Kengät luontoa varten: ensikokemukset Haix Nepal Pro -vaelluskengistä

✪ Yhteistyössä Vaeltajankauppa

Retkipaikan tiimiläiset Upe Nykänen ja Jarno Peitso saivat hämeenlinnalaiselta Vaeltajankaupalta Haix Nepal Pro -vaelluskengät Retkipaikka-testiä vastaan. Vaeltajankaupan väki pyysi, että kengät pääsevät kovaan rääkkiin ja pitkäaikaiseen, rehelliseen ja perusteelliseen testiin jotta nähdään, kuinka hyvät ja kestävät ne oikeasti ovat. 

Myymälässä tehdyn sovituksen sekä noin kuukauden kestäneen testijakson jälkeen on aika kertoa ensifiilikset kengistä. Upe ja Jarno jakavat kokemuksensa jalkineista nyt ensimmäistä kertaa – mutta kenkien todellinen rääkki on vasta alussa. Molemmat aktiiviretkeilijät laittavat loppuvuoden aikana Haixinsa todelliseen supertestiin, minkä jälkeen julkaisemme tuotearvostelun perusteellisen ja armottoman kakkososan. Ovatko tässä ne vaelluskengät, joista olet aina unelmoinut?

Upe Nykänen ja Haix Nepal Pro -vaelluskengät. Kuva: Pekka Nykänen

Mitkä kumman Haixit?

Haix oli uusi tuttavuus sekä Upelle että Jarnolle. Haix valmistaa jalkineita vaellus- ja retkeilykäyttöön, mutta myös palomiesten, poliisien ja sotilaiden tarpeisiin. Testiin saatua Nepal Pro -mallia suositellaan metsästykseen, kalastukseen, vaellukseen, retkeilyyn ja työkäyttöön.

Jos kenkä antaa vuoden sisällä periksi, se korjataan Haixin valtuuttamalla suutarilla, tai vaihdetaan kokonaan. Tämä lupaus kuuluu kaikille Nepal Pro -kenkien ostajille, ei pelkästään Retkipaikka-testaajille.

Jarnon mukaan jo kenkien hyllyvaikutelma vakuutti hänet: kun testin tarkoituksena oli vielä rankaista kenkiä varauksetta, sekä ottaa selvää niiden toimivuudesta eri olosuhteissa kaikkina vuodenaikoina, tuli oitis into suunnata maastoon ja etsiä kengille ne ensimmäiset koetinkivet.

Haix Nepal Pro -vaelluskengät Vaeltajankaupassa. Kuva: Upe Nykänen

Sukkia mukaan sovitukseen!

Upe ja Jarno poikkesivat Vaeltajankaupassa sovittamassa ja noutamassa itselleen sopivat kengät henkilökunnan avustuksella – ja suosittelevat sovittamista muillekin sen sijaan, että vaelluskengät tilaisi netistä.

– Retki yleensä onnistuu tai epäonnistuu juuri kenkien toimivuuden ehdoilla. Ja jos se maksaa pikkaisen enemmän, niin jokainen väärillä valinnoilla kotiin kömpinyt tietää sen olevan sen arvoista, Jarno huomauttaa.

Mukaan sovitukseen kannattaa ottaa myös kaikki ne sukat, joiden kanssa kenkää tullaan käyttämään. Juuri niin teki myös Upe.

– En kestä sitä, että varpailla ei olisi tarpeeksi liikkumatilaa. Liikkeessä askeltaessani mietin vielä, onko kantapään seutu liian väljä, mutta päätin ottaa riskin ja säätää kenkiä kotona lisäpohjallisilla. Kotona alimmaksi lisäämäni ohuet lisäpohjalliset tekivätkin Haixeista sopivasti istuvat, Upe kertoo.

Haixin muotoillut, vaimentavat, kosteutta siirtävät ja antibakteeriset pohjalliset ovat irrotettavat, ja ne voi pestä vaikka pesukoneessa.

– Tämä on tosi hyvä ominaisuus. Pelkkä tuulettaminen kun ei todellakaan riitä raikastamaan pohjallisia, kiittelee Upe.

