Imartelua lakritsin ystäville

Luonto on täynnä yllättäviä makuja. Esimerkiksi suklaan ja lakritsin löytääkseen ei tarvitse mennä sademetsään. Nuo tutut maut voi löytää myös kotoisista metsistämme. Suklaaseen palaamme myöhemmin, sillä tänään maistellaan kallioimarretta.

Ikivihreän saniaisen juuressa on lakritsinen, makea maku. osasi yllättää pari vuotta sitten, kun kasvuston kallion varjoisalta sivulta satuin löytämään. Vaikka kasvi oli tuttu jo lapsuudesta, oli edellisestä maistelusta kulunut niin pitkä aika, että maku oli päässyt tyystin unholaan. Vaan nopeasti nuo muistot palasivat, kun sen aromi tavoitti aistinsolut.

35-varkaanuuninmäki 112

Kasvin juurakon tuoksu on epämiellyttävä, kasvutapa taas on suikertava ja mehevä. Vanha kansa on tuntenut sen mm. nimillä kalliomakia ja mesijuuri.

Kallioimarteen makeus pääsee oikeuksiinsa esimerkiksi juomasekoituksissa. Glykyrretiinihaposta syntyvä lakritsinen maku irtoaa paremmin juurista ja paras aika niiden keräämiseen on keväällä toukokuussa tai syksyllä. Rohdoksi on käytetty kuivattua juurakkoa. Tunnettuja vaikutuksia sillä on esimerkiksi virtsaneritystä lisäävänä ja limaa irrottavana rohtona.

Kasvupaikkoja on melko helppo löytää – nimensä mukaisesti sen löytää kallioisilta paikoilta, etenkin jos kosteutta löytyy riittävästi ja varjoa sopivasti. Monesti kallioiden tihkuvissa raoissa kaskaa komea, riippuva puutarha. Kuvien imarteet kasvavat suuren lohkareen päällä. Voipa kasvin löytää myös hiekkakinoksista tai kaatuneen puunrungon päältä. Oulua pohjoisempaa sitä ei juuri kannata haeskella.

36-varkaanuuninmäki 113

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.