Jylhiä jääkauden jälkiä Ala-Koitajoella

Kävimme lasten kanssa vappuna retkeilemässä Ala-Koitajoella. Joen rantoja Pamilonkoskelta Hiiskosken padolle kulkee Ala-Koitajoen retkeilyreitti, joka on 16 kilometriä suuntaansa. Kahden sillan ansioista molemmista päistä on mahdollista kiertää rengasreitti.

Reitti on luokiteltu vaikeaksi. Louhikkoisuuden ja suurten korkeuserojen vuoksi se on huonojalkaisille ja lapsille haastava.

Hiidenkirnut Koitajoessa

Hiidenkirnut Koitajoessa

Pamilonkosken ja Kuusamonpyörteen välillä joen pohjoisrannalla on vedessä kaksi kallioon syöpynyttä hiidenkirnua. Myös Kuusamonpyörre on suuri hiidenkirnu, jonka halkaisija on noin 65 metriä ja syvyyttä sillä on 17 metriä.

Koita3

Joki laskee Hiiskosken padon yläpuolisesta Tekojärvestä Rahkeenveteen ja edelleen Pielisjokeen. Alueen ominainen piirre ovat sen jyrkkäpiirteiset ja rosoiset kalliot ja kanjonit. Lapset löysivät kallioilta runsaasti pieniä luolia ja onkaloita, joissa olisi mahtunut tarvittaessa vaikka yöpymään.

Pamilonkoski

Pamilonkoski

Ala-Koitajoki on Suomen vanhin joki. Se syntyi yli 10 000 vuotta sitten, kun Koitereen jääjärven vedet mursivat tiensä ja purkautuivat Rahkeenveden paikalle ulottuvaan Itämeren kielekkeeseen.

Pamilonkoski

Pamilonkoski

1955 rakennettiin Pamilon voimalaitos ja Hiiskosken pato. Ennen patoamista Ala-Koitajoen virtaama oli keskimäärin 70m3/sek kun se nykyisin on vain 5-10m3/s. Näin keväällä sulamisvedet nostavat joen virtaaman 10–12m³/s.

Aikoinaan Ala-Koitajoki oli merkittävä Saimaan järvilohen kutujoki. Joki on ollut myös yli sadan vuoden ajan tärkeä uittoväylä ja työnantaja paikallisille. Joella on kuvattu neljä elokuvaa, joista tunnetuin lienee Markku Pölösen ohjaama Kuningasjätkä.

Matkaa Ala-Koitajoelle tulee Joensuusta noin 60 kilometriä. Ensin ajetaan Uimaharjuun, josta käännytään kohti Ilomantsia ja ajetaan noin 10 kilometriä kunnes tullaan Pamilonkoskelle. 100 metriä ennen siltaa tien vasemmalla puolella on parkkipaikka, josta lähtee joen pohjoispuolen polku. Parkkipaikalta on myös pyörätuolilla kuljettava leveä hiekkapolku Pamilonkosken esteettömälle tulipaikalle.

Pamilonkosken esteetön tulipaikka

Pamilonkosken esteetön tulipaikka

Retkeilyreitin varrella on runsaasti siistejä tulipaikkoja ja laavuja. Pamilonkoskella on tämän näköinen tulipaikka. Polttopuita oli runsaasti ja paikka siistissä kunnossa vaikka onkin lähellä tietä.

Juttu on julkaistu alunperin Tervastulia-blogissani.

Pamilonkoski kartalla ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6973832 E 673569

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.