Jäykkä ja kuminen Vibram -pohja tarjoaa pitoa ja pitää kiveniskut loitolla, tästä kertoo myös pohjassa näkyvä stoneshield-maininta.

Korkea varsi ja ulkonäköään kevyempi paino

Sovituksen tiimellyksessä on hyvä hetki perehtyä kenkien ominaisuuksiin.

– Jos paketissa lukee Heroes Wear Haix, niin voiko kenkä oikeasti olla huono? Jarno miettii.

Nepal Pro -mallin pintamateriaali on hydrofobioitua, noin 2 millimetriä paksua nupukkinahkaa. Se on yhdistetty kolmikerroksiseen Gore-Tex-kalvoon. Yhdistelmän luvataan tekevän kengistä sekä vedenpitävät että hengittävät. Kuminen Vibram -pohja suojaa eri lämpötiloilta, ja kiertojäykän sisäpohjan luvataan säilyttävän muotonsa.

Varren korkeus on 18,5 senttiä.

– Nilkkaa hyvin tukeva varsi on vanhoihin kenkiini verrattuna hieman korkeampi ja huomasin eron heti – minun kinttujani kun ei ole pituudella siunattu. Olen sitä mieltä, että nilkan tukilihakset saisivat tehdä reilusti töitä liikkuessa, mutta toisaalta, toinen nilkkani pyörähti talvella, joten tukivarsi saattaa olla hyvä juttu tänä kesänä, aprikoi pääasiassa metsäpoluilla retkeilevä Upe.

Korkean varren ja muiden ominaisuuksiensa summana Haix Nepal Prot näyttävät jykeviltä ja maiharimaisilta. Testaajamme kuitenkin toteavat niiden tuntuvan suhteellisen kevyiltä. Jalkimien painoksi ilmoitetaan alle 900 grammaa per kenkä.

– Paino tuntui passelilta heti ensi askelilla, eli lupaus keveydestä pitää minusta paikkansa, Upe toteaa.

Kenkien pidempi varsi tukee jalkaa ja antaa suojaa. Kuva: Jarno Peitso

Kaksivaiheinen kiristys: uhka vai mahdollisuus?

Nepal Pro -kenkien nauhapolitiikka jakoi Upen ja Jarnon eri leireihin.

Haixien erikoisuus on kaksivyöhykkeinen nauhoitus pikalukituksineen. Jalkapöytää tukevan osan ja varren voi kiristää erikseen. Kenkä kiristetään alhaalta ylöspäin kuten normaalisti, mutta puolivalissä nauhan voi naksauttaa lukkoon, jolloin varren voi erikseen kiristää sopivaksi. Nauhat ovat käytännössä pysyvästi kiinni, ja ylimääräiset nauhat sujautetaan kiristämisen jälkeen kenkien sivuilla oleviin pikku taskuihin.

Myyjä perehdytti Upen ja Jarnon nauhojenkiristyksen saloihin.

– Ikävä kyllä kaksivyöhykkeisyys ei ole minun juttuni. Nauhoja on löysättävä todella paljon, että jalan saa pujotettua kenkään tai otettua kengän jalasta pois. Mietin jo, miten sujuvasti selviäisin nauhatouhusta kohmeisin sormin tai kiireessä. Olen enemmän vanhanaikaisen kengännauhajärjestelmän ystävä, kertoo Upe.

Jarno sen sijaan ihastui kenkien nauhoitukseen saman tien:

– Sen kerran opittuani en halua enää palata perinteiseen. Miksei näitä ole luistimiin keksitty?

Nauhoissa on kaksivaiheinen kiristysmekanismi ja pikalukko. Ylimääräisen nauhan saa sivutaskuun pois tieltä. Kuva: Jarno Peitso

Kenkien rääkki alkaa – Jarnon ensifiilikset

Jarno kehuu ihastuneensa saman tien Haix Nepal Pro -jalkineiden istuvuuteen. Hän aloitti kenkien testaamisen kuumalla kelillä juurakkoisella metsäpolulla sekä pururatamaisen pehmeällä tantereella, aluksi ilman rinkan painoa.

