Kesätestissä Garmin Fenix 2 -rannetietokone

Itselläni oli pidemmän aikaa käväissyt mielessä, että pitäisi hankkia helposti mukana kulkeva apuväline, joka helpottaa maastossa kuljetun reitin seuraamista ja kohteiden paikantamista. Olin todennut, että vaikka nykyaikaiset älypuhelimet monine kartta-, gps- ja urheilusovellutuksineen ovat suhteellisen tarkkoja hyviä tarkoitukseensa, niin niissä eteen tulee lähes aina sama ongelma: akunkesto.

Pitkällisen pohdinnan ja eri laitteiden vertailun jälkeen päädyin siihen, että jonkinlainen urheilukelloon, joka sisältäisi gps-paikantimen voisi olla tarkoitukseeni sopiva laite. Retkipaikan Antti vinkkasi sopivaksi vaihtoehdoksi Garminin Fenix 2 -laitteen.

fenix-3

Tarkempi tutkailu sen ominaisuuksiin osoitti, että kyseessä olisi todellinen monitoimilaite, josta nopeasti katsottuna ei tuntunut puuttuvan mitään. Niinpä pyysin sellaisen testiin Garminilta.

Odotukset olivat siis korkealla, kun kello viimein saapui postiin. Pakkaus näytti lupaavalta ja sisällä oleva laite komealta, joten ei kun pakkaus auki. Sisältä paljastuikin melkoinen arsenaali tavaraa.

fenix-8

Kellon lisäksi pakkaus sisälsi laturin vaihdettavine pistokkeineen. Mukana oli myös vaihtoranneke, joka ilmeisesti olisi tarkoitettu käytettäväksi ulkovaatteiden päällä ranteessa. Joukkoon mahtui myös kaksi torxavainta, usb-johto ja melkoinen määrä pikaoppaita kellon käytöstä. Vain suomenkielinen manuaali loisti poissaolollaan, ja sitä olisin jopa kaivannut. Harmistus oli ohimenevä, sillä onneksi sen löytää netistä.

Niinpä perinteiseen suomalaiseen tapaan päätin ohittaa ohjekirjat ja niiden selailun ja alkaa toimimaan ominpäin.

Fenixissä ei ole paristoa, vaan kiinteä akku. Usb-johto toimii myös laturiin liitettävänä virtakaapelina. Kellon päässä oleva liitin on aivan omaa luokkaansa, moista en ole nähnyt missään. Liitin nimittäin lukittautuu jämäkästi kellon sivuilla oleviin uriin ja loviin. Kontakti tapahtuu neljän pienen nastan välityksellä. Idea on hyvä, sillä itse laitteessa ei ole mitään koloa tai, jonka alle olisi piilotettu Usb-liitin.

Laturi hoisi hommansa joutuisasti, joten siirryin testissä seuraavaan vaiheeseen. Käynnistyessä Fenix kyseli ensin perusasetukset ja alkoi sitten tentata myös käyttäjästä iän, pituuden, painon ja urheiluaktiivisuuden. Sitten oltiikin jo valmiita kentälle.

fenix-5

Vaikka laite tarjoaa monipuolisesti ominaisuuksia ja profiileita eri aktiviteetteihin, itseäni kiinnostivat monipuolisesta valikoimasta lähinnä vaellus ja navigointi.

Tässä välissä päätin vielä vilkaista pikakäyttöopasta, jossa kehotettiin menemään nettiin ja lataamaan koneelle Garmin express ja Garmin Connect -ohjelmistot ja niihin liittyvä käyttäjätili. Samalla myös päivitin laitteen softan ajantasalle ja otin kotimaan kamaralla ensituntumaan laitteen ominaisuuksiin.

Treenijakson jälkeen oli kenttäkokeen aika. Suuntasin kesälomamatkallani Puolaan ja päätin ottaa laitteen mukaan.
Teknissä tiedoissa mainitaan, että akunkesto on enintään 50 tuntia GPS-tilassa asetuksista riippuen tai 5 viikkoa kellotilassa. Niinpä päätin olla ottamatta laturia mukaan reissuun. Latasin laitteen kotona täyteen ja luotin, että alle viikon matkalla siinä riittäisi hönkää tarvittavaan navigointiin.

fenix-14

Matkapäivän ja sen kokeilujen päättyessä virtaa oli kulunut noin 10 % akun varauksesta. Asensin kelloon herätyksen päälle. Aamulla oli tiedossa kokopäiväretki, jossa osa matkaa tehtiin linja-autolla ja perillä oli runsaasti rakennuksia. Päivään mahtui myös sisätiloissa liikkumista, joten Fenixin satelliittiyhteys joutui kovaan kokeeseen. Tai kovaan ja kovaan. Fenixi osoittautui paremmaksi kuin olisin ikinä uskonut. Reitti oli piirtynyt koko matkalta, seuraten vielä varsin tarkasti teitä. Retkikohteessa yhteys ei ollut kadonnut, edes rakennuksien sisällä, paria jämerämpää ja hyvin raudoitettua kivitaloa lukuunottamatta.

