Piruntätinmäen seitakallio Sauvossa

Silloin tällöin tieni vie Sauvoon ja Kemiöön päin. Siellä Kemiönsaareen vievän tien läheisyydessä näyttäytyy poikkeuksellisen komea kalliomäki ja sen eteläkulman pystysuorat seinämät.

Karttapaikan mukaan mäen nimi on Piruntätimäki. Tätejä en ole siellä havainnut mutta pirullisen haastava se on kyllä valloittaa. Lähes ympäriinsä on jyrkkää osuutta. Kun yhdellä reissulla oli hieman väjää aikaa, pistäydyin katsomassa lähempää, ihan vasiten, noita kallioseinämiä.

Valokuva0876

Seinämän alla levittäytyy tasainen pelto- ja niittyalue, josta ei ole pitkä matka lähimpään merenlahteen. Pellon keskellä oleva iso oja vie vedet suoraan lahteen. Korkeutta ei siis olla kovin montaa metriä meren pintaa enemmän.

On helppo kuvitella, miten pari-kolme tuhatta vuotta sitten meren rannalla ollut kallio on ollut hyvä vartio- ja tähystyspaikka. Aallot lainehtivat tuolloin jossain huomattavasti nykyistä korkeammalla. Kenties veneille tässä on ollut hyvä rantautumispaikka jyrkän rannan takia. Karikoista ei ole ollut vaaraa.

Valokuva0874

Paikka on nyt melko reheväkasvuinen ja aluskasvillisuuden alla erottaa paikoin vieläkin louhikkoa. Jonkinlainen polku on kuitenkin kävijöiden toimesta seinämän eteen muodostunut.

Pieni hiekkatie kulkee juuri kallion edestä, ja se onkin paras suunta mennä itse kallioseinää hämmästelemään. Jos taas haluaa huipun valloittaa, kannattaa kiertää pohjoispuolelle – sieltä löytyy jonkin verran loivempia kohtia.

Jylhimmän jyrkänteen juurella kallio on repaleista, maa louhikkoista. Lohkeilleeseen kallioon on syntynyt lippa, Pirun tätin kirkko. Tämän lipan suojissa on toimitettu kaikkein pyhimmät uhrihartaudet ja taikamenot. Kallio on lähiaikoina lohkeillut lisää ja lippa on lyhentynyt, kuinka massiivinen kirkko on aikoinaan ollut, sitä voimme vain arvailla. Millaisia ovat ne henget joiden kanssa tällä kukkulalla on käyty kauppaa, sen voimme selvittää yhä. Meidän on vain vapautettava mielemme ja otettava tieto vastaan.

Ote Luolamies Tuomo Kesäläinen tarinasta, kun kävi paikalla pari vuotta sitten.

Piruntätimäki kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6687475, E 258110.

1 reply
  1. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Olet oikeassa veneilyyn liittyvissä asioissa. Tuolta kallion juurella on muistaakseni vielä tuon ohikulkevan tien parannustöissäkin löytynyt veneen osia ja jäänteitä. Piruntätimäki on myös muinainen noitien kokoontumispaikka – muinainen uhri ja tiedonhakupaikka on ollut jyrkänteen juurella sijainnut Pirunkirkko – on siinä nykyisinkin pieni lippa mutta se on romahtanut muutama vuosikymmen sitten ja luolasta ei enää tänäpäivänä voida puhua. http://www.luolamiehenblogi.blogspot.fi/2011/04/piruntatimaki-sauvo.html

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.