttäisi olevan vastapäivään. Kartan perusteella ajattelin ehkä aluksi, että reitillä olisi paljon suolampia – siksi valitsimme jalkineiksi kumisaappaat. Aivan turhaan, Korpinkierros kulkee hyvin kuivissa kangasmaastoissa ja kaikki lammet sen varrella ovat syntyneet hiekanoton jättämiin kuoppiin.

Matkaan. Korpinkierros näyttäisi kartan mukaan alkavan virallisesti eteläisimmän lammen takaa, noin sadan metrin päästä. Neljä eri väriä viittaavat kolmeen ympyräreittiin (Korpinkierrokseen sekä lyhyempiin Joutsenenkierrokseen ja esteettömään Päästäisenpolkuun), punainen reitti vie noin kilometrin päähän Jääskän Loman mökkikylään.

Lähtöpisteessä Korpinkierros on tosiaan merkitty oikealle eli vastapäivään. Toki reitin taukopaikalle (Lamminpoikanen) ja puoliväliin (Ruskoranta) näyttää olevan sama matkaa kumpaakin reittiä – joten reitin voisi kiertää yhtä hyvin vastapäiväänkin. Helpointa on tietysti seurata ehdotettua kulkusuuntaa!

Pari ensimmäistä lampea ohitettu, nyt reitti kurvaa hieman kauemmaksi lampijonosta. Mukavaa mäntykangasmaastoa riittää. Mäntyyn kiinnitetty pikkukyltti kertoo matkat taukopaikoille, Lamminpoikaseen 0,5 km, Karhulaan (joka ei meidän matkamme varrelle osunut) 2,3 km. Pikkukyltit ovat talviretkeilyä varten, osa reiteistä pidetään lumilingoilla auki talvisinkin.

Reitti saapuu Haaruskankaantielle ja kulkee hetken matkaa sitä pitkin. Kyltti tien laidassa kertoo kivikautisesta asuinpaikasta. Korpinkierroksen varrella on paljon erilaisia kuoppia – tässäkin kerrotaan ympärillä olevista painanteista, joista osassa lienee asuttu ja osassa säilytetty esim. ruokaa. Asuinpainanteet ovat ilmeisesti noin 5000 vuoden takaa.

Seuraavat kuopat tulevat vastaan heti seuraavalla metsäosuudella. Pyyntikuoppia on käytetty kivikauden aikaisessa metsästyksessä – ne on peitetty vaikkapa havuilla ja eläimet on joko houkuteltu tai ajettu kuoppiin.

Nyt reitti kurvaa takaisin kohti lampijonoa. Hauskan nimisen Lamminpoikasen itärannalla on tämän reitin tulipaikka. Istahdimme tauolle ja paistoimme makkarat. Tässä kohdassa Joutsenenlenkki kurvaa lammen pohjoispuolelta takaisin kohti läntistä paluureittiä.

Tauon jälkeen matka jatkui. Vuorossa on toisen kerran lyhyt tieosuus pitkin Haaruskankaantietä.

Reitti käväisee taas Vuoslammi-nimisen lammen rannassa ja sen jälkeen kurvaa Haaruskankaantien yli sen itäpuolelle. Vanhan tervahaudan luona on reitin toinen taukopaikka. Muutamassa muussakin paikassa reitin varrella oli penkki istuskelua varten.

Reitin pohjoisin osuus on samalla Peiponpolku-nimistä luontopolkua. Reitillä taitaa olla kymmenkunta luontopolkutaulua. Pohjoisella reunalla kulkee myös Saukonsilmukka-niminen ympyräreitti, jonka reittimerkinnät ovat sinisiä. Blogin pääkuvassa ollaan tässä kuivalla kankaalla, näkyvissä on kolmenvärisiä reittimerkintöjä.

Sitten saavutaan reitin pohjoispäähän. Pieni hiekkatieosuus. Tapasimme myös polkupyörällä liikkeellä olevan henkilön, joka kyseli meiltä, mitä reittiä olimme kävelemässä. Hetken jutusteltuamme selvisi, että hän oli ollut edellisenä päivänä talkoissa, jossa tampattiin tänne uutta reittiä. Olivat olleet huolissaan, että Luontopolkumies saapuisi paikalle (olimme viestitelleet aiheesta) ja moittisi kesken olevia reittejä. Ihan turhaan, sellaista en tekisi! Terveisiä vielä sinne Haaruksen talkooporukoille!

Ohitimme Ruskorannan pienen leirintäalueen. Toinen reitin aloituspisteistä on täällä. Tästä alkavat myös Saukonsilmukka ja Peiponpolku.

Peiponpolun opaste lähtöpaikalla.

Meidän matkamme jatkui siis nyt lampien länsirantoja pitkin kohti lähtöpistettä. Reittikarttaan oli merkitty reitin nähtävyydet – niistä puronvarsilehto näillä seuduin jäi meiltä huomaamatta. Ilmeisesti paikalla ei ole vielä kylttiä, tulossa lienee!

Ihan viimeisellä kilometrillä saatiin tietoa lampien historiasta kahdessa eri kyltissä. Hiekkaa on otettu 1950-1970-luvuilla, sen jälkeen Haaruskankaasta on tullut virkistyskohde. Täällä on ollut myös uimaranta – sitä ei enää ylläpidetä, mutta lammille on tullut lintuja ja muuta luontoa retkeilijöiden ihmeteltäviksi. Mekin bongasimme useammankin telkän uimassa lammilla.

Vielä muutama sata metriä viimeistä lammen rantaa pitkin ja kierros täyttyy. Palasimme parkkipaikalle. Matkamittaus näytti karvan verran yli viittä kilometriä, aikaa käytimme kaksi tuntia, johon sisältyi melko pitkä tauko makkaranpaistoineen. Loppuosuudella tapasimme kaksi muutakin samalla kierroksella kävellyttä retkeilijää, muuten saimme kävellä omissa oloissamme.

Korpinkierros on helppo ja miellyttävä kävellä. Korkeuseroja ei ole käytännössä ollenkaan (mittauslaitteeni näytti eroa 4 metriä korkeimman ja matalimman paikan välillä) eikä poluilla ole todellakaan juuria tai kiviä, joita pitäisi väistellä. Vaikka kuoppia on reitillä ja reitin varrella paljon, matka tuntui todella tasaiselta. Palaan muille ja mahdollisesti uusille Haaruksen reiteille seuraavalla Etelä-Pohjanmaan retkellä!

Sijainti: N=7020840.686, E=297683.593 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=63.2612218, GEO:lon=22.9708265

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Pyhävuori-Lakeaharjun reitti

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.