Kiimaa ja kuumuutta syrjäisellä Levanevalla: tällainen on koko Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan suurin soidensuojelualue

➡ Reitit 5,5 km (luontopolku), 13 km (Levanevan luonnonsuojelualueen reitti) ja 50 km (Kurjenkierros)
? Tulipaikkoja ja luontotorni
Kartta

Seisoin suon laidalla. Eleetön ja tyyni suomaisema ympärilläni. Hiljaisuuden rikkoi kymmenien kurkien armada, joka kaarsi ylitseni kirkuen. Ilmojen valtiaat ilmoittivat saapuneensa Levanevalle. Halkaisijaltaan yli 10 kilometrin levyinen Levaneva on monien lintulajien kaunis ja turvallinen koti. Levanevalla retkeilijä saa nauttia luonnonrauhasta ja komeista pitkospuista.

Kansallispuistoksikin ehdotetun Levanevan halki kulkee 13 kilometrin mittainen janareitti. Kävelimme vaimon kanssa toukokuun alun hellepäivänä Maalarinmaalta Kiimakalliolle ja takaisin. Pysäköityämme parkkipaikalta lähdimme kulkemaan Kurjenkierroksen reittiä pitkin Levanevan länsireunalla sijaitsevalle Maalarinmaalle.

Parkkipaikan opastaulu Maalarinmaalla.

Aiemmin torpanpaikkana toiminut Maalarinmaa on nykyisin lintubongareiden unelmakohde. Lintutornista aukeaa avara näkymä aavalle Levanevalle, joka on monien suolla pesivien lintujen paratiisi. Lintutornin läheisyydestä löytyy opastetaulu, laavu, wc ja puuliiteri.

Maalarinmaan lintutornista aukeaa panoramanäkymä Levanevalle.

Maalarinmaalta suuntasimme Kiimakalliolle. Matkalla vastaan tuli muitakin omaperäisen nimen omaavia paikkoja. Vetelänkiimansaari ja Kiimakallionmaa herättivät mielenkiintoni paikannimien alkuperää kohtaan.

Suoluonnon runsautta Suomen pisimmillä pitkospuilla

Ilmassa väreili kuumuus, vaikka oli vasta toukokuun alku. Kesähelteellä suolla ovat seurana paarmat, kärpäset ja muut surisevat ötökät, mutta vielä niitä ei ollut nimeksikään. Sai kulkea rauhassa, huitomatta. Suopursut olivat nupuillaan. Sammaleiden väripaletti hehkui kirjavana mattona.

Nautin pitkospuilla kävelystä. Niitä myöten on helppoa liikkua muuten vaikeakulkuisessa suomaastossa. Kyselin Facebookissa, tietääkö kukaan, missä ovat Suomen pisimmät pitkospuut. Pisimmiksi ehdotettiin Kolarin Telatien pitkoksia. Ilmeisesti niiden pituus on lähes 13 kilometriä. Levanevan suolakeutta halkova puinen kävelytie on suunnilleen saman pituinen. Olisi todella mielenkiintoista tietää, ovatko Telatien ja Levanevan pitkokset kaikkein pisimmät Suomessa?

Kiimakallion opaskyltti näyttää tien taukopaikalle.

Palatessamme Kiimakalliolta Maalarinmaalle, saimme puiselle tiellemme seuralaisia. Näin muutaman metrin päässä pitkospuiden reunalle nousevan jotain, joka sitten osoittautui käärmeeksi. Kyy kääntyi kannoillaan ja luikerteli heinikkoon. Useiden epämiellyttävien kohtaamisten seurauksena vaimolle on kehittynyt hienoinen pelko käärmeitä kohtaan, joten luikertelijan ohimarssi sai vaimon pulssin hiukan kohoamaan.

Vain muutaman metrin käveltyämme vaimon jalkojen juureen pitkospuulle loikkasi sammakko. Käärmeen kohtaamisesta valmiiksi jännittynyt vaimo pelästyi kiljahtaen ja sydän takoi säikähdystä.

Sammakko ylittämässä pitkospuita.

Levaneva sijaitsee Laihian, Ilmajoen ja Kurikan rajamailla. Syrjäisen sijaintinsa ansiosta Levaneva on säilynyt koskemattomana. Neva on koko Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan suurin soidensuojelualue, jonka pinta-ala on noin 33 neliökilometriä.

Lähes rannattoman laaja suolakeus ja erämainen hiljaisuus mykistivät. Levaneva jäi kerrasta sydämeeni. Tällä kertaa olosuhteet mahdollistivat vain lyhyen piipahduksen suoluontoon, ja reitille jäikin vielä paljon nähtävää ja koettavaa. Aion palata Levanevalle vielä tänä kesänä.

N=6970110.555, E=246683.519 (ETRS-TM35FIN)

Lue lisää:

Levanevan reitit, Luontoon.fi

Lisää kuvia ja videon Levanevalta löydät Kuvakulmilla -blogista.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.