Ankkapurhan maisemissa – Kirkkovuoren luontopolku Kouvolassa

Kirkkovuoren luontopolku on vaihtelevassa maastossa kulkeva reilun kilometrin reitti, jonka varrella on pari jännittävää nähtävyyttä. Kirkkovuoren huipulla on näköalapaikka, jossa perimätiedon mukaan Ruotsin kuningas on seurannut alhaalla laaksossa käytyjä taisteluita. Reitin varrella on myös pieni ja tunnelmallinen hautausmaa, jonne kannattaa polulta poiketa.

Kirkkovuoren luontopolku Kouvolassa
Päivämäärä: 10.6.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 317
Reitin pituus: 1,5 km
Kohokohdat: Maisema Kirkkovuorelta sekä Kirkkovuoren hautausmaa
Parkkipaikka: Anjalantie 2, Anjalan kirkon vieressä. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Reittiopasteet kohtuulliset, muut kyltit puutteelliset
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Taas tuttu kuvio. Mökkimatka ja siinä reissulla yksi luontopolku. Päätin käväistä Kouvolassa ja suunnata yhdelle kaupungin useista luontopoluista. Arvonta taisi osua Kirkkovuoren luontopolkuun, joka tuntui sopivan lyhyeltä ja mielenkiintoiselta arkiaamuun.

Ajelin Anjalaan ja löysin parkkipaikan osoitteesta Anjalantie 2, kuten olin Kouvolan luontopolkusivuilta lukenut. Parkkipaikka on kirkon vieressä ja siinä lienee tilaa noin 6-7 autolle. Muitakin parkkipaikkoja lähistöltä löytyy. Parkkipaikan laidassa on opastaulu, mutta se ei taida olla tuore, Kirkkovuoren luontopolku -nimistä reittiä siitä ei löydy. Täällä on aiemmin ollut Anjalan ympäristöpolku, joka tuntuu kulkevan osin samalla reitillä. Ympäristöpolku-kylttejä näin reitin varrellakin.

Reittimerkintöjä ei näkynyt missään. Otin avuksi netin ja katsoin, mihin suuntaan luontopolku tästä lähtisi. Se oli toki melko helppo arvaus, sillä parkkipaikan laidalta lähti hiekkatie ylämäkeen ja kohti metsää.

Tieosuutta oli vain 50 metriä, kun huomasin oikealla polun ja sen laidalla sinisiä maalimerkkejä puiden rungoissa. Kaupungin nettisivulla olikin mainittu, että reitti olisi merkityin sinisin merkein. Risteyksessä ei ollut muita merkintöjä, mutta uskoin luontopolun kääntyvän kapeammalle polulle. Kiertosuuntaa ei ole mainittu, tuntui loogiselta kurvata oikealle ja täten ympyräreittiä vastapäivään. Polku lähti nousemaan kohti Kirkkovuoren huippua.

Huipulle oli vain noin 250 metriä parkkipaikalta. Reitti ohittaa melko matalan vesitornin.

Saavutaan reitin näköalapaikalle. Täällä on selvästi ollut vanha infotaulu, mutta siinä ei ole enää mitään kuvaa tai tekstiä näkyvissä.

Maisema aukeaa Ankkapurhan ja Koskenalusjärven (ja Stora Enson tehtaiden) suuntaan. Apropoo Ankkapurha – se on siis Anjalankosken vanhempi nimi. Lueskelin nettiä ja löysin tiedon, jonka mukaan nimi luultavasti tulee itämurteen kovaa tarkoittavasta ankka-sanasta sekä jonkinlaisesta koskesta tai kuohuvasta vedestä eli purhasta. Linnun nimi ankka on tullut suomen kieleen myöhemmin kuin paikan nimi. Näköalapaikasta kerrotaan muuten Kouvolan kaupungin nettisivuilla tarina, että kuningas on täällä seurannut taisteluita kuninkaanistuimesta. Yritin löytää lisätietoa, mutta vähissä oli – ainoa lisätieto aiheeseen löytyi Kymenlaakson kulttuuriympäristökartoituksesta, jossa mainittiin Ruotsin kuninkaan seuranneen ja johtaneen taisteluita laaksossa. Aika ja kuninkaan nimi eivät taida olla enää tiedossa. Edit: Instagramin kautta sain viestin, jossa kerrotaan Kustaa III:n katselleen joukkojensa sekä Venäjän taistelua Anjalan herruudesta. Tämä tapahtui Kustaa III:n sodassa, jota käytiin 1788-1790.

Näköalapaikan jälkeen hetki kallioilla Kirkkovuoren laella, sitten reitti laskeutuu kohtuukuntoisia polkuja pitkin laaksoon.

Satakunta metriä polku kulkee mustikanvarpujen ja saniaisten peittämässä laaksossa, sitten se saapuu hautausmaan laidalle.

Hautausmaa on pieni ja sympaattinen. Se on hieman hämyisä ja melko harvaan asuttu (anteeksi ilmaisu, se tuli ensimmäisenä mieleeni tätä kirjoittaessa). Hautausmaalle on haudattu lähinnä Wrede-suvun (joka aikoinaan hallitsi Anjalan läänitystä) jäseniä, tunnetuimpana ehkä Mathilda Wrede, joka on saanut haudalleen jyhkeän obeliskin. Mathilda Wrede omisti elämänsä vankien ja vähäosaisten avustamiseen – niinpä obeliski onkin Kakolan vankien veistämä. Wreden suvulla on myös uusgoottilaista tyyliä edustava hautakammio (blogin pääkuvassa). Vielä on mainittava, että täällä oli reitin ainoa opastaulu, jossa oli vielä teksti ja kuvat luettavissa.

Hautausmaan jälkeen luontopolku kulkee vielä muutaman kymmenen metrin matkan metsikössä, sen jälkeen loppumatka kuljetaan hiekkatietä pitkin. Reitti kulkee Sihvakan uimarannan kautta. Pienen lammen uimaranta on lapsiystävällinen ja siellä on kolme pukukoppia.

Uimarannan jälkeen reitti palaa mäkeä alas kohti kirkon pysäköintipaikkaa. Kierroksen pituudeksi tuli vajaat 1,5 km ja käytin aikaa puolisen tuntia. Reitillä ei ollut sen kummempaa taukopaikkaa, joten en istahtanut minnekään evästauolle. En tavannut muita kävelijöitä reitillä.

Luontopolku on kohtalaisen helppo kävellä ympäri. Korkeuseroa on hieman yli 20 metriä eivätkä nousut tai laskut ole jyrkkiä. Jyrkimmissä kohdissa oli kaiken lisäksi portaat.

Polku oli lyhyehkö, mutta sen varrella oli onneksi muutama mielenkiintoinen kohde. Kirkkovuoren hautausmaa on yksin jo kokemisen arvoinen paikka!

Sijainti: N=6728224.703, E=489495.903 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.691666, GEO:lon=26.806820

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Känkkärän luontopolku
Pioneerimetsän luontopolku
Pappikallion luontopolku
Mustilan arboretumin reitit

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.