Johtotehtävät liike-elämässä vaihtuivat viinitastingeihin metsässä – haastattelussa eräsommelieeri Tero Pullinen

Ryhmä ihmisiä saapuu pienelle aukealle metsän keskelle. Ympärillä kohoavat jyhkeät männyt, nuoret tammet ja metsä kaikessa kauneudessaan. Ilma täyttyy kesän tuoksusta, ihmisten uteliaasta puheensorinasta ja nälkäisen tikanpojan läpitunkevasta piipityksestä läheisessä kelossa. Aukean keskelle on katettu viinilaseja, voikukannuppukapriksia, mesiangervosiirappia ja ketunleipiä. Metalliämpärissä on viinipulloja jääpalojen viilentävässä sylissä. Eräsommelieeri Tero Pullinen toivottaa väen tervetulleeksi, ja viinitasting metsän keskellä alkaa.

Tehtyään pitkän uran hotelli- ja ravintola-alalla sekä Suomessa että ulkomailla, ja työskenneltyään kuusi vuotta viinin maahantuontiyrityksessä, Tero Pullinen kaipasi muutosta elämäänsä. Luonnosta paitsi rauhaa, myös villiruokaa ammentanut mies teki rohkean päätöksen ja hakeutui Kiljavan erä- ja luonto-opaskouluun vuonna 2017.

– Kun koulukaverini kuulivat että minulla on viinitaustaa, he pyysivät minua pitämään heille vapaa-ajalla viinitastingin. Pidinkin sen ihan mielelläni, sain siitä samalla taas lisää kokemusta että kuinka ryhmää ohjataan ja kuinka ryhmän edessä ollaan, Pullinen muistelee.

Tieto viininmaistelutilaisuudesta kiiri myös Kiljavan opettajien korviin, ja kohtalo puuttui peliin.

Huttusen Antti Retkipaikasta oli soittanut Kiljavaan ja kysynyt, onko heillä tiedossa ketään, joka tuntisi sekä luonnon että viinit. Antille oli syntynyt idea metsässä pidettävistä viinitastingeista ja hän etsi tuotteelle tekijää. Niin meidät yhytettiin Antin kanssa yhteen.

Wine in the Woods -viinitastingeja järjestetään Nuuksion Pohjoisella Portilla Vihdissä nyt toista kesää. Kesällä 2019 maisteltiin yksinomaan punaviinejä, mutta nykyään tarjolla on sekä valko- että punaviinitastingeja.

Pois oravanpyörästä

Pullinen muistelee halunneensa pois oravanpyörästä ja hypänneensä siksi sivuun liike-elämän johtotehtävistä. Haku Kiljavaan oli jatkumoa kaipuulle saada olla luonnossa ja ansaita siitä elantoa.

– Olen koko ikäni viettänyt paljon aikaa metsällä ja kalassa, ja asunut pitkälti luonnon keskellä. Täällä tastingeissakin maisteltavat villiyrttituotteet olen valmistanut itse omalta pihaltani keräämistäni raaka-aineista.

Kiljavaan haettuaan Pullinen luuli jättäneensä viinit taakseen, mutta toisin näyttää käyneen.

– Viini näyttää seuraavan minua, mies naurahtaa.

Toisensa löydettyään Huttunen ja Pullinen istuivat nopeasti saman pöydän ääreen keskustelemaan yhteisestä metsäviinitasting-tuotteesta. Molemmilla oli yhteinen näkemys siitä, että tarjoiltavien viinien tulee olla luonnonmukaisesti tuotettuja ja eurooppalaisia, ja niiden tulee tavalla tai toisella nivoutua yhteen suomalaisen luonnon kanssa.

Metsä vaikuttaa viinivalintoihin

Viinejä valitessaan ja niitä asiakkaille tarjoillessaan Pullinen hyödyntää ympäröivää metsää. Viinien ja metsän tuoksut, viinien ja villiyrttien maut sekä maaperän ja metsätyypin eri ominaisuudet luovat yhdessä kokonaisuuden, joka vaatii huolellista mietintää.

– Metsiemme elementit ovat yllättävän hyvin yhdistettävissä monille viininviljelysalueille. Pyrin esittelemään klassisia viinejä yhdessä Suomen luonnosta saatujen makujen ja tarinoiden kanssa. Esimerkiksi viinit, joissa olisi pelkästään trooppisten hedelmien vivahteita, eivät sopisi suomalaiseen metsään.

