Kolsarbyn ja Mustion neuvostohautuumaat sekä Porkkalan neuvostobunkkerit

Artikkeli: Sakari Haapamäki

Mustiossa sijaitsee neuvostovankien jatkosodanaikainen hautuumaa, johon Venäjän federaatio on pystyttänyt muistomerkin. Lohjan kalkkitehtaat käyttivät vuosina 1941–1944 työvoimanaan neuvostosotavankeja, joita jäi Suomen armeijan vangiksi yhteensä noin 64 000. Hautuumaa sijaitsee lähellä junarataa. Pääperiaate oli, että parantumattomasti sairaat vangit ammuttiin välittömästi junan saapuessa Mustion sivuleirille.

Hautuumaan lähellä olevan seurantalon tapainen rakennus toimi vankien majoituspaikkana. Myöskin leirillä liiaksi niskoittelevat neuvostovangit teloitettiin. Niskoittelu lisääntyi sitä mukaa, kun vangit saivat tietoja Stalinin noususuhdanteisesta sotamenestyksestä.

Mustion sivuleiri kuului vankileiri numero seitsemän alaisuuteen. Sivuleirin ensimmäiset vangit saapuivat 27.8.1941, ja sotavankileiri seitsemän lakkautettiin 23.11.1944. Leirillä kuoli kaikki alaleirit mukaan lukien 104 sotavankia, joista kuusi ammuttiin. Pääleiriin 1943 liitetyssä Hangon merivoimien leirissä kuoli yhteensä 161 vankia, joista ammuttuja oli 15. Ilmeisesti Lohjan Kalkki-Petterin eli Petter Forsströmin noudattama suunnitelma – parempaa kohtelua, parempi työpanos – näkyy myöskin kuolleisuustilastoissa. Enimmillään vankileiri seitsemällä oli yhteensä 6323 vankia, joita vartioimassa oli 106 suomalaista vartijaa ja lottaa.

? Mustion neuvostovankien hautuumaa kartalla >>

Hautausmaa on vaikea löytää, mutta Bålabyntie ja rautatie toimikoon kiintopisteinä niille, jotka haluavat suunnistaa neuvostovankien aikaan. Myöskin talo, jossa osaa vangeista säilytettiin, on 25-tien varrella vielä olemassa. Lisätietoa hautuumaasta on saatavilla mm. Inkoon Degerbyn Igor-museosta.

Pienenä kuriositeettina hautuumaalta jäi mieleen muistomerkissä seisova Romanovien kaksipäinen kotka. Mullan alla lepäävien puna-armeijalaisten aatemaailma ei välttämättä ollut rojalistis-monarkistinen…

Kolsarbyn hautuumaa

Mustion reissuun voi pienellä vaivalla yhdistää myöskin Kolsarbyn vuokrakauden aikaisen hautuumaan (kartta). Inventaarion mukaan alueella on 489 hautaa, joista 210 sotilashautaa, 95 siviilihautaa ja 184 lapsihautaa. Haudattujen sotilaiden keski-ikä oli 23 vuotta. Hautausmaa sijaitsee Kirkkonummella, Upinniemeen johtavan tien varrella. Igor-museon kotisivuilta löytyy lisätietoa hautuumaallä lepäävistä, Porkkalan vuokra-ajan 1944–56 aikana menehtyneistä neuvostovainajista. Ilmeisesti taudit, sotaharjoitusonnettomuudet ja ehkäpä myös Stalinin puhdistukset näkyvät hautakivien nimissä, jos osaa katsoa… Lisää voi lukea täältä.

Kolsarbyn Porkkalan vuokra-ajan neuvostohautuumaa.

Gutsåkerin hautuumaa ja neuvostobunkkerit

Lähellä Igor-museota Inkoon Degerbyssä sijaitsee myös Gutsåkerin käytöstä poistettu hautuumaa, jos haluaa täydentää synkkää turismiaan myös kotimaisella vaihtoehdolla. Hautuumaalle pääsee suoraan 51-tieltä. Aivan museon vieressä sijaitsee myöskin Degerbyn kirkko, jonka sankarihaudoista voi tutkia sitä hintaa, jonka esi-isät ja -äidit joutuivat maksamaan vapaudestamme. Lue aiempi kertomukseni Igor-museosta.

Samalla reissulla voi tutustua myöskin Porkkalan vuokrakauden neuvostobunkkereihin. Tukikohdan linnoittaminen aloitettiin jo syksyllä 1944 alueen luovutuksen jälkeen. Maarintamalle rakennnettiin yli 250 tykistö- ja panssarivaunuasemaa, yli 50 konekivääriasemaa ja lisäksi lähes sata ilmatorjuntalaitetta. Taistelu- ja yhdyshautaa joutuivat neuvostopioneerit kaivamaan yli 30 kilometriä. Kylmän sodan kiristyessä 1950-luvun alussa alkoi ankara bunkkerien rakentaminen Porkkalan alueella. Bunkkereita rakennettiin yhteensä yli 500, ja niihin sijoitettiin joko konekiväärejä tai tornitykkejä. Bunkkereista on olemassa jopa suunnistuskartta, mutta vierailijan pitää muistaa, että osa niistä sijaitsee yksitysellä maalla ja myöskin sortuma- sekä käärmemahdollisuus kannattaa ottaa huomioon. Suurin osa bunkkereista on räjäytetty neuvostojoukkojen toimesta. Mutta muutamia hyvin säilyneitä löytyy mm. läheltä Igor-museota sekä Sjundbyn kartanon tienvarresta.

Kuva: Patrick Gripenwaldt

Lue myös:

Igor-museo ja Gutsåkerin hautausmaa, Retkipaikka

Lynx.fi: Parenteesi suunnistuskartalle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.