Kauhanevan-Pohjankankaan Kansallispuisto

Kauhaneva-Pohjankangas on Lounais-Suomen erämaisimpia retkikohteita. Puistoa kiertävän reitin alussa retkeilijän eteen avautuu hyvin tavanomainen ja tyypillinen kangaspohjainen metsä – Pohjankangas. Tämän metsikön ohitettuaan retkeilijän ilme kirkastuu. Tästä alkaa Kauhaneva.

Pohjankangas

Pohjankangas

Kauhaneva-Pohjankangas on kävijämäärältään Suomen pienin kansallispuisto. Myös retkirakenteita on puistossa verraittain vähän suhteessa sen pinta-alaan, mutta niiden laatu on erinomainen. Pitkospuitakin on uusittu rajulla kädellä hiljattain, ja se viestii että Metsähallitus haluaa pitää tämänkin puiston kunnossa.

Kauhaneva

Kauhaneva

Pysäköintipaikkoja puistossa on kaksi Nummikangas ja Salomaa. Salomaan pysäköintipaikan läheisyydessä sijaitsee myös Salomaan teltta- ja nuotiopaikat sekä vesikaivo. Salomaan pysäköintipaikalle puiston eteläpuolelta saapuvan retkeilijän kannattaa olla tarkkana. Puistoon johtava tieviitta on koivikon peittämä puinen yksinkertainen tienviitta. Risteyksestä ajaa siis helposti ohi.

Tieviitta - Kyrönkankaantie

Tieviitta – Kyrönkankaantie

Rankkasateiden jälkeen tie saattaa olla ajoittain hieman hurjassa kunnossa. Perillä puistossa Salomaan pysäköintipaikat ja opastaulut ovat kuitenkin erinomaisessa kunnossa.

Puisto soveltuu erinomaisesti päiväretkeilyyn, mutta luontokokemuksia hakevan ja kameran kanssa seikkailevan retkeilijän kannattaa jäädä yöksi. Aurinngonlasku ja aamu-usva suon pitkospuilla on väkevä kokemus, joka ei jätä retkeilijää kylmäksi.

Auringonlasku - Kauhaneva

Auringonlasku – Kauhaneva

Aamu-usva - Kauhaneva

Aamu-usva – Kauhaneva

Syksyllä voi auringon laskiessa päästä todistamaan useiden kymmenien kurkien iltalentoja. Meteli on korvia huumaava, ja kokemus on vaikuttava. Itse kauhanevaa kiertää parin kilometrin mittainen pitkospuureitti. Metsähallitus on uusinut pitkospuita, ja vanhat lahonneet puut ovat nostettu pitkospuiden viereen kasoiksi, odottamaan talven lumia jolloin ne voidaan viedä moottorikelkalla pois.

Pitkospuureitti - Kauhaneva

Pitkospuureitti – Kauhaneva

Mikäli jonkun retkeilijän mielessä siintää uusi harrastus luontokuvauksesta, on tämä oikea paikka aloittaa se harrastus Länsi-Suomessa. Pitkospuilla tulee harvoin toisia retkeilijöitä vastaan, joten täällä saa kameraa säätää ja testailla aivan rauhassa ja kuvattavaakin riittää komeista maisemista kasveihin ja hyönteisiin asti.

Polku tarjoaa luonnonystävälle paljon nähtävää. Useat avonaiset allikot Kauhanevalla tekevät siitä yhden Suomen komeimmista keidassoista. Reitin varrelta löytyy pieni levähdyspaikka, jossa voi nauttia luonnosta retkieväitä syöden. Kuumina kesäpäivinä liikkuvia retkeilijöitä hemmotellaan Kauhalammin laiturilla, josta voi pulahtaa uimaan.

Kauhalammi - Kauhaneva

Kauhalammi – Kauhaneva

Kuumana kesäpäivänä retkeilijä saattaa myös törmätä päivää paistattelevaan käärmeeseen pitkospuilla. Käärmettä ei kannata pelästyä. Pieni tömistely pitkospuilla usein auttaa, ja käärme pujahtaa piiloon ihmistä.

Kyy - Kauhaneva

Kyy – Kauhaneva

Puiston pohjoisosasta löytyy Nummikankaan lintutorni, nuotiopaikka ja kuivakäymälä. Kolmas kuivakäymälä löytyy Nummikankaan P-alueen vierestä. Nummikankaalta löytyy myös kaivo, jonka vettä voi käyttää mutta ruuanlaittoon ja juomavedeksi se soveltuu vasta keittämisen jälkeen. Salomaan kaivon vesi on hyvää talousvettä sellaisenaan. Selkeällä ilmalla lintutornista näkee lännessä sijaitsevan Lauhanvuoren kansallispuiston näkötornin.

Lintutorni - Nummikangas

Lintutorni – Nummikangas

Lauhanvuori - Kauhaneva

Lauhanvuori – Kauhaneva

Lännessä sijaitsee myös allikkoinen rajoitusosa jonne on pääsy kielletty, lintujen pesimäkauden aikana. Vierailuhetkellä nuotiopaikan puuliiterissä oli polttopuita runsaasti, ja rakenteet olivat muutenkin hyvässä kunnossa.

Nummikangas - Kauhaneva

Nummikangas – Kauhaneva

Nummikankaan puusuoja - Kauhaneva

Nummikankaan puusuoja – Kauhaneva

Rengasreitti Nummikankaalta jatkuu Salomaalle takaisin vanhaa Kyrönkankaan tietä pitkin. Kyrönkankaan tie on kirjattu Suomen yleisten teiden luetteloon jo vuonna 1555. Tärkeä keskiaikainen kulkuväylä yhdisti Hämeen ja Korsholman linnat. 1808 Ruotsin sotajoukot käyttivät tietä vetäytyessään venäläisten sotajoukkojen tieltä. Hiekkapohjaiselle tielle on sinne tänne rakennettu pieniä lankkusiltoja. Näiden siltojen tarkoitus on pitää retkeilijän jalat kuivina. Rankkasateiden aikaan tie näet tulvii helposti, ja ilman siltoja jalankulku olisi kovin vaivalloista.

Kyrönkankaantie - Kauhaneva

Kyrönkankaantie – Kauhaneva

Muistathan että Metsäpalovaroituksen aikaan avotulen teko on kielletty, tällöin retkeilijä on retkikeittimen varassa. Ota roskat mukaasi. Hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6905528  E 261183

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.