Kauden viinit valitaan aina kesän aluksi istumaan täydellisesti juuri niille sijoille, joissa tastingit pidetään. Toistaiseksi tastingeja pidetään Pohjoisella Portilla alkukesästä syksyyn. Näkymissä on kuitenkin tuotteen tuominen tarjolle mahdollisesti myös muualle Nuuksion alueella, sekä muualle Suomeen. Al fresco -tastingalue katoaa jokaisen tilaisuuden päätteeksi – penkit, pöydät ja kaikki irtaimisto viedään pois, ja jäljelle jää vain omaa elämäänsä elävä metsä.

Säävarausta tastingeissa ei ole. Syksyä kohti päivä päivältä etenevä kesä tuo säineen ja luontoineen joka ikiseen tastingiin oman säväyksensä, eikä yksikään tasting ole samanlainen kuin edelliset. Jo viime kesänä tastingeja ehdittiin pitää niin paahtavassa helteessä kuin räntäsateessakin. Osallistujilta ei edellytetäkään mitään muuta kuin säänmukaista vaatetusta, ja toki myös avoin ja utelias mieli on suureksi eduksi.

Viininmaistelu on mielikuvia, muistoja ja kemiaa

Tastingin aikana Pullinen korostaa asiakkaille, että on vain yksi ainoa oikea tapa tietää, onko jokin viini hyvä vai ei: jokaisen oma makuaisti. Kenenkään ei siis tarvitse olla viiniasiantuntija voidakseen kommentoida viinejä, mutta tärkeintä on pysähtyä aistimaan. Kaikki maut eivät ole kaikkien mieleen, ja siihen vaikuttaa moni asia. Maut ja tuoksut voivat tuoda mieleen muistoja ja mielikuvia, yhdelle hyviä ja toiselle ehkä huonoja. Kiintoisinta on itse seurata, millaisia mielikuvia ja reaktioita mikäkin viini tai sen kanssa tarjottu villiruokamaistiainen herättää.

– Viininmaistelu on mielikuvia, muistoja ja kemiaakin. Villiruokamaistiaiset, jotka on jokaiselle maisteltavalle viinille valittu erikseen, tuovat viinille vastamakuja, ja suussa syntyy kemiallisia reaktioita. Parhaimmillaan siitä syntyy jokin aivan uusi maku. Kehotankin osallistujia aina tunnustelemaan, mitä mielikuvia viineistä herää sekä miettimään, millaisten makujen kanssa he itse kunkin viinin yhdistäisivät.

Meneillään olleen tastingin aikana muuan ranskalainen viini herätti osallistujissa aivan erityisesti hämmästystä. Oudoksuva ensireaktio muuttui monen kasvoilla suoranaiseksi ihastukseksi, kun viinin kanssa annettiin maisteltavaksi mesiangervosiirappia. Sen kera viinit hävisivät laseista parempiin suihin nopeasti yksi toisensa jälkeen.

Pullisella on harkinnassa jopa oma pieni artesaanituotemerkki, jonka tuotteita tastingeissa maisteltaisiin ja asiakkaat saisivat ostaa niitä myös kotiinsa.

– Ihmisten ahaa-elämyksiä on hieno seurata. Palaute on ollut todella positiivista ja kannustavaa, ja joillakin ihmisillä käsitys jostakin viinistä on saattanut muuttua jopa ihan kokonaan, Pullinen kertoo.

Wine in the Woods -tastingeissa nähdään säännöllisesti sekä suomalaisia että ulkomaalaisia osallistujia. Eroa näillä on vähemmän kuin äkkiseltään saattaisi kuvitella.

– Toki ulkomaalaiset näkevät suomalaisen metsän hieman eri lailla ja katsovat sitä eri tavalla kokonaisuutena. Mutta toisaalta, moni ulkomaalainen tulee Suomeen luonnon vuoksi, joten heillä saattaa olla jo aiempia kokemuksia esimerkiksi suomalaisesta metsästä.

Vaikka pohjoinen metsä ympäristönä on monelle suomalaiselle hyvinkin tuttu, on myös suomalaisilta on nähty tastingeissa hyvin innostuneita ja uteliaita reaktioita.

– Ohjattu aistien avaaminen luonnossa ennen varsinaista tastingia sekä toisaalta tastingissa maisteltavat villiyrttituotteet ovat monelle suomalaisellekin uusi elämys ja tarjoaa ihan uusia näkökulmia. Moni saattaa muistaa vaikkapa lapsuudesta mesiangervon tuoksun, muttei välttämättä tiedä kasvin nimeä eikä ainakaan ole maistanut sen makuja, Pullinen sanoo.

Lue lisää ja varaa paikkasi

Wine in the Woods -valkoviinitasting

Wine in the Woods -punaviinitasting

Wine in the Woods -lahjakortti kahdelle

Wine in the Woods -yksityistasting ryhmälle

Katso myös

Wine in the Woods Facebookissa

Nuuksion Pohjoinen Portti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.