Tuomo Jalkanen

Olen sisäsavolainen luontoharrastaja Iisveden rannalta. Pääosin liikun lähiluonnossa melkeinpä kaikilla mahdollisilla lihasvoimalla kulkevilla välineillä. Luonnollisesti tietysti kävellen, mutta myös kajakilla meno ja polkupyörän polkeminen on kiehtonut ja ovat samalla mieluisempia liikuntalajejani.

Nuorempana olin perinteinen lintuharrastaja, en bongari, nyt olen koittanut monipuolistaa luontoelämyksiäni ja luonnon kokonaisuus on tärkeämpää kuin lajien bongailu tai pinnojen keräily, joita tosin en kerännyt lintuharrastajanakaan.

Ehkä olen vähän erakko, ja ne parhaat retket onnistuu yksin samoillen. Minulle luontoelämykset on kantava voima! Joku viisas on joskus lausunut: suurta uutuudenviehätystä on kokea jotain vanhaa uudella tavalla. En ole vielä kyllästynyt samoihin maisemiin, ei ne koskaan ole samanlaisia. Ei ole yhtään samanlaista auringonnousua.

Työni, jota sanon mieluummin elämäntavaksi, on alkutuotannon parissa ja myös ainakin valtaosaltaan aika luonnonläheistä ja luonnon ehdoilla tapahtuvaa. Jo työni vuoksi olen ulkona ja luonnossa suuren osan valveillaoloajastani. Eli minulla on pieni etuoikeus kokea luontoelämyksiä myös töitäni tehdessä, enkä aina tiedä olenko töissä vai harrastusten parissa. Ja se luonto alkaa kotiovelta, ei ole tarvinnut lähteä merta kauemmas kalaan.

Tuomon retkikertomuksia