Jo lapsena rajaseudun luonnossa kulkenut Asko Ristolainen: ”Haluan opettaa lapsilleni luonnon kunnioittamista”

”Pitkän melontapäivän päätteeksi istuin Koitereen valkoisella hiekkarannalla nuotion valossa. Yhtäkkiä pohjoisen taivas alkoi kirkastua ja näin, kuinka revontulet tanssivat taivaalla maalaten järven pinnankin vihreäksi. Samalla susilauma aloitti laulunsa parin kilometrin päässä. Kettukin haukahteli lähellä, ja välillä myös huuhkaja huhuili pimeässä yössä. Minulla oli niin hyvä ja rauhallinen olo. Tunsin olevani kotona keskellä luontoa.”
– Asko Ristolainen

Lieksalaissyntyinen eränkävijä, tervasnuotion äärellä olostaan nauttiva Asko Ristolainen on monelle eräilyblogien ystävälle jo tuttu mies. Pohjois-Karjalan luonnossa tottuneesti liikkuva suurperheen isä kirjoittaa Tervastulia-blogia, joka tavoittaa kuukausittain jo 10 000 lukijaa.

Askon yleisön määrä kasvaa koko ajan, eikä ihme: Pohjois-Karjalan luonnon lumo ja kokeneen eränkävijän viisaus välittyvät Askon retkitarinoista upeasti. Luontojuttujen lisäksi lukijat saavat seurata muun muassa ahkion, laavun, melan ja kanootin mielenkiintoisia rakennusprojekteja vaihe vaiheelta.

Miehelle itselleen luonto on ensisijaisesti paikka rauhoittumiseen.

– Olen liikkunut luonnossa sylilapsesta asti. Taisin olla 13 tai 14 vuotta, kun kuljin jo yksin saloilla. Koska olen kasvanut luonnossa liikkumiseen, en pidä sitä harrastuksena, vaan elämäntapana.

Rakkaudesta rajaseudun salomaihin

Asko perusti Tervastulia-blogin kesällä 2014. Hän halusi tehdä sillä tutuksi Pohjois-Karjalan retkeilymaastoja ja innostaa ihmisiä luontoon.

– Meillä on rajaseudulla laajat salomaat, missä saa liikkua monta päivää tapaamatta ketään. Ajattelin blogia perustaessa, että jos saan yhdenkin ihmisen innostumaan luonnossa liikkumisesta, on blogi täyttänyt tehtävänsä. Näin on kuulemma käynyt, ja olen siitä iloinen.

Melomassa Pielisjoella. Kuva: Aino Ristolainen. Lue juttu tästä.

Päiväkirjamaisten retkiselostusten sijaan Asko julkaisee blogissaan rikkain ilmaisuin väritettyjä tunnelmointeja ja havaintoja luontoretkiltä. Näkyvässä asemassa ovat miehen rakkaus muun muassa melontaan, luontokuvaukseen ja metsästykseen, ja lukijan on helppo löytää blogista kaikki Askon jutut eri aiheista. Näistä Pohjois-Karjalan tunnelmista nautitaan myös Suomen ulkopuolella: Suomen lisäksi Tervastulien tarinoita luetaan eniten Yhdysvalloissa.

– Taitojen kasvaessa aloin vähitellen tarjota juttuja myös lehtiin. Nykyisin kirjoitan sekä sähköiseen-, että printtimediaan. Minulla on myös Youtube-kanava, ja laitan jokaisen videon tietoihin linkin blogijuttuun, joka on kirjoitettu videossa näkyvältä reissulta.

Tervastulien maisemissa liikkuu erämiehen lisäksi villi luonto. Askon lähiluonnossa karhun, suden, ahman tai ilveksen jäljet eivät ole harvinainen näky.

Luonto voi antaa rauhaa ja ruokaa

Suuren perheen keskellä elämä on täynnä kiirettä ja hulinaa. Välillä on mukava lähteä metsään kävelemään ja rauhoittumaan. Askolle luonto on paitsi rauhoittumispaikka, myös ruoka-aitta, josta saa eettistä ja laadukasta ruokaa ympäri vuoden.

– Keväällä laitan katiskat ahventen kutupaikoille, ja kesällä keräämme runsaasti villiyrttejä. Loppukesästä alkava sienien ja marjojen poimiminen jatkuu usein lumen tuloon saakka. Elokuussa alkaa sorsanmetsästys, ja jahtikausi jatkuu helmikuun loppuun jänisjahtina, Asko luettelee.

– Vaikka monenlaista on tarjolla, luontoon pitää mennä sillä asenteella, että sieltä annetaan mitä annetaan.

Patvinsuolla. Kuva: Asko Ristolainen. Lue juttu täältä.

Askon koekeittiössä valmistuu herkkuja kaikkina vuodenaikoina. Mies kehottaakin kaikkia tutustumaan villiruuan mahdollisuuksiin.

– Voi aloittaa helposti keräämällä pihalta nokkosia keittoon tai vesiheinää salaattiin. Myös retkellä kannattaa pitää silmät auki. Marjoista saa tehtyä näppärästi vaikka paistoksen nuotiolla. Joskus voi ottaa kotoa mukaan vain välttämättömän ruoan, ja etsiä lisukkeita luonnosta, Asko vinkkaa.

