Imatrankoski ja Kruunupuisto

Imatran kuulun kosken ympärille perustettiin vuonna 1842 kuvernööri Stevenin esityksestä ja tsaari Nikolai I:n vahvistamana, maamme ensimmäinen luonnonsuojelualue. Tämän Kruunupuistoksi nimetyn alueen tarkoituksena oli turvata kosken matkailullinen arvo ja suojata samalla kosken rantaalueen metsät hävitykseltä.

Puiston pinta-alaksi rajattiin 20 hehtaaria alueen koskiuoman molemmin puolin. Nykyinen puisto jakautuu neljään osaan: Patopuisto, Muinaisuomapuisto, Koskipuisto ja Valtionhotellinpuisto. Harvinaisen sateisen sään takia retkemme rajoittui lähinnä Muinaisuomapuiston maisemiin, jossa pääasialliset nähtävyydet sijaitsevatkin.

Nykyään koskenpartaan vanhan ja uuden turva-aidan väli on melkoinen, joka kyllä jo haittaa paikkaan tutustumista ja samalla luo uhmaa aidan ylittämiseen. Silti paikalla olevien kylttien varoitukset eivät ole kenenkään kiusaksi. Muutama vuosi sitten kävi niin, että uoman reunama sortui. Paikalla on myös menehtynyt liian utelias turisti, kun kävi kurkkimassa reunalla. Siitä huolimatta ylitimme aidan, koska pakkohan ne jokikirnut on jostain päästä kuvaamaan.

Muinaisuomapuistossa on myös harvinaisen komeita hiidenkirnuja. Suurimpiin mahtuu aikuinen ihminenkin helposti sisään. Jokaisen kuopan syvyyteen eivät saappaanvarret riittäneet.

Samoilla paikoilla sijainneiden puisten hotellirakennusten tulipalojen jälkeen päätti Suomen senaatti vuonna 1901 rakentaa kivisen hotellirakennuksen. Nykyinen Jugend-linna valmistui vuonna 1903. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Usko Nyström. Valtionhotelli on vuosisadan vaihteen merkittävimpiä rakennustaiteen luomuksia Suomessa.

Valtionhotellin puolella puistossa on kenties itseäni eniten kiinnostavat kohteet kuitenkin: kalliohakkaukset, joita alueella on satoja, ja joista useat ovat merkittävien paikalla vierailleiden henkilöiden nimikirjoituksia. Nykyään jopa museovirasto laskee kalliohakkaukset suojeltaviksi ja rekistöröitäviksi kohteiksi.

Luonnossa tai kaupungissakin liikkuessa kannattaa pitää silmät auki ja dokumentoida vastaantulevat. Museovirasto on kovasti kiitollinen kaikista uusista löydöistä ja kohteista.

Kartta reittien lähtöpaikalle.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6782720 E 595282

Kuva: Antti Huttunen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.