Karunan Kirkko – ylevä näky keskellä Sauvon maaseutua

Josef Stenbäckin suunnittelema Karunan kirkko rakennettiin harmaasta graniitista vuosina 1908-1910. Tyyli edustaa kansallisromantiikkaa.

Paikalle saavutaan pikkutietä pitkin, joka on parhaat päivänsä nähnyt aikoja sitten. Asfaltti on repeillyt ja on muutenkin muhkurainen. Heikkokuntoinen tie vaan lisää ihmetystä kun kirkon lopulta näkee. Kyseessä kun on melkein klaffivirhe tai optinen harha.

027

Harvinaisen komea rakennus tuli tutuksi viitisen vuotta sitten, jolloin olin muutaman kaverin kanssa sunnuntaiajelulla Sauvon ja Karunan suunnalla. Joku taisi ehdottaa, että käydäänpä katsomassa kirkkoa. Parkkipaikalle päästyämme en ollut uskoa näkemääni; miten hemmetissä täällä korvessa voi olla tuollainen kirkko?

023

Asiaan löytyy selitys. Kun graniittinen kirkko oli valmistunut, siirrettiin sen vieressä sijainnnut vanha puukirkko Helsinkiin Seurasaaren ulkomuseoon. Ilmeisesti tästä hyvästä moinen pytinki on Karunaan rakennettu. Luulisi, että hiukan vaatimattomampikin olisi riittänyt.

018

En ole koskaan käynyt kirkossa sisällä. Se on aina ollut kiinni siellä poiketessani. Kirkossa on istuimapaikkoja 480 ja se sijaitsee aivan meren rannalla.

009

Ennen vanhaan kirkonmenoihin on tultu veneellä. Laituria en silti tuulisesta rannasta löytänyt. Kuutisen joutsenta uiskenteli lähistöllä. Ilmeisesti viime juhannuksen peruja olevan ison nuotion jäännökset löytyivät rantakalliolta.

026

Karunan hautausmaan laidassa, lähellä metsänreunaa on erikoinen hautakivi. 55-vuotiaaksi elänyt naishenkilö on saanut todella hienon muistomerkin. Vastaavia ei juurikaan Suomessa näe.

033

Kirkon lähellä sijaitsee Karunan kartano. Viime vuosina restauroinnin kohteena ollut rakennus on komea. Jos Suomessa kuvattaisiin kauhuelokuvia, olisi kartano siihen potentiaalinen kummitustalo.

030

Parkkipaikalla bongasin ruusupuskan siimeksestä kevään ensimmäiset sinivuokot.

Karuna kuuluu Sauvon kuntaan. Taajamien välimatka on noin kymmenen kilmometriä. Karuna erotettiin Sauvosta omaksi kunnakseen 1930. Se liitettiin 1969 pääosin takaisin Sauvoon ja Santasaaren (Sandö) kylä Kemiöön. Alueella asuu nykyään noin 700 ihmistä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6689701 E 253641

Julkaistu aiemmin Kimmo Jaramon Kaislatuuli-blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.