Kaksi naista, kaksi tarinaa: mitä mieltä aloittelija ja entinen kilpahiihtäjä ovat skin-suksista?

Jyväskyläläiselle Sanni Saarimaalle hiihtäminen ei ollut tuttu juttu. Peruskoulun pakollisten hiihtotuokioiden jälkeen Sanni ei ollut juurikaan hiihtänyt, mitä nyt muutaman kerran oli ystäviensä suksia lainaten liikuskellut Lapin hangilla hiihdellen.

Tänä talvena Sanni päätti kokeilla skin-suksia, joiden pito tulee pohjassa olevista karvaliuskoista.

– Olin kuullut kehuja skin-suksista, niiden monikäyttöisyys ja helppohoitoisuus houkutteli. Tiesin, että skin-sukset sopivat kaikentasoisille hiihtäjille erilaisiin lumiolosuhteisiin, eikä pitovoitelua tarvitse tehdä, Sanni sanoo.

Skin-sukset toimivat hyvin vain, jos ne on valittu käyttäjälleen tarkasti. Valinnassa huomioidaan hiihtäjän paino ja myös pituus. Koska oikeiden suksien valinta ei ole ihan läpihuutojuttu, osallistui Sanni Salomonin Skini-kiertueen testitilaisuuteen Jyväskylässä.

– Siellä asiantunteva henkilökunta valitsi minulle sukset. Kerroin hiihtotaustastani melko kokemattomana hiihtäjänä, ja pääsin heti testaamaan skin-suksien pitoa käytännössä. Vertailun vuoksi kokeilin suksien pitoa verraten pariin muuhun malliin, ja eron huomasi helposti, Sanni kertoo.

Helppohoitoiset skin-sukset saivat Sannin innostumaan hiihtämisestä. Kuva: Jussi Judin

Kuinka toimii skin-suksi ylämäessä?

Kuhmosta kotoisin olevan Johanna Vilhusen tausta on hyvin toisenlainen kuin Sannilla. Vilhunen aloitti kilpahiihdon viisivuotiaana ja harrastus jatkui aktiivisena jopa 15 vuoden ajan. Viime vuosina Johanna on hiihtänyt lähinnä vapaan- ja luistelutekniikalla. Perinteisen hiihtotekniikka on hyvinkin tuttu kilpahiihtoajoilta, mutta se on jäänyt Etelä-Suomessa asuessa vähemmälle. Uusien perinteisen suksien hankinta on ollut mielessä jo pitkään.

– Monet ystäväni, joiden joukosta löytyy aktiivihiihtäjiä sekä entinen hiihtovalmentaja, olivat kehuneet suksia. Minulle ne eivät olleet tutut entuudestaan. Perinteisessä olen käyttänyt vanhoja perinteisen voideltavia suksia, Johanna kertoo.

Hän on seurannut suksien kehitystä, ja mielenkiinto skin-suksia kohtaan on vuosien varrella kasvanut. Helsingissä on pitkiä perinteisen tekniikkaan tarkoitettuja latuverkostoja, joihin Johanna kertoo kaivanneensa sopivia suksia. Tänä vuonna hankkimillaan skin-suksilla Johanna on ehtinyt hiihtää muutamia kertoja, ja kokemukset ovat olleet hyviä.

– Ajattelin etukäteen, että joutuukohan skin-suksilla nousemaan ylämäissä pois ladulta. Niissä on kuitenkin ollut yllättävän hyvin pitoa, eikä ladulta ole tarvinnut nousta, vaikka se olisi ollut jopa hieman jäinenkin, Johanna kertoo.

Skin-hiihtoa Jyväskylän jäillä ja Paloheinän laduilla

Sekä Sanni että Johanna ovat hiihdelleet skin-suksilla nyt parin viikon ajan. Sannin hiihtomaastoa ovat olleet muun muassa Jyväskylän järvien jäät, kun taas Johanna on hiihtänyt lähinnä Helsingin mäkiä täynnä olevalla Paloheinän alueella.

Molemmat kertovat mieltyneensä skin-suksiin.

– Vähäisestä kokemustani johtuen aluksi oli vähän totuttelemista, mutta jo seuraavalla kerralla hiihto kulki paremmin. Innostus lajiin on ehdottomasti kasvanut näiden suksien myötä, Sanni kertoo.

Hän kuvailee olevansa nautiskeluhiihtäjä, ja lenkit ovat olleet pituudeltaan 4–7 kilometrin mittaisia kierroksia.

Sanni on tänä talvena nautiskellut lyhyistä hiihtokierroksista Jyväskylän jäillä. Kuva: Jussi Judin.

Johanna haaveilee hiihtävänsä skineillä pian pitkääkin matkaa. Hän haluaisi hiihtää Lieksassa Majatalosta majataloon -reittiä, joka sopisi hänen mukaansa hyvin skin-suksille. Lisäksi Johanna suunnittelee osallistuvansa skin-suksillaan kotipaikkakuntansa Kuhmon Peurahiihtoon, jossa hiihdetään 30–50 kilometrin lenkki. Peurahiihdon hiihtäminen on ollut Johannalle lähes jokavuotinen perinne aina ala-asteelta lähtien.

– Totuttautumista tällä hiihtokaudella, skin-suksien kanssa, vaati lähinnä vapaan tekniikan vaihtaminen jälleen perinteiseen. Itse skin-sukset eivät ole vaatineet erityistä totuttautumista, Johanna sanoo.

”On kätevää, ettei pitovoiteita tarvitse miettiä”

Johanna uskoo skin-suksien olevan nappivalinta Etelä-Suomen vaihteleviin talviolosuhteisiin.

– Kun lämpötilat ja olosuhteet vaihtelevat, on kätevää, ettei pitovoiteita tarvitse miettiä. Itse en ole erityisen taitava suksien voitelija, joten on hienoa, että skin-suksilla voi hiihtää, vaikka ei voitelutaitoa niin olisikaan, Johanna huomauttaa.

Sanni suosittelee kaikkia hiihdosta kiinnostuneita kokeilemaan skin-suksia.

– Etenkin kannustaisin sellaisia ihmisiä, jotka nauttivat talvella ulkoilemisesta ja luonnossa liikkumisesta ja joilla on kiinnostusta lajia kohtaan, mutta joiden mielestä ajatus suksien ylläpidosta ja huoltamisesta on tuntunut liian työläältä. Skin-suksia kannattaa kokeilla!

Teksti: Jonna Saari

Kuvat: Jussi Judin

Lue myös:

Miten skin-sukset toimivat ja missä niitä voi testata?

Yhteistyössä Salomon