Kaksi puuta, koski, seita ja järvenranta – 5 hienoa ja superhelppoa retkipaikkaa, joista ei kannata ajaa ohi

Kaikilla luonnonystävillä ei ole mahdollisuutta taivaltaa pitkiä matkoja, vaikka mieli tekisikin. Minusta on kuitenkin todella tärkeää, että luonnosta, sen ihmeistä ja jopa erämaisista tuulahduksista pääsevät nauttimaan kaikki, eivät pelkästään vetreäjalkaiset retkeilijät.

Tässä vinkkaankin omien retkieni pohjalta 5 kiinnostavaa ja erityistä retkipaikkaa, joita suosittelen aivan kaikille kotimaanmatkaajille, mutta myös kohteiden lähellä asuville. Nämä paikat on helppo käydä kokemassa, vaikka nousu tunturin huipulle tai laskeutuminen rotkolaaksoon ei onnistuisikaan. Vaikka kohteet ovat upeita ja helppoja, monet ajavat niistä autuaan tietämättä ohi. Ensi kerralla pysähdy ja käy katsomassa!

Rotomänty, Salo

Tällaista puuta et usein Etelä-Suomessa tapaa! Helsinki–Turku-motarin vieressä, Lahnajärven kohdalla kohoaa tämä käsittämättömän massiivinen puu. Rotomänty kasvaa luonnonrauhaisassa paikassa pienempien mäntyjen ympäröimänä. Varo pudottamasta leukaasi, kun kurvaat autolla sen P-paikalle. Navigaattoriin kannattaa laittaa osoitteeksi Varesjärventie, josta on opaste männylle. Ajomatkaa motarilta kertyy vain minuutteja. Lue lisää.

Äijäkoski, Muonio

Suomen ja Ruotsin rajalla kuohuva Äijäkoski on tehty helpoksi ja myös turvalliseksi retkikohteeksi, kunhan aitojen asettamia rajoja kunnioittaa. Massiivinen koski kuohuu kivisessä uomassaan kuin muuta maailmaa ei olisikaan. Täällä voit tuntea itsesi pieneksi! Koskelle on päätieltä viitoitus, ja P-alue on suuri. Vain sadan metrin tasamaamatkalla kulkija sukeltaa P-paikalta metsikön läpi kosken jyrkänteen upeisiin maisemiin. Lue lisää.

Kallioniemen seita, Savukoski

Savukoskella kannattaa poiketa keskustan vieressä olevassa Opastuskeskus Korvatunturissa, ja kävellä samasta kohdasta myös muutaman askeleen päähän alas Kemijoen rantaan. Siellä odottaa suuri ja väkevä Kallioniemen seita, joka antaa turvaa matkalaisille, kunhan he tassuttelevat seidan ympäri paljain jaloin. Seita kohoaa upeimmissa erämaamaisemissa, kuitenkin vain muutaman askeleen päässä tieltä. Lue lisää.

Ilmakkiaapa, Sodankylä

Voiko Lappi olla näin kaunis jopa päätien varressa? Olet ehkä joskus posottanut nelostietä pohjoiseen ja kiinnittänyt huomiota suoralta tieosuudelta suolle lähteviin pitkoksiin. Pitkosten alkupäässä on levennys, ja siinä kannattaa sulan maan aikaan todellakin pysähtyä. Muutaman sata metriä pitkä pitkospuureitti johdattaa kuvankauniisiin lappilaisiin suomaisemiin ja Ilmakkijärven rannalle, jossa on lintutorni. Lue lisää. 

Papinpetäjä, Hossa

Hossan kirkkaat vedet ja valoisat metsät lumoavat sekunneissa, kun matkalainen saapuu alueelle. Yksi helpoimmista tavoista uppoutua lumoavaan Hossaan on ajaa auto Papinpetäjän vieressä olevalle P-paikalle. Petäjässä on ihmisten tekemiä merkintöjä vuosisatojen takaa ja onkin kutkuttavaa miettiä, kuka ne on siihen tehnyt, miksi ja millainen Hossa silloin oli. Muutaman askeleen päässä on Nurmiselän hiekkaranta, jossa voi kesäkuumalla pulahtaa vaikka helposti uimaan – vaikka alue on hyvin keskeisellä paikalla Hossassa, ovat maisemat jo varsin erämaiset. Lue lisää.