Ingby Trollsgrottan, Jomalan Peikonkirkko

Usein kuulee puhuttavan Lapin hulluudesta, joka vetää ihmisiä taianomaisesti takaisin paikan päälle, vuosi vuoden perään.
Itselleni tuo hulluus on sitten tainnut iskostua Ahvenanmaata kohtaan. Tietenkin asiaa helpottaa lyhyt välimatka ja hyvät kulkuyhteydet Turkuun.

Saariston luonnon monimuotoisuus on tavoitettavissa pienellä alaa, joten kokeminen ei vaadi satojen kilometrien ajomatkoja, että voi siirtyä todella kukkaloistoisesta lehdosta, liki puuttomaan ja karuun kalliomaisemaan.

Yksi mielenkiintoisimpia geologisia kohteita löytyy aivan Maarianhaminan kupeesta Jomalasta, jossa on siis muutakin nähtävää kuin vuosien 1270 ja 1290 välillä rakennetusta kirkostaan, joka itsessään on Suomen vanhin kivinen pitäjänkirkko ja vanhin muurattu kivirakennus.

Nimittäin kirkon lähistössä kohoaa 70 meren pinnan yläpuolelle Ingbyberget, joka taas kätkee sisäänsä Trollkyrkan-, eli Peikkokirkko-luolan. Luolaa kutsutaan myös Trollgrottaniksi (Peikkoluola) tai joissain lähteissä Ingbybergetin luolaksi.

ingbystrollgrottan (1)

Luolalle johtaa kaksi polkua, helppo ja haastava. Itse saavuimme luolalle ensi kerran huhtikuun alussa 2010. Talven oltua runsasluminen, jopa näillä leveyksilläkin lunta oli vielä melkoisesti, vaikka kevät muuten teki jo tuloaan keskustan kaduilla ja puistoissa.

ingbystrollgrottan (2)

Luolan suuaukko oli aivan lumen peitossa ja valtaisa jääliukumäki esti luolaan tarkemman tutustumisen sillä kertaa. Tiedossamme oli, että luola on kaksikerroksinen ja siinä pitäisi olla kaksi suuaukkoa. Nyt liukkaus ja lumi esti kaiken tuon tutkimisen. Päätimme ottaa vain muutaman kuvan ja palata asiaan uudestaan toisella kertaa jahka kesä olisi pidemmällä.

ingbystrollgrottan (3)

Kapusimme vielä mäenlaelle, jossa meitä odotti todella komea ja hieno näköalatorni. Näki, että sen rakentamiseen on käytetty aikaa ja vaivaa. Paikalla ollut vieraskirja sai asiankuuluvat kiitokset ja puumerkkimme.

ingbystrollgrottan (4)

Retkemme sai jatkoa asian tiimoilta uudestaan vasta huhtikuun lopussa 2011. Nyt luonto oli meidän puolella ja lumi oli miltei kokonaan tiessään.

Oikeastaan vasta nyt paikka aukesi täysin toisin silmin, ainakin itselleni. Kevät oli tehnyt paikasta jotenkin uhmakkaan tai aavemaisen. Ilmankos paikkaan on koitettu liittää vuorenpeikot, sillä tänne ne kuuluisivat eikä satukirjojen väliin.

ingbystrollgrottan (5)

Mäen päälle johtava sola oli aivan erityisen kaunis näky. Jääkausi, kun oli ajan saatossa muovannut siitä sadevesikourun kaltaisen sileäseinäisen rännin, joka oli vielä hauskasti halkeillut kivilajille ominaiseen kuutiomuotoon.

ingbystrollgrottan (7)

Solasta selviydyttämme luolan ylempi suuaukko löytyi helposti, kun selkeä polku näkyi maaperässä ja kallioon piirretyt valkoiset opasnuolet helpottivat asiaa. Talvella onkin parempi, että nämä jäävät huomaamatta, jottei tule mitään turhia mielihaluja etsiä ylempää reittiä. Kallion reunalta on melkoinen pudotus alas.

ingbystrollgrottan (8)

Luolan suuaukolle oli nyt tehty tai paremminkin korjattu opastaulu, joka kertoa paikan ja luolan historiasta. Viimeksi se oli jään uumenissa varsin huonossa kunnossa.

