Kolmen kuukauden testikokemukset Garmin Virb -actionkamerasta

Kävimme syksyllä vaeltamassa Kevolla, ja silloin vaelluskaverin kanssa tuli puhetta Garminin tulevasta actionkamerasta. GoPro alkaa mielestäni olla jo käsite vauhtilajeissa käytettäville iskut, kosteuden ja muut vaikeudet kestäville videokameroille, joten oli mukava kuulla, että gps-laitevalmistajana tutuksi tullut Garmin toisi oman kameransa markkinoille.

Kamera jäi mieleen kummittelemaan, ja kun Retkipaikkalaisille tarjoutui mahdollisuus testata Garmin Virb –actionkameraa, otin enemmän kuin mielelläni haasteen vastaan. Tai siis kaverini ottivat. Rekrytoin kolme aktiivista alamäkiurheilijaa testaamaan videokameran ominaisuuksia. Onneksi pojat suostuivat koekaniineiksi.

Tähän mennessä muutaman kuukauden kestäneellä testijaksolla on Virbin hyviä ja huonoja puolia saatu esille. Koska palautteet tulivat kolmelta jantterilta erikseen, kokosin ne tähän alaotsikoiden alle. Testikommenteissa on useita vertauksia GoPro-kameraan, mutta ne antavat kuvaa siitä, mitä eroa näillä kameroilla on. GoPro –kameraa käytettiin yhtä aikaa Garmin Virb kameran kanssa.

Näyttö
Garmin Virb -kamerassa on 1,4 tuuman Chroma-värinäyttö. Sen avulla kuvasta saa edes jonkunlaisen arvion siitä, mitä on tullut kuvattua, mutta toisaalta se herätti myös toiveita jatkokehityksestä. Sen käyttäminen on mahdotonta laskettelulasit tai aurinkolasit päässä. Taustavalon puuttuminen vaikuttaa myös hämärällä kelillä.

Tommi tuumasi, että jos kerran näyttö on kameraan saatava, niin siihen olisi voinut panostaa enemmänkin: -Näytöstä ei tahtonut saada selvää ja taustavalon puute toi mieleen ajat jolloin pelattiin Nintendon alkuperäistä GameBoy-käsikonsolia aina taskulampun kanssa.
Eli insinööri on aina insinööri…

Kestävyys
Garmin lupaa laitteelle IPX7-kestävyyden ilman kotelointia. Ilman suojakoteloa äänet tallentuvat paremmin, mutta IPX7 takaa ainoastaan hetkellisen upottamisen. Jos laitetta käyttää vesilajeissa, on siihen lisäosana saatavissa sukelluskotelo, mutta testiryhmä arveli kotelon kanssa kameran koon käyvän liian suureksi. Toisaalta sama ongelma pätee myös GoProhon.

24-IMG_9726

Käyttö
Kypärään asettu kameran tuntee aina selvästi, joten koossa ja painossa on viilaamista. Garmin Virb on malliltaan pitkulainen, käteen sopiva. Muoto sai testaajilta kehuja ja on parempi esimerkiksi taskussa säilyttämiseen kuin GoPro.

Paketissa tulee mukana muutama liimakiinnike, joilla kameran telakan saa kiinnitettyä esimerkiksi kypärään. Kiinnikeruuvit ovat sopivia ja niitä on runsaasti jo peruspaketissa. Sauvalisäosan myötä niitä tuli vielä lisääkin, ruuvien pysyvyydestä ei moitteita. Jos kypärään ei halua liimata kiinni telakkaa, voi kokeilla kypärän ilma-aukkoihin kiinnitettävää lisäosaa.

Myös sauva/putkikiinnike todettiin toimivaksi: -Liimakiinnike kannattaa liimata vasemmalle puolelle kypärää, koska oikealla puolella kuvausnäppäimen käyttö on vaikeaa paksuilla hanskoilla, koska näppäin on kameran ja kypärän välissä, muistuttaa Tuomas

20-IMG_9713

Nappulat
Rec-kytkimen käyttö on selkeää, ja se antaa hyvän vasteen. Päällekytkentä tapahtuu sivussa olevalla liukukytkimellä. Nauhoituksen alkaminen tosin kestää muutamia sekunteja, mutta siihen tottuessa sen osaa ottaa huomioon kuvatessa. Toisaalta kytkin on myös sen verran suuri, että napsahtaa turhankin helposti kuvamaan. Kyljessä olevan painokytkimen vaste on hivenen huonompi. Valikot ovat selkeät ja helppokäyttöiset.

Akku
Akku kesti laskupäivät ilman suurempia moitteita. Kovemmilla pakkasilla (-20 ja kylmempi) kameraa sai lämmitellä taskussa, mutta tarve tuli esiin vasta muutaman tunnin jälkeen. Tässä syntyi pieni ero rinnalla käytettyyn GoProhon, jota paremmaksi Virbin pakkaskestävyys osoittautui.

Lataaminen tuottikin sitten alkuun pulkia. Välillä kamera ei ollut latautunut, vaikka se oli ollut ohjeiden mukaisesti verkkovirrasta latauksessa. Ohjekirjan mukaan kamerassa palaa punainen valo, kun se latautuu. Testatessa huomattiin kertoja, jolloin valo oli vihreä, mutta laite latasi silti. Asiaa selvitellessä kävi ilmi, että laitteen liitin on todella napakka ja sen pohjaan napsauttamiseen saa käyttää yllättävän paljon voimaa.

Positiivista lataussysteemissä oli usb-mahdollisuus, kameraan käy mini-usb, joten periaatteessa kameran lataus voi onnistua matkapuhelimen laturijohdolla.

Tökkimiset, tilttailut
Testien aikana Virb osoitti yhden kerran epäluotettavia puoliaan. Kamera oli jossain vaiheessa varoittamatta lakannut kuvaamasta. -Hissipäivänä tämä ei niin haittaa, mutta ko. tapahtuma sattui skinnauspäivänä, jolloin vuorelle oli ensin hiihdetty nelisen tuntia ja lopulta laskuista ei jäänytkään mitään tallennetta. Tämä loi epäluottamuksen tunteen, jonka jälkeen kameraa ja sen toimintaa on tullut tsekkailtua entistäkin enemmän, Tuomas kiteytti.

25-IMG_9728

Kuvanlaatu
Yleisesti ottaen kuva on vakaata ja laadukasta. Peruskäyttäjälle, joka muokkaa videoita iMovie-ohjelmalla tai vastaavalla, on kuvanlaatu kiitettävä. Toisaalta jos kehitettävää pitäisi nimetä, niin resoluutio/fsp -vaihtoehtoja saisi olla enemmän. Toki olemassa olevillakin pärjää.

Yhdessä nauhoituksessa esiintyi pykimistä, mutta varmuutta ei ole johtuiko se kamerasta vai koneesta, jolla videota pyöritettiin. Verrattuna GoProhon Garmin ottaa parempaa kuvaa hämärässä. Tuomas väittää jopa, että kuvanvakain on parempi kuin GoProssa (tai sitten Tuomas on niin smuutti laskija).

Garmin Virb -kamerasta on olemassa myös Elite malli. Elite tuo testattuun perusversioon lisäominaisuuksia, esimerkiksi yhteensopivuuden Garmin Fenix rannetietokoneen kanssa, jolloin videoon saadaan kellon tallentamat tiedot, mm. syke, nopeus ja paikka.

Elite–mallia pystyy myös ohjaamaan rannelaitteella tai älypuhelimella ja se voidaan ohjelmoida kuvaamaan esimerkiksi kun liikkeessä saavutetaan tietty nopeus tai kun mennään alaspäin. Testaajien mielestä hinta ero perusversion ja Elite-mallin välillä on niin pieni, että he suosittelevat Garmin Virbin hankkijalle suoraaan Elite-mallia.

Kuvassa Pekka, Garmin Virb kamera kypärässä kiinni. Kuvan otti Tommi.

Kuvassa Pekka, Garmin Virb kamera kypärässä kiinni. Kuvan otti Tommi.

Aktiivisesti laskettelua harrastavat näkyvät käyttävän enemmän ja enemmän actionkameroita. Tuomas kokosi Garmin Virb kommenttien lisäksi vielä muutaman ajatuksen yleensäkin kameran kanssa laskemisesta.

-Välillä tuntui, että kuvaaminen häiritsi omaa laskemista ja kameran työntäminen taskuun oli välillä vapauttava tunne. Toisaalta oman laskuharjoittelun kannalta kuvamateriaalin saaminen omista suorituksistaan oli todella hyödyllistä ja opettavaista. Oman laskutekniikan arvioimiseen ja virheiden löytämiseen aivan ehdoton kapine!

-Vaikka kuvaaminen vaikuttaa omaan laskukokemukseensa, niin kuitenkin varsinaiseen valokuvaamiseen verrattuna videokuvaaminen on vaivatonta. Kuvaaja itsekin saa nauttia laskusta eikä ole sidottuna pelkästään valokuvaamiseen. Mutta, jotta kuvamateriaalista on katseluiloa ja klipeistä saa aikaan mukavia videoita, vaatii tämä vielä paljon aikaa oman kotikoneen ääressä editoimassa. Jos tämän jaksaa tehdä, on lopputulos paljon palkitsevampi kuin yksittäisillä still-kuvilla.

Testaaminen jatkuu, kesällä luvassa leijailua ja maastopyöräilyä. Vilkaise Pekan editoima pätkä testilaskusta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.