Planisfääri

Joulukalenteri, luukku 13: Retki pimeään on seikkailu – koe hämärän hetket ja Uutelan Tähtipolku Helsingissä

Kun tuuli heiluttaa havuja ja aaltojen maltilliset pärskeet lyövät rantaan, on hyvä hetki totutella pimeään. Talven tumma taivaankansi paljastaa samalla sekä tähtitaivaan tarinat että saa meidät kuulostelemaan omaa suhdettamme luontoon ja pimeään. Joulukuu on myös aineettoman ilon jakamisen juhlakuu. Vapaaehtoisvoimin Ursa ry:n kanssa toteutettava Uutelan Tähtipolku 2020 liikuttaa perheitä omatoimiseikkailuille Helsingin Vuosaaressa.

Ihmisiä pimeällä rantakalliolla meren rannalla

Pimeäretkeily tarjoaa kaupunkilaiselle sekä totuteltavaa että elämyksiä

Kuljen yksin pimeässä metsässä. Retkikumppaninani on huono taskulamppu ja erinomainen mielikuvitus. On vuosi 2019 ja huomaan, että kaupunkilaisen pimeäretkeilykantissani olisi kosolti kehitettävää. Olen tekemässä kahden kilometrin mittaista tarkistuskierrosta Uutelan Tähtipolulle. Pimeän metsän syleily, tähtitaivas ja vastaantulevat seikkailevat perheet tuovat lähiluonnon merkityksen aivan konkreettisesti iholle. Kun näen tarkistuskierroksellani pitkäpyrstöisenä hehkuvan komeetan, ymmärrän, että onni piilee juuri tässä: luontohetkien jakamisessa.

Järjestämme nyt toista kertaa Ursa ry:n Tuukka Perhoniemen kanssa pimeässä omatoimisesti kuljettavan heijastinpolun helsinkiläiseen rantametsään. Polulla kuljetaan heijastinten viitoittamaa tietä tähtikuviorasteille. Vaikka lapsuuden fikkarileikit palaavat mieleen, moni kaupunkilainen aristelee pimeää. Hus hämärään, me sanomme – kokemaan pientä ja suurta!

Kun Tuukalta kysyy, mikä tähtitaivaasta tekee kiinnostavan, vastaus tulee nopeasti:

– Aina kun menee ulos, niin puolet näkymästä on taivasta. Ja vaikka taivaalla näkyvät asiat ovat niin kaukana, että niitä on ollut vaikea tutkia, ne muodostavat kuitenkin saman maailmankaikkeuden ja saman luonnon kuin ympärillämme oleva maaperä, kasvit ja eläimet. Tätä yhteyttä on jännä koittaa hahmotella. Ja tietysti taivaalle katsoessa mielikuvitus alkaa laukata ihan eri vauhdilla kuin pelkkiä omia kengänkärkiä tuijotellessa.

Tähtitaivas metsän yläpuolella

Miten pimeäretki eroaa tavallisesta luontoretkestä?

Pimeässä luontoa havainnoi aivan eri tavalla kuin päiväsaikaan. Pimeässä omat tuntemukset ovat helpommin läsnä, tässä ja nyt. Aistit valpastuvat ja korvat höristävät risahdusten suuntaan. Kulkiko lähellä jokin eläin, vai tuuliko teki tepposet? Pimeäretkeily voi olla seikkailu ikään katsomatta, vaikka kulkisi hyvinkin helppoja polkuja.

Pimeällä voi tunnustella omaa kulkemista riippumatta siitä narskuuko askelissa lumi, vai hapuileeko kenkä paljasta polkua. Miltä metsä kuulostaa pimeällä? Lyövätkö aallot jäättömään rantaan? Ikivihreät tuoksut polun varrella tuovat luonnon aivan liki, ja neulasten hypistely vapauttaa ripauksen joulupuun tunnelmaa. Taskulampun valokeila alleviivaa yksityiskohtia, jotka valoisalla hukkuisivat helposti maisemaan. Kuten retkellä yleensä, myös pimeäretken kruunaavat mieluisat retkieväät ja kuppi kuumaa.

Tähtitaivas tutuksi Helsingissä

Tähtiä katsellessa tuntee itsensä melko pieneksi, ja se tekee meille ihmisille oikein hyvää! Tähtitaivas näyttäytyy kirkkaammin valosaasteen tavoittamattomissa, mutta Tuukka Perhoniemi vinkkaa tärpit tähtiretkeilyyn myös Helsingissä. Poimi jutusta hyvät vinkit tähtiretkelle valmistautumisesta aina tähdenlentojen bongaamiseen.