Viime vuosisadan alussa kerätty kansanperinne osaa kertoa, että luolan varhainen nimi oli Peikkokirkko. Siellä on asuttu aikojen saatossa useaan otteeseen. Tunnetuin asukas lienee Ison vihan aikoina paikkaa majanaan pitänyt vanha nainen, joka pakeni sinne lehmänsä kanssa.

Mielenkiintoista olisi tietää miten lehmä on tuonne saatu viedyksi?

Tarina ei osaa kertoa miten pitkään vanha nainen siellä on majaillut paossa kasakoita, mutta Ahvenanmaa oli venäläisten miehitttämä vuosina 1714-21. Paikkaa ovat pitäneet piilona myös ryövärit, minkä vuoksi luola ja sen seutua on alettu karttamaan ja kerrottu, että paikalla jopa kummittelee. Luolan syvimmissä onkaloissa pitäisi olla piilotetun myös aarteita. Vielä soppana sekaan noitienkin on tiedetty pääsiäisenä keräntyneen paikalle keittelemään taikojaan ja pitämään tanssiaisia itse rinteen huipulla. Se miten paljon asioissa on perää ja mikä vain satua, siitä voi jokainen tehdä oman johtopäätöksen.

ingbystrollgrottan (9)

Itse luola on todella kaksikerroksinen, kuten taisin jo aiemmin mainita. Alempi kerros muodostuu tuosta suuresta suuaukosta, jossa on tuo kylttikin. Kokoa kertyy leveyttä 2-3 metriä, joka kapenee voimakkaasti sisälle mentäessä. Korkeutta on 3-4 metriä ja syvyyttä 5-6 metriä. Nämä ovat arvioita, ei mitattuja.

ingbystrollgrottan (11)

Alemman kerroksen perältä lähtee ylös kapea kuilu, joka on melko varmasti kostea ja kurainen, eli huonompaa vaatetta kannattaa varata matkaan ja lamppukin on suotavaa.

Ylempi kerros on alempaa selkeästi ahtaampi ja siellä ei mahdu olemaan kuin kyykyssä. Olisikohan tuo osaa luolaa sen sen vanhan naisen tilaa ja alempi sitten lehmän?

ingbystrollgrottan (12)

Valo kuitenkin kajastaa ahtaasta aukosta sisään, josta pitäisi vielä jotenkin koittaa livahtaa ulos. Mielikuvaa ei tuon yläkerran luolan koko suhteista jäänyt. Aukosta selviydyttyä huomaakin olevansa taas kallion reunalla ja samalla mäen huipulla.

ingbystrollgrottan (13)

Kuvassa näkyy mäelle johtava sola ja vasemmalle lähtevä polku, joka johdattaa luolan ylemmälle suuaukolle.

ingbystrollgrottan (14)

Pääätimme vielä käydä tervehtimässä näköalatornia ja samalla tuli huomattua, että kallion laella on todella komea muinaisranta.

Vanha tarina kertoo myös kallion laella sijainneesta metallirenkaasta, johon laivat on tapana ollut kiinnittää. Nykyään kukaan ei muista sen tarkkaa sijaintia. Ne ketkä ovat sen löytäneet, eivät ole enää pystyneet uudestaan paikantamaan sitä.

Retkipaikkana Ingbyberget on luolineen sellainen, että aina paikan päälle sattuessani poikkean siellä etsimässä tuota kadonnutta metallirengasta. Suosittelen lämmöllä kaikille Ahvenanmaan reissaajille.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6691479 E 109065

2 replies
  1. mervi kaarina kailo
    mervi kaarina kailo says:

    hei, viimeistelen kirjaa karhu-uskonnosta ja saunan alkujuurista. Tarvisin hyvän kuvan karhunluolasta ja minusta nämä Jomalan peikkoluolat olisivat aika mystisiä. Basam ry. julkaisee kirjani mutta eivätpä nuo yleensä maksa kuvista, itse pitäisi maksaa mutta kun ei kirjoista tienaa juuri mitään.
    Olisiko mitenkään mahdollista saada sinulta lupa jonkin kuvan käyttöön? Kaarina Kailo

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.