Haluatko tutustua palsasuohon? Käy Iiton suoluontopolulla Enontekiöllä!

Iitto on pieni kylä tai kulmakunta (lainaus Maanmittauslaitoksen kartoista) Enontekiöllä, parikymmentä kilometriä Kilpisjärveltä. Valtatie 21:n laidassa on pysäköintialue, josta voi tehdä pienen luontopolkukävelyn palsasuolle. Reitti on vain 400 metriä pitkä ja pitkostettu lähes koko matkalta.

Iiton suoluontopolku Enontekiöllä
Päivämäärä: 17.6.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 323
Reitin pituus: 0,8 km edestakaisin
Kohokohdat: Palsasuