Kalajoen dyynit kannattaa kokea sesongin ulkopuolella

Kalajoki tunnetaan helposti rantalomakohteena, mutta se on paljon muutakin. Kalajoella on Suomen mittakaavassa lähes ainutlaatuiset hiekkarannat, jotka jatkuvat yli 3 kilometriä. Rantojen lisäksi seutu on Suomen merkittävimpiä maankohoama-alueita, joten turistien täyttämien hiekkarantojen osalta on syytä karistaa aikaisemmat mielikuvat kohteesta ja lähteä tutustumaan Kalajoen hiekkarantoihin.

Myönnettäköön, että Kalajoesta puhuttaessa myös tämän retkeilijän korva saattaa särähtää. Mielikuva rantaelämää viettävistä perheistä ei herkästi houkuttele retkeilemään, vaikka hiekkarannassa eikä perheellisissä ole itsessään mitään vikaa. Hiekkaranta päinvastoin on luontotyyppinä hyvinkin mielenkiintoinen ja jopa eksoottinen ainakin näin keskisuomalaisen elelijän silmissä.

Rauhaa rakastavan retkeilijän näkökulmasta on Kalajoen hiekkarannoista nauttimiseen muutamia hyväksi todettuja vaihtoehtoja. Rannalle menon suhteen on hyvä välttää pahimpiä sesonkiaikoja tai sesonkipaikkoja, kuten hotellin tai leirintäalueen rantoja, ja tutustua hieman syrjäisempiin rantoihin. Täällä rantaviiva ei nimittäin ihan heti lopu kesken.

Minä vältin pahimman sesongin siten, että lähdin rannalle kun vesi oli vielä kylmää, eikä aurinkokaan jaksanut lämmittää iltaan asti.

Hiekkarannalle varustautuminen on aina jotenkin hankalaa. Sitä kun ei tahtoisi hiekkaa löytyvän joka paikasta reissun jälkeen. Tennarit ovat tällöin selvästi vaarassa täyttyä hiekalla, kun taas vaelluskengät tuntuvat liioittelulta. Onneksi hiekka ei kuitenkaan ole vaarallista, ja matkaan lähdetään aivan tavallisilla keliin sopivilla kengillä.

Saavun juurikin pahimmasta sesonkipesäkkeestä rannalle. Hotellin kohdalta rannalle saapuminen on tietoinen riski, mutta tällä kertaa se kannattaa. Saan astella rannalla lähes yksin, ja mielikuvat väkirikkaudesta karisevat välittömästi. Rannalla odottava näky on melkoisen rauhoittava.

Hiekkaranta tuntuu jatkuvan sinne minne katseensa kääntää, ja jos ensin pelkäsi olevansa hotellin rannalla, niin ensimmäiset dyynit ohitettuaan hiekkaranta eristää sinut taakse jäävästä mailmasta tehokkaasti.

Hetken aikaa rannalla oltuaan alkaa sitä hahmottaa hieman eri tavalla. Itämeren taakse laskeva aurinko värjää vedessä kelluvat joutsenet kauniin punertaviksi. Eikä siellä ole pelkästään joutsenia. Lokit, niin merilokit, kalalokit kuin harmaalokitkin, vierailevat vuoroin rannan päällä. Veden eristämällä pienellä särkällä taas meriharakka nokkii luotoa löytääkseen sieltä vaikkapa simpukoita syötäväksi. Tylliporukka kipittelee hieman sivummalla rauhallisella poukamalla, ja poukaman vieressä kaislapesän päällä istuu mustakurkku-uikku samalla, kun pariskunnan toinen puoli on keräämässä yhteistä iltapalaa.

Hiekkarantojen tutkimista täällä voisi jatkaa päivätolkulla, sillä keväisin ja syksyisin muuttavat vesilinnut pysähtyvät herkästi tälläisille matalille ja laajoille hiekkarannoille. Täällä siis rannan asukit vaihtuvat päivitellen, samoin kuin hotellienkin asiakkaat. Hiekkarannat jatkuvat vielä kilometrien päähän, ja rannan syrjemmät osat on pyhitetty juuri lintujenkin vuoksi luonnonsuojelualueiksi.

Kalajoen hiekkarannat ovat siis melko ainutlaatuisia retkeiliympäristöjä, joiden aava maisema on kokemisen arvoinen muutoinkin kuin uimahousut jalassa kesähelteellä.

Kartta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.