– Lisäpohjallisille ei ollut tarvetta, ja lesti tuntui juuri sopivalta, antaen varpaille riittävästi liikkumatilaa. Yleensä saan kengistä rakkoja sisäänajovaiheen aikana, mutta edes poikkeuksellisen helteisen alkukesän lämpö ei niitä nyt saanut aikaan, Jarno kertoo.

Hiostavasta päivästä huolimatta Jarno raportoi kenkien hengittäneen hyvin. Jalat eivät hikoilleet tai turvonneet.

– Pohjan jäykkyys ja materiaali pitivät puolestaan huolen siitä, etteivät kivet ja juurakko tuntuneet ikävästi jalkapohjaan missään vaiheessa, ei vaikka kokeilin voimalla myös niitä terävimpiä kulmia. Pelkästään kävelykengiksi en näitä kuitenkaan lähtisi suosittelemaan.

Seuraavaksi kengät pääsivät testiin merenrantakivikkoon, jossa laskenut merivesi oli paljastanut altaan petollisen liukkaita, leväisiä kiviä.

– Sileät kivet tai rosoiset reunat eivät olleet vastus kenkien tarjoamalle pidolle. Pääsin myös kastelemaan kengät oikein kunnolla, ja vaikka pintakerros näyttikin märältä, siihen se myös jäi, eikä vettä päässyt läpi.

Upen ensitunnelmat ja sananen kenkien hoidosta

Upe on ehtinyt taivaltaa Nepal Pro -jalkineillaan jo sata kilometriä, ja takana on myös ensimmäinen rinkkaretki ilman rakkoja tai hankaumia. Mukaan on toistaiseksi mahtunut tavallista enemmän tieosuuksia, mutta maastopainotteinen tehotesti pääsee kesän jatkuessa kunnolla alkuun.

– Olen tutustuttanut vaelluskenkiä ja jalkojani toisiinsa. Tällä hetkellä olen luottavaisen toiveikas, että meistä tulee Haixien kanssa vielä aika hyvät retkikaverit, Upe sanoo.

Hän huomauttaa, että Vaeltajankaupan sivuilla on tsekkaamisen arvoisia hoito-ohjeita.

– Sain myyjä-Pauliinalta suullisesti ohjeet pintamateriaalin suojakäsittelystä, esimerkiksi, että väritön lankki on ok. Ohjevihkonen oli pakkauksessa vain saksaksi, englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi, joten onneksi suomenkieliset hoito-ohjeet goretex-kengille löytyvät Vaeltajankaupan nettisivuilta. Näillä ohjeilla laitoin popot kotona käyttövälmiiksi.

Vaeltajankaupan Pauliina esittelee Haix Nepal Pro -vaelluskenkiä. Kuva: Upe Nykänen

Vaeltajankaupan myyjä Pauliina auttoi testaajiamme löytämään sopivankokoiset kengät. Kuva: Upe Nykänen.

Oikealla hoidolla Gore-Tex kenkä pysyy hyvänä pitkään. Hoitoa ei ole syytä laiminlyödä. Kuva: Jarno Peitso

Upen, Jarnon ja tehotestiin päässeiden Haixien seikkailuista saadaan kesän ja syksyn aikana fiilispaloja Facebookissa ja Instagramissa. Lopullinen kenkätesti julkaistaan Retkipaikassa loppuvuonna, kun Haixit ovat näyttäneet todellisen luonteensa haastavissa maasto-olosuhteissa. Odotamme suurella mielenkiinnolla, lunastavatko kengät lupauksensa.

Vaeltajankauppa Hämeenlinnassa

Vaeltajankauppa myy Haix Nepal Pro -jalkineita hintaan 289 euroa. Vaeltajankaupan uusi myymälä, jonka yhteydessä on myös nettikaupan varasto, sijaitsee osoitteessa Kaurialankatu 21, kolmen kilometrin kävelymatkan päässä Hämeenlinnan rautatieasemalta ja kahden kilometrin päässä linja-autoasemalta.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.