– Helsinginkin tähtitaivaalta löytyy selkeimpien tähtikuvioiden ja planeettojen lisäksi lukuisia jännittäviä yksityiskohtia, esimerkiksi kaksoistähtiä, tähtijoukkoja, räjähtämäisillään oleva tähti nimeltä Betelgeuze ja välillä myös kansainvälinen avaruusasema. Paljain silmin näkyy jo vaikka mitä, Perhoniemi kertoo.

Nappaa tähtiretkelle mukaan ainakin nämä:

  • Istuinalusta tai makuualusta
  • Taskulamppu tai otsalamppu avuksi pimeään
  • Lämmintä vaatetta
  • Eväät
  • Seikkailumieltä

Uutelan Tähtipolku 2020 Helsingin Vuosaaressa

Uutelan Tähtipolun tavoite on rohkaista perheitä ulos luontoon vuoden pimeimpään aikaan, sekä tietysti tähtitaivaan ihmeiden äärelle. Omatoimisesti kuljettava polku koostuu maastoon ripustettavista heijastimista ja tähtikuviorasteista. Polulla suunnistetaan taskulampun avulla.

Tuukka Perhoniemen mukaan Helsingin tähtitaivas sopii hyvin tähtikuvioiden opetteluun:

– Himmeimpiä tähtiä ei näy, joten selkeät kuviot on helppo löytää. Oikeasti pimeässä paikassa maaseudulla tähtiä näkyy sata kertaa enemmän ja taivas on aivan eri luokkaa, mutta tähtien runsaudessa tutut kuviot on vaikeampi hahmottaa.

Tapahtumakuva: Juhani Anttila / Maria Ilvonen

Heijastimet ja tähtikuviorastit ripustetaan maastoon 14.12. ja polun on tarkoitus olla paikoillaan tammikuun 2021 loppuun asti. Tähtipolun ylläpidon mahdollistaa paikallisista vapaaehtoisista koostuva huoltojoukko. Uutelan Tähtipolkua voi seurata tapahtumasivulla Facebookissa ”Uutelan Tähtipolku 2020”.

Huom! Uutelan Tähtipolulla on Helsingin kaupungin myöntämä lupa, mutta ei talvikunnossapitoa. Polku voi olla liukas ja sillä kuljetaan omalla vastuulla. Muistetaan turvavälit myös ulkoillessa ja eväitä syödessä.

Tuukka Perhoniemi osoittaa taivaalle

Opi lisää tähtitaivaasta ja avaruudesta

Vuonna 2021 vietetään myös Ursa ry:n satavuotisjuhlaa. Aloittelevien tähtitaivasbongareiden kannattaakin jo virittäytyä taajuuksille ja tutustua Ursan verkkosivuilta löytyvään kattavaan materiaaliin. Sivuilta voi kurkistaa myös tähtitaivaan ajankohtaiset ilmiöt.

Tähtibongailun ykkösjuttu on totuttaa silmät pimeään, jolloin tähtikuviotkin erottuvat helpommin. Tiivis puhelimen vilkuilu haittaa hämäränäköä, mutta tähtitaivassovellukset voivat kuitenkin auttaa tähtikuvioiden opettelussa. Ilmaisia mobiilisovelluksia on lukuisia. Retkipaikan Jonna Saari kertoo, että tähtitaivassovelluksesta on ollut hänelle iso ilo:

– Tunsin aluksi vain Otavan ja Orionin, mutta vain muutaman kirkkaan illan aikana opin löytämään jo Kassiopeian, Joutsenen, Härän, Ajomiehen, Pegasuksen, Kotkan ja Kaksoset ilman sovelluksen apua.

Tuukka Perhoniemikin kertoo, ettei tähtiretkeily ole vaikeaa:

– 15 minuutissa voi taivaalta bongata paljain silmin monta tähtikuviota, yhden tai kaksi planeettaa – juuri nyt iltataivaalla loistaa kirkas Mars – koittaa löytää Andromedan galaksin ja Orionin sumun. Tuossa ajassa illalla ehtii nähdä yleensä monta satelliittiakin ja välillä tähdenlennonkin.

Tähdistä on helppo innostua – olkoon pimeys meille voimavara ja lupaus rentoon retkeilyyn!

– Tähtiretkeilyssä parasta on ulkona oleminen ja fiilis, että on osa maailmankaikkeutta, Perhoniemi summaa.

Antoisia pimeä- ja tähtiretkiä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.