Kevätretkellä Backaksen kartanolla ja Tammiston luonnonsuojelualueella

Olin lupautunut lintuoppaaksi retkelle, joka suuntautui Backaksen kartanolle ja läheiselle Tammiston luonnonsuojelualueelle. En ollut aiemmin käynyt kyseisillä paikoilla, joten lähdin retkiseuralaisteni kanssa eräänä aurinkoisena huhtikuun päivänä tutustumaan kohteisiin. Lämpötila kipusi +10 asteen paremmalle puolelle ja luonto ympärillä tuntui kuhisevan elämää.

Backaksen kartano on rakennettu vuonna 1818.

Backaksen kartanoa ympäröi kaunis puisto vanhoine tammineen ja vaahteroineen.

Vantaan kaupungin Pakkalassa sijaitseva Backaksen rustoholli perustettiin 1600-luvulla. Varsinainen kartanorakennus (yllä) on vuodelta 1818 ja sen rakennutti mitä ilmeisimmin luutnantti ja nimismies Nils Jonas Gunnar Ehrenkrona. Hieman ennen Suomen itsenäistymistä Backaksen tilan osti Osuusliike Elanto (nykyinen HOK-Elanto), joka kauppojen myötä sai 700 hehtaaria maata tuottaakseen elintarvikkeita myymälöihinsä. Elanto rakennutti kartanorakennuksen välittömään läheisyyteen sikalan, navetan, tallin, työntekijöiden asuintaloja sekä tiilitehtaan (kuva alla), jossa ulkorakennusten rakennusmateriaali tuotettiin. Kartano ja ulkorakennukset ovat vieläkin HOK-Elannon omistuksessa ja viimeisimmän tiedon mukaan ainakin päärakennusta remontoidaan ja sinne perustetaan ravintola.

Lähdimme kiertämään kartanon pihamaata tutustuen sen rakennuksiin ja keväiseen luontoon.

Entinen tiilitehdas on nykyään surullinen näky.

Entinen tiilitehdas on nykyään surullinen näky.

Heti parkkipaikan vieressä kohosi tiilinen piippu. Vanha tiilitehdas oli ränsistyneen näköinen graffiteineen ja hylättyine autonromuineen. Paikka oli muutenkin roskainen, joten jatkoimme rivakasti matkaa kartanon päärakennusta kohti.

Kevättaskuruoho

Kevättaskuruoho

Kartanon pihalla huomasimme kevään ensimmäiset kevättaskuruohot. Peipot visersivät arvokkaissa tammivanhuksissa ja räkättirastaat rakensivat tohkeissaan pesiä. Rakennuksen takaa kuului uuttukyyhkyn puuskutusta ja kottaraisen kirskuvia äännähdyksiä.

Ensimmäiset valkovuokotkin kukkivat.

Ensimmäiset valkovuokotkin kukkivat.

Peippokoiras

Peippokoiras

Retkiseuralaiset havainnoivat lintuja.

Retkiseuralaiset havainnoivat lintuja. Etualalla isokäenrieska.

Suurin osa kartanoa ympäröivistä rakennuksista oli autioita ja surullisen näköisiä. Toivottavasti HOK-Elanto keksii niille piakkoin käyttötarkoituksen tai myy ne eteenpäin. Olisi mahtavaa saada alueelle vaikka kahvila tai maatilapuoti. Onneksi sentään vanhassa riihessä järjestetään kesäisin lavatansseja.

Hylätty talo

Kummitustalo

Entinen sikala taitaa nykyään olla tyhjillään?

Entinen sikala taitaa nykyään olla tyhjillään?

Ah, mitä krookuksia!

Ah, mitä krookuksia!

Osa tammista on 300-vuotiaita.

Osa tammista oli 300-vuotiaita.

Backaksen kartanon jälkeen jatkoimme matkaa vajaan kilometrin verran kaakkoon Tammiston luonnonsuojelualueelle. Tämä on siitä erikoinen suojelualue, että se käsittää harvinaista tammilehtoa ja se on nykyisen Vantaan alueen ensimmäinen luonnonsuojelualue. Metsä oli ensin yksityinen suojelualue vuodesta 1916 ja paikka rauhoitettiin lopulta vuonna 1946.

IMG_1526

Alueelta löytyy myös vanhoja kuusia ja luonnonllisesti kääpiä. Kuvassa kantokääpiä.

Alueen tammi- ja pähkinälehtoja hoidetaan kaatamalla varjostavia puita, jotta metsä pysyisi tarpeeksi valoisana. Kallioketoja ja niittyjä pidetään myös avoimena. 13,5 hehtaaria käsittävältä rauhoitusalueelta löytyy toisaalta myös ikikuusikoita, joiden annetaan kehittyä rauhassa.

IMG_1528

Pähkinäpensas oli kukassa.

IMG_1523

Alueen etelänpuoleista lehtoa.

Lehto oli kyllä upea. Ympärillä oli täysi lintukonsertti päällä ja meno vain kiihtyy toukokuussa hyönteissyöjien saapuessa. Tammilehdossa lauloi pikkutikka ki-ki-ki-ki-ki-ki-ki-ki ja läheisessä tammessa nakutti käpytikka. Polun varrelta löysimme myös pähkinäpensaan varsien väliin kyhätyn pesän, jonka sisällä lepäsi kauniita munia. Nappasin hätäisesti kuvan ja jätin pesän rauhaan, jotta emo pääsisi jälleen hautomapuuhiin.

IMG_1520

Mustarastaan pesä.

IMG_1519

IMG_1518

Huhtikuun puolivälissä lehdossa vallitsi todellinen sinivuokkomeri, mutta tuokokuun alussa maa on varmasti valkoisenaan valkovuokkoja, joiden joukossa pilkistää yksi jos toinenkin pystykiurunkannus. Mahtavaa, että tällaista luontoa löytyy ihan kaupungin kupeesta!

Backaksen kartta ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6684820, E 386765

Tammiston luonnonsuojelualueen kartta ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6684020, E 387417

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.