Isän ja pojan luolaseikkailu Hämeenkyrössä: katso retkivideo Rovastinpesästä

Kohde kartalla

Kaveri kerran kysyi, onko Hämeenkyrössä luolaa. Silloin en vielä tiennyt, että sieltä todellakin löytyy sellainen. Asia jäi mieleeni, ja aina välillä tuli asiaa tutkittua huonoin tuloksin. Sattumalta löysin vanhan Hämeenkyrö-esitteen, jota selatessani silmäni osui nimeen Rovastinpesä. Laitoin nimen Google-hakuun, ja onneksi geokätköilijät ovat sielläkin käyneet sekä ottaneet kuvia. Kuvista varmistui, että siellä on luola. Sitten jäätiin odottamaan, koska siellä ehtisi käymään.

Tuli marraskuinen pakkasviikonloppu ja luonto oli kuurassa, siis täydellinen sää retkelle. Poikakin odotti luolaseikkailua kovasti.

Metsätie, jonka läheisyydessä luola sijaitsee, kantaa nimeä Rovastinpesän metsätie. Tieltä on luolalle matkaa n. 250 metriä. Kohteeseen menee lapsillekin helppokulkuinen polku.

Luolasta perimätietona kerrotaan, että Ison vihan aikana Hämeenkyrön rovasti Arvid Arvidinpoika Rothovius (s.1656) olisi ollut siellä kirkonkirjoineen venäläisiä sotajoukkoja paossa. Hän kuitenkin joutui venäläisten vangiksi ja hänet kuljetettiin Pietariin, missä hän oli vankina v. 1716-22.

Juttu on julkaistu myös Jussim – Retkiblogissa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.