Kevään ensi merkkejä Träskändan kartanon puistossa ja Glimsinjoen luontopolulla

Huhtikuu. Kova into päästä taas luontopoluille ja katselemaan kevään edistymistä. Päätin aloittaa tämän kauden luontopolut Espoon Glimsinjoelta, josta olin kuullut positiivisia lausuntoja jumppapallogolf-kaverilta Minnalta (tutustu lajiin tästä). Minna lupautui lähtemään myös paikallisoppaaksi mukaan.

Reitti n. 5 km
Kulkuaika 2 h
Helppo reitti
Paikka kartalla

Reitille pääsee kätevästi julkisilla liikennevälineillä, jolloin reitin voi aloittaa kummasta päästä tahansa. Auton saa parkkeerattua Träskändan kartanon parkkipaikalle (Träskändan Puistotie 6). Parkkipaikalta voi laskeutua parinsadan metrin kävelyn joen laitaan, josta luontopolku virallisesti alkaa. 

Träskändan kartanon puisto on aikoinaan ollut yksi Suomen merkittävimmistä kartanopuistoista, ja sen toki huomaa edelleenkin. Valtavat tammet hallitsevat puiston maisemaa. Reitti alkaa Träskändan sillalta. Joki virtaa vuolaana, mutta rauhallisena. Telkkäkoiras uiskenteli joen uomassa meidän saapuessamme paikalle. 

Ensimmäisessä kyltissä kerrotaan Träskändan puiston ja joenvarren luonnosta.

Polku kulkee kahden kilometrin matkan joen vartta pitkin, suuren osan aikaa aivan joen laitaa myötäillen. Opasteita voisi mielellään olla enemmän, mutta kartan kanssa reittiä on toki helppo seurata. Paikallisoppaamme takia pysyimme helposti polulla.

Matkan varrella on 14 numeroitua kohdetta. Kohteiden kohdalla ei ole niistä kertovia tauluja, joten jälleen kerran oli hyötyä siitä, että olin printannut reittikartan mukaan. Kohde 3 on Jahtimetsä, joka lienee saanut nimensä historiasta – täällä on varmaankin metsästetty kauan sitten.

Toki numeroiduista kohteista saa reitin varrella tietoa. Opastauluja on reitin varrella muutama, ja niissä on sekä reittikartta että eri kohteiden lyhyet esittelyt. Kattavammin tietoa saa netistä, esimerkiksi täältä.

Joenvarsi tarjoaa yllättävän vaihtelevaa metsämaisemaa. Ingaksenmetsä on pieni aarniokuusikko, jossa voi nähdä muun muassa harvinaisen välkkyludekäävän. Minä jouduin tyytymään tavallisempiin kantokääpiin, en osannut sen harvinaisempaa sukulaista etsiä.

Polku oli vielä näin huhtikuussa melko jäinen.

Jorvinkosken sillan luona joki on vuolaimmillaan. 

Mielenkiintoinen maisema löytyi heti Jorvinkosken sillan jälkeen. Yhtäkkiä Jorvin sairaala oli edessämme. Polku kulkee joen laidalla, ja väärän vänkkyrät puut reunustavat hauskasti sairaalarakennuksia.

Reittiä lienee tarkoitus jatkaa kävelytietä pitkin kohti Glimsin talomuseota ja Bembölen kahvitupaa. Me kävelimme hetken matkaa joen rannassa ”villissä luonnossa” ilman polkua, mutta käännyimme tästä Jorvin sairaalan kohdalta takaisin ja palailimme siis samaa reittiä reilut kaksi kilometriä Träskändan kartanolle.

Mietimme, olisiko matkalla jotain penkkiä eväshetkeä varten, mutta eipä ollut. Ensimmäinen istuskelupaikka löytyi vasta kartanolta. Aikaa kävelyyn kului noin kaksi tuntia. Reitti tuntuu olevan suosittu, matkan varrella tuli vastaan paljon koiranulkoiluttajia. Oli taas yllättävää löytää näin mukava metsä- ja joenvarsireitti näin lähellä Helsinkiä. Ja kevät oli selvästi alkanut! Kuulimme peipon ja punarinnan laulua, näimme harakan kantamassa pesänrakennustarpeistoa. Tänne kannattaa tulla uudestaan, kun vuokot alkavat kukkia.


Sijainti: N=6680030.000, E=373103.000 (ETRS-TM35FIN)

Blogiteksti julkaistu myös Luontopolkumiehen blogissa.

Lue myös

Kesäinen Glimsinjoki – paratiisi keskellä Espoon kaupunkia

Uusi hauska urheilulaji luonnossa liikkumiseen: jumppapallogolf eli jpg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.