Kevätretki Pyhävuorella Kristiinankaupungissa, kohokohtana Etelävuoren upeat kalliot

Niin yllättävää kuin se onkin, Pyhävuori, jonka korkeus merenpinnasta on 129 metriä, on Pohjanmaan maakunnan korkein kohta. Vaellusreitin lähtöpaikalla sijaitsee hiihto- ja laskettelukeskuksen lisäksi laavu, kota, ravintola Lähiluola jossa näkötorni, sekä kuntoportaat laskettelurinnettä myötäillen. Siksipä kohde on suosittu myös päiväretkeläisten keskuudessa, sillä lähtöpaikan yhteydessä oleville kodalle ja laavulle on helppo saapua autolla ja samalla ihailla näköaloja. 

Lähtöpaikka kartalla

Useita reittivaihtoehtoja 2–8,5 km, ks. karttaesite (pdf)

Vaativuus: osittain vaativa talvella

Useita tulipaikkoja

Vaellusreitti lähtee stadionin editse. Tämänkertainen retkeni seurasi pidempää reittiä, nousten Pyhävuorella sijaitsevan kivijatan (joka tosin oli lumipeiton alla) sivuitse ensimmäiselle laavulle (Windskydd, kartta). Laavulla pysähtyessä voi kesällä ihailla viereisen kivijatan kauneutta sekä luonnonkirjoa, joka ympärillä avautuu eri kasvistojen loistaessa havumetsän aluskasvistossa. Myös Pyhävuoren päällä sijaitseva radiotorni on valoineen upea ilmestys varsinkin pimeän aikaan. 

Laavulta lähdettäessä reitti alkaa laskeutua kohti Skruvvägeniä, joka on metsän halki kulkeva metsätie. Itse suunnistin kuitenkin kulkuni kohti Jatulintarhaa, sillä tiesin, että sitä kautta lähtee metsäpolku etenemään, eikä minun näin ollen tarvitsisi kulkea metsätietä vielä tässä vaiheessa. Toki näin alkukeväästä tälläkin reittivaihtoehdolla sai kahlata paikoin syvässä lumessa. 

Reitti yhtyy myöhemmin Skruvvägeniin, jota edetessä sivuutetaan Hannunvuori sekä ylitetään iloisesti soliseva puro, joka oli oman retkeni aikaan jo herännyt talviuniltaan, ja saavutaan kauniille matalalle kodalle, jossa on melkein pakko viettää taukoa ja jälleen ihailla ympäristöään.

Nyt tarkkana: tästä kohdin pääsee helposti takaisin stadionille seuraten viittoja kodan äärellä, mutta jos haluaa kokea luonnon muodonmuutoksen, kannattaa lähteä vasemmalle, josta muutaman sadan metrin päästä lähtee sinisin merkein puissa merkitty reitti, joka sukeltaa metsään oikealle puolelle. Kesällä tuo reitti on helposti löydettävissä, mutta lumisena aikana saa olla tarkkana, ettei polun alkukohtaa ohita. Nyt lunta oli vielä niin, että välistä sai kahlata lumessa polvia myöten. 

Pian havumetsän lävitse alkaa näkyä erikoisia kallioita. Ollaan lähestymässä Etelävuoren kalliomuodostelmia. Polku haarautuu ennen kallioita, ja vasemmalla lähtee Etelävuoren kierros, joka kulkee kallioiden reunoja, mutta oikealle lähtee reitti, joka johtaa ylös kalliomuodostelmien päälle. Tämä reitti on näin lumisena ja jäisenä haasteellinen, koska lähes jokainen askel täytyy tarkasti asettaa välttääkseen putoamisen tai liukastumisen. Mutta vaiva on sen arvoinenkin, sillä kalliomuodostelmat ovat näkemisen arvoisia.

Hetken kallioilla edettyäni eteeni ilmestyi Saunaseinämä. Se on yli 40 metriä pitkä, suht korkea kalliomuodostelma, jossa on viistosti sisäänpäin kapeneva luolakin. Kävi mielessä, että tuossa voisi kesällä kuumalla helteellä yöpyäkin, koska muodostelma varmaan viilentää aikalailla. Luolan edessä näkyi tulipaikkakin, joskaan ei varmaankaan virallinen, vaan joidenkin paikalla käyneiden tekemä. En suosittele tulta tuonne tekemään.

Saunaseinän jälkeen pienet portaat nousevat kallion päälle, josta on huikeat näkymät. Siellä käydessäni alkoi jo hämärtää, joten pian näkyikin kaunis auringonlasku taivaanrannassa.

Reitti jatkuu tasaisemman kalliomuodostelman kautta Pyhävuoren ulkoilureitistölle, joka johtaa takaisin stadionille. Pyhävuorelta lähdettäessä laskeudutaan tielle 663 (Karijoentie), ja kun käännytään oikealle kohti Karijokea, tulee muutaman kilometrin jälkeen vasemmalle viitta ”Susiluola”. Se on upea vierailukohde, kuten myös vielä lähempänä Karijokea myös vasemmalle kääntyvä Paarmanninvuori. 

Kaikista näistä lisätietoa blogissani www.eraretkeily.com ja Pyhävuoren talvimaisemista video Facebookissa haulla @suomenelämysretket

Lue myös:

Karijoen Susiluola, Kristiinankaupunki

Pyhävuoren vaellusreitti (VisitKristinestad.fi)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.