Kalareissuun Keski-Suomessa? Tässä viisi paikkavinkkiä

Yhteistyössä Visit Jyväskylä

Jyväskylä ja Jyväskylän seutu ovat Järvi-Suomea parhaimmillaan. Voisikin sanoa, että täällä ovat järvet tai niitä yhdistävät joet ja kosket aina lähettyvillä, olit sitten vailla urbaania tai erämaista kalastuselämystä.

Mato-ongintaa Jyväsjärvellä

Jyväskylä on kaupunki, joka kohoaa Jyväsjärven rannalta. Ja mikäs sen parempi tapa tyydyttää kalastuksenhimoa, tai viettää muuten vain leppoisaa iltaa, kuin ottaa askel kaupungin sykkeestä ja rentoutua vavan varressa.

Jyväsjärven rannat ovat suhteellisen raivattuja ja helppokulkuisia, joten onkipaikan etsintä ei vaadi tarkempaa kartan syynäystä. Varmimmin kalapaikan löytää vaikkapa Mattilanpellon rannoilta, mutta onkiminen onnistuu helposti muuallakin, vaikka kaupungin satamasta käsin. Tyypillisiä onkikaloja Jyväsjärvellä ovat erilaiset särkikalat, kuten lahna, särki ja salakka, mutta yhtälailla onkija saattaa löytää ahvenia ja kiiskejä.

Jyväsjärvellä onkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin eikä tarvitse minkäänlaista kalastuslupaa.

Uistelua Päijänteellä

Päijänne on yksi Suomen suurimmista vesistöistä, ja sen laakeat selät yltävät Jyväskylästä aina Lahteen asti. Päijänteen niemet ja poukamat ovat houkutelleet kalastajia luokseen niin kauan, kuin ihminen on kalastuksen taitanut. Ja mikäs sen parempi tapa viettää kesäiltaa, kun istua vavan varressa hiljalleen eteenpäin lipuvassa veneessä järven elämää katsellen.

Suomen syvimpänä järvenä Päijänne tarjoaa kalastajalle runsaasti vaihtoehtoja ja koettavaa. Kalastaminen on helppo aloittaa vaikkapa suojaisista ja matalista lahdenpoukamista ja saarien rannoilta. Syvempien vesien etsijälle loistavia kalapaikkoja löytyy myös heti Jyväskylän kupeesta vaikkapa murtoselältä.

Tyypillisiä saaliskaloja Päijänteellä ovat kuhat, hauet ja ahvenet. Uistelu luetaan viehekalastukseksi ja täten sitä varten tarvitsee valtion kalastusluvan.

Perhokalastusta Muuramenjoella

Muuramenjoki virtaa Muuramen keskustan lävitse Muuratjärvestä Päijänteeseen. Puolentoista kilometrin jokimatkalla riittää kalastettavaa mukavasti. Leppoisassa ja suhteellisen pienessä joessa on helppo kalastaa kevyilläkin välineillä, ja täten se sopii mainiosti vaikkapa koskikalastusta opetteleville.

Muuramenjoen yleisin saaliskala on kirjolohi. Kirjolohta istutetaan jokeen säännöllisesti, joten saalisvarmuus kirjolohden osalta on melko hyvä ympäri vuoden. Muuramenjoessa elelee myös oma taimenkantansa, jota tuetaan istutuksien avulla. Istutuksien avulla jokeen on tuotu myös harjusta, joka on kotiutunut jokeen hyvin. Taimenet ja harjukset ovat kuitenkin rauhoitettuja, ja saaliiksi tultuaan ne on vapautettava.

Muuramenjoelle tarvitset valtion kalastusluvan lisäksi Muuramenjoen oman luvan. Lisätietoa kalastamisesta Muuramenjoella löydät täältä

Viehekalastusta Kuusaankoskella

Kuusaankoski on yksi Äänekoski–Vaajakoski-vesistöreitin koskista. Laukaalla, 30 kilometrin päässä Jyväskylästä virtaava koski tunnetaan koskireitin vuolaimpana koskena, ja Kuusaankoskella voi kalastuksen lisäksi harrastaa myös muita koskilajeja, kuten koskenlaskua.

Kuusaankoskella pystyy kalastamaan niin virvelillä, kuin perhollakin. Vuolas Kuusaankoski sopii mainiosti myös aloittelevalle koskikalastajalle, sillä sen äärelle on rakennettu helposti kalastettavia paikkoja. Kuusaankoskella on hyvät mahdollisuudet tavoittaa vavalla taimenia tai vaikkapa harjuksia, ja mikäli haluaa kalastella hieman hitaammissa vesissä, löytyy pinnan alta myös vaikkapa kuhaa tai säynettä.

Kalastamiseen kuohuvassa Kuusaankoskessa tarvitset valtion kalastusluvan, sekä Kuusaankosken oman kalastusluvan, joita myy kosken niskalla sijaitseva Varjolan tila.

Pohjaongintaa Tuomiojärvellä

Jyväskylän Keskustan tuntumassa sijaitseva Tuomiojärvi on suosittu virkistyskohde niin melojalle, rantaelämästä nautiskelevalle, kuin myös kalastajalle. Erityisen mielenkiintoisen Tuomiojärvestä tekevät sen kalaistutukset, joten saalisvarmuus tällä kaupunkijärvellä on melko miellyttävä. Järveen istutetaan säännöllisesti kuhaa ja kirjolohta.

Yksi kirjolohen suosituista pyyntimuodoista on pohjaonginta, ja keväisenä päivänä onkin helppo huomata järven rannalla useita onkijoita onget vedessä. Pohjaonginnassa siimaan viritetään liukupaino, jonka avulla mato tai syötti painetaan järven pohjaan.

Pohjaonginta lasketaan viehekalastukseksi, joten onkiaksesi Tuomiojärvellä tarvitset valtion viehekalastusluvan sekä Tuomiojärven oman kalastusluvan. Lisätietoja löydät kaupungin sivuilta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.