Virtaa riitti vielä seuraavienkin päivien retkiin, mutta nyt laitteen toiminta vaellustilassa ei toiminut aivan ensimmäisen päivän veroisesti. Yhteys katosi odotetusti ajoittain raunioiden, bunkkereiden läheisyydessä ja raskaampien rakenteiden sisällä.

Ilokseni olin oppinut kuitenkin tallentamaan reittipisteitä kellolla, joita sen muistiin piti mahtua kaikkiaan tuhat. Pisteiden tallentaminen on ainakin itselleni erittäin tärkeä ominaisuus. Luonnossa kulkiessa usein törmää mitä erikoisempiin luonnonilmiöhin tai ihmisen tekemiin rakenteisiin. Jälkeenpäin kotona on varsin hankalaa muistaa täsmällisesti missähän jokin pistemäinen luonnon ihme kartalla sijaitsikaan.

fenix-13

Viimeisinä parina lomapäivänä jouduin tinkimään paikantimen käyttöä, koska vasta pari kertaa ladattu ja tyhjentynyt akku alkoi näyttämään loppumisen merkkejä. Mielestäni käyttötunteja ei kuitenkaan kertynyt tuona testiaikanani 50 tuntia ja nyt pelotti jo pelkän herätyksen vuoksi pitää kelloa päällä tarpeettomasti. Ilmeisesti ajoittain heikko yhteys sateliitteihin kulutti virtaa laitteesta hivenen nopeammin.

Jos yksi kentällä mukavaksi havaittu ominaisuus pitäisi nostaa esiin, olisi se tracback-toiminto, jolla voi muuttaa reitin käänteiseksi lähtöpisteeseen. Moine on hyvä esimerkiksi vieraassa maastossa esimerkiksi marjastaessa tai sienestäessä.

Puolasta palauttani jatkoin Fenixin testailua laajemmin. Pääasiallisia toimintoja olivat navigointi ja juoksu.

fenix

Kaikki toimi lähes moitteettomasti, kunnes eräänä päivänä kello päätti jähmettyä paikalleen. Mistään ei tapahtunut mitään näyttö oli päällä. Vaikka painoi mitä tahansa nappia, kone oli kuin kuollut. En saanut edes virtaa pois. Onneksi internet auttoi tähän asiaan. Laite piti resetoida pitämällä sammutusnäppäintä pohjassa useiden sekuntien ajan.

Tämän jäljeen olimme taas alkutilanteessa, siinä samassa missä kello otettiin ensikerran käyttöön. En tiedä oliko tuo pimeneminen laitteen ominaisuus, vai hetkellinen häiriö. Se oli kuitenkin hyvä muistutus, että yhden navigointivälineen varaan ei pitäisi koskaan jättäytyä. Tuon tempun jälkeen laite on toiminut taas moitteettomasti.

Hyviä puolia Garmin Fenix 2 tarjoaa ostajalle runsaasti. Kokonaisarvosana on siis vahvasti positiivinen. Laitteen käyttöaste kasvaa vielä, jos hankkii lisäksi jonkin langattoman ANT+anturin kellon rinnalle. Sykevyö on varmasti itselläni ensimmäinen hankinta. Joissain myytävissä paketeissa se on mukana. Pyöräilijöille saatavana esimerkiksi pyörän nopeus- ja poljinanturi, juoksijoille jalka-ja voima-anturi. Kellolla pystyy myös ohjaamaan VIRB-etäkäytössä actionkameraa, joten laitetta voi hyvällä syyllä kutsua rannetietokoneeksi.

fenix-7

Itse arvostan myös kellon työkalumaista olemusta, se on ja näyttää vankkatekoiselta. Järkälemäisestä koostaan huolimatta sen paino on kuitenkin saatu melkoisen vähäiseksi, joten sitä tuskin huomaa ranteessa toiminnan tiimellyksessä. Käyttövalikot ovat selkeät, samoin perusnäyttö sekä näppäinten asettelu. Uskon, että kelloa pystyy käyttämään talvella myös käsineet kädessä.

Toki jokaisessa laitteessa on myös vikansa. Esimerkiksi joidenkin alavalikoiden tekstit ovat niin pieniä, että kirkkaassa valaistuksessa esimerkiksi koordinaattien asettaminen saattaa olla hankalaa.

Garmin Fenix2 on erinomainen urheilijan ja miksipä ei retkeilijän apuväline. Mukaan pidempiä reissuja varten kannattaa kuitenkin pakata Garmin Fenix 2:n lisäksi myös perinteinen kartta ja kompassi. Lisää käyttökokemuksia tulossa pakkasten myötä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.