Harri Leino

Keski-ikäinen urbaanivaeltaja ja oman elämän Indiana Jones, Suomen Turust. Valokuvaus, joka on keskeisin harrastukseni on myös työni. Toimin valokuvalaboratoriossa, kuvankäsittelijänä ja kehystäjänä. Suhteeni luontoon taisi syntyä jo varhaislapsuudessani, kun isäni ja äitini kuljettivat minut kantaen mukanaan läpi talvisten Kustavin saariston erämaametsien, äitini kotikonnuille.

Luoliin ensikosketuksen taisin saada alakouluikäisenä natiaisena, kun päätin viedä joukon lähialueen pikkupoikia mukanani tutustumaan Luolavuorenluolaan. Luolan perimmässä onkalossa kerroin pojille tarinaa kuolleesta ylioppilaasta, jonka luuranko tarunmukaan on vieläkin jossain luolaston uumenissa. Pojat pinkaisivat kauhusta kirkuen ulos ja veivät mukanaan taskulamput, joten kosketusta todellakin tuli ja sisäinen kipinäni luoliin pääsi syntymään.

Samalta aikakaudelta syntyi myös kiinnostukseni raunioromantiikkaan, kun Uittamon ilmatorjuntabunkkerit muodostivat osan leikkikenttääni ja tutkimusmatkailujeni pääkohteista.

Omat retkikohteeni eivät siis aina ole pelkästään erämaan kaihokutsuja, joissa kuikka ääntelee ja hongat humisee. Koitan tuoda kohteissani pääsääntöisesti esiin jotain historiaa, kansantiedettä tai folklorea. Kohteet usein sijoittuvatkin tämänkin takia uhri- tai riittipaikkoihin, sotatantereille, ihmisasutusten alkusijoihin (luolat, mäkilinnat ja rauniot) tai muuten vaan outoihin ja vieraina pidettyihin paikkoihin, joita esi-isämme pitivät pahoina tai jopa kirottuina.

Nykyään huomaan viettäväni lähes kaiken liikenevän vapaa-aikani tonkien luolia, kivikasoja, bunkkereita tai vanhoja navetan pohjia. Maakellarin hajusta onkin alkanut muodostua hyvintuttu haju itselleni, kuten vienosta homeen hajustakin. Toki harrastan muutakin, kun ilmat eivät ole suotuisat retkeilyyn, vai onko sellaisiakin kelejä? (Kysehän on vain pukeutumisesta). Silloin esiin astuu toinen minäni, joka on paatunut keräilijä, kiertää kirpputoreja tai lukee kotona (sota)historiaa ja lopuksi pitää vielä sanoa, minä rakennan pienoismalleja retkeilyn ohessa.