Herkkuvinkit joulupöytään à la Asko

Jääpaisti: ”Kun valmistin sitä ensimmäisen kerran, olin ällistynyt miten täydellisen mehukasta lihaa siitä tuli. Tätä paistotapaa ajattelin kokeilla tänä vuonna joulukinkkuun.”
Hirvipasteijat: ”Pikkulämpimäisiä, joita on mukava tarjota vaikka vieraille. Vaikka ne ovat kohtuullisen työläitä tehdä, maku ja ulkonäkö palkitsee kaiken vaivan. Riistan tilalla voi käyttää esim. nautaa.”
Erämiehen riistapiiras: ”Kestosuosikkini, joka on saanut kiitosta myös vierailta. Tässäkin hirven voi korvata naudalla. Sienet eivät ole välttämättömiä, mutta ne antavat hyvää makua.”
Samettisen pehmeä marjavaahto: ”Tämä jos joku pehmittää kovimmankin äijän. Täydellisen pehmeää, sopivasti hapanta ja silti makeaa. Päälle tilkka hyvää tummapaahtoista kahvia, niin eipä päivälliselle parempaa päätöstä voisi enää olla.”

Luonnon kunnioittaminen on tärkeä taito

Lapset löytävät luonnosta pieniä yksityiskohtia, jotka aikuiselta menisivät muuten ohi. Askolla on retkillään usein lapset mukana, ja hän haluaa opettaa lapsilleen niin luonnon kunnioittamista kuin erätaitojakin, kuten suunnistamista ilman gps-laitteita.

– Saamme luonnosta ruokaa, kotiimme lämpöä polttopuina sekä tietysti sahatavaraa rakentamiseen. Luonnon kunnioittamiseen kuuluu myös se, että luontoa ei tärvellä enempää kuin se on välttämätöntä. Me tarvitsemme luontoa ja sieltä on lupa ottaa se mitä tarvitsemme elääksemme, Asko miettii.

Luonnossa turvallinen liikkuminen ja itsestään huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeä taito, joka kannattaa opettaa myös lapsille.

– Liian usein joutuu lukemaan, kuinka puutteellisilla taidoilla on lähdetty retkeilemään erämaahan kauniiden maisemakuvien innoittamana, ja taitojen loppuessa soitetaan hätäkeskukseen. On tärkeä tuntea omat taidot ja osata toimia niiden mukaan.

Tervastulia-blogissa seikkaillaan usein lasten kanssa. Kuva: Suvi Ristolainen. Lue juttu tästä.

Askon vinkit: 3 lapsiperheelle sopivaa luontohelmeä

Kuusipolku Patvinsuolla. ”Patvinsuolla on vanhoja metsiä, linturikkaita rimpisoita sekä valkoisia hiekkarantoja. Metsien miehenä pidän vanhoista kuusikoista, joten Kuusipolku on yksi suosikkini.”
Riisin rääpäsy. ”Mahtava kokemus. Vanhoja kuusikoita, mutta myös avotunturia. Reitin varrella on autiotupa ja sen pihalla nuotiopaikka. 4,3km pitkä kierros on helppokulkuinen ja sopii sekä lapsille, että vähän varttuneemmillekin retkeilijöille.”
Ala-Koitajoen kanjoni. ”Melojana pidän koskista. Pamilonkoski kulkee Suomen vanhimman joen, Ala-Koitajoen, kanjonissa. Alueella on 16km pituinen retkeilyreitti, josta voi kulkea pieniä pätkiä. Kanjonin reunoilla on suuria lohkareita ja onkaloita. Näitä lapset mielellään tutkivat ja etsivät joka kerralla uusia.”

Ilman kameraa jää paljon huomaamatta

Luontokuvaus on mainio harrastus, sillä se pistää katsomaan maisemia ja ympäristöä eri tavalla. Tämän on huomannut myös Asko.

– Ilman kameraa tulee käveltyä nopeammin ja monta asiaa jää huomaamatta.

Satavuotiaalle Suomelle kunnianosoituksena Asko teki luontokuvistaan upean videon Suomi100 – vuosi Suomen luonnossa. Videolla Suomen luonnon ja sen eläinten vuosi etenee talvesta kevään, kesän ja syksyn kautta uuteen talveen. Videon aloituskuva on hätkähdyttävä, täydellinen sateenkaari, jonka Asko kuvasi Teretin laavulla Patvinsuolla.

– Saderintama lähestyi idästä. Lännessä paistoi vielä ilta-aurinko melko korkealta. Niiden yhteisvaikutuksesta sadepilviä vasten tuli näkyviin kokonainen sateenkaari, jonka sisäpuoli oli kirkas ja ulkopuoli tumma. Muutaman minuutin oli täysin epätodellisen näköistä.

Retkitarina upeine kuvineen löytyy tästä.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FU5mi1-n9sQ]

Asko, mitä terveisiä lähettäisit Retkipaikan lukijoille?

– Vanhan sanonnan mukaan: älkää lähtekö merta edemmäs kalaan. Kaukomailla on eksoottisen näköistä ja kaunista. Paikallisille se on arkipäivää. Meidän kauniit vaaramaisemamme ja kirkkaat järvemme ovat meille arkisia, emmekä tule ajatelleeksi, kuinka kauniissa maassa asumme. Tajuamme vasta kun joku ulkomaalainen sen meille kertoo. Esimerkiksi japanilaisille Suomen koivikot ovat eksoottisia valkoisine puineen. Suomalainen näkee niissä paljon hyvää polttopuuta. Usein kodin läheltäkin löytyy paljon monipuolisia luonnon antimia ja mielenkiintoisia eläinhavaintoja, kun vain pitää silmänsä auki.

 

Siirry Askon Tervastulia-blogiin tästä. Youtube-kanavan löydät tästä, ja Tervastulia-blogin Facebook-sivut tästä. Retkipaikka toivottaa mukavia lukuhetkiä!