Ukonhattukaksikko Kiteelä

Kiteen Papinniemen ukonhattulehto

Kiteen luontopoluista yksi on näin kesäkuun lopun ja heinäkuun puolivälin väliseen aikaan ylitse muiden. Papinniemen ukonhattupolku puhkeaa tähän aikaan kesästä kirjaimellisesti kukkaan, ja onnekkaimmat kävijät saavat nähdä suorastaan kukkaloistoa. Olemme yhdellä Keski-Karjalan ja Kiteen arvokkaimmista lehtoalueista, jolla harvinainen lehtoukonhattu kasvaa luonnonvaraisena.

Ukonhattupolun lähtöpaikka löytyy helposti lehdosta kertovan esitteen kartan avulla. Etelästä kuutostietä saavuttaessa on syytä olla tarkkana viitisen kilometriä ennen Kiteen risteystä, jotta huomaa Papinniementien viitan.  Papinniementietä ajetaan noin 7–8 kilometriä, kunnes vastaan tulee mustapohjainen Aconitum-lehto-viitta vasemmalle. Siitä voikin päätellä, mikä on ukonhatun latinankielinen nimi! P-paikka löytyy karttaan merkityn polun aloituspaikan vastapäätä. Toivon mukaan koivutukkipinot kuljetetaan sieltä pian pois.

Ukonhatut odottamassa kukintaa

Katsomme ympärillemme – mistä löytyy polun mentävä aukko?  Entä olemmeko ihan liian aikaisessa eivätkä ukonhatut ole vielä edes aloittaneet kukintaa, kiitos alkukesän paljolti viileiden säiden?  Hetken kuluttua huomaamme, että vihreän keskeltä erottuvat, muiden yläpuolelle kohoavat notkoselkäiset ”heinät” ovatkin nupullaan olevia ukonhattuja. Polun paikallistamme kyltin avulla.

Lehtoukonhattu Kiteellä

Lehdon ylpeys on totta kai nimeltään lehtoukonhattu (Aconitum septentrionale). Kun astumme hiekkatieltä luontopolulle, löytyy sen varresta onneksi jo muutama kukkivakin yksilö, joka uhmaa viileähköä päivää. Suomessa lehtoukonhattua eli ”lokkaheinää” esiintyy luonnonvaraisena vain Karjalassa, Kiteen ja Tohmajärven alueella. Enpä ole ennen tiennyt sitäkään, että ukonhattu on myrkyllinen.

Lehtoukonhattu, yksityiskohta

Oi ukonhattu, mistä olet saanut nimesi? Ilmeisesti joku on nähnyt kukkasessa hiippalakkisen herran.  Noin puolen kilometrin mittainen polku kiertää lenkin lehtomaisemassa. Siniset, kolmion muotoiset maalimerkit viitoittavat polkua ja nimikkokasvista kerrotaan monipuolisesti opastetauluissa.

Käärmekallio, Kitee

Ukonhattupolku on alkuun helppokulkuinen, mutta muuttuu Käärmekallion laitaa noustessa pykälän hankalammaksi.  Onneksi vastaan ei kuitenkaan luikertele käärmeitä…  Nautimme kevyessä sateessa entisestäänkin kirkastuvasta vihreydestä, joka miltei häikäisee. Polun varressa kukkivat myös metsämansikat, mutta kevätlinnunherneen kukinta on totta kai jo ohitse.

Lehtolaulajista kertova opastetaulu

Lehtolaulajat livertelevät sulosäveliään ja niitä on pakko pysähtyä kuuntelemaan. Opastetaulu kertoo, että  täällä voi kuulla esimerkiksi lehtokurpan, pajulinnun, punavarpusen ja viiden eri rastaslajin laulua, öisin jopa satakieltä.

Esteitä polulla

Käärmekallion jälkeen edessä on muutama kaatunut puu, jotka on ohitettava kiertämällä tai yli kapuamalla. Vastaan tulee myös lehmuksia ja lehtokuusamaa – ainakin niin arvelen, vaikka toisaalta kuusaman luulisi nyt kukkivan. Lehdoissa saakin pitää joidenkin marjojen osalta varansa, sillä sudenmarjan ohella esimerkiksi lehtokuusaman ja kielon marjat  ovat myrkyllisiä.

LehtomaitikkaLehtomaitikka tuo lisää väriä maisemaan monivärisillä kukinnoillaan.

LehtokulkijaPolku-ura on paikoin vaatimaton ja jopa vaikea huomata, etenkin kun saavumme yhä rehevämpään lehtomaisemaan. Kaartaako polku tästä tänne vai tuonne? Siniset maalimerkit onneksi opastavat…

Päätteeksi kuusimetsä

Leppoisa lehtomaisema jää pian taakse ja astumme hetkeksi pieneen kuusikkoon, jonka neulasmattoa sadepisarat eivät saavuta. Neulasia ripotelleiden  melankolisten kuusien takaa hohtavat koivunlehdet julistavat vastapainoksi iloa kesästä.

Lehtoukonhattu Kiteellä juhannuksena

Kun polku saavuttaa jälleen lähtöpaikan, on aika heittää viimeiset silmäykset lehtoukonhattuihin. Toivottavasti pääsemme tänne joskus uudelleen ihan parhaaseen kukinta-aikaan.

Karttalinkki ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6880340  E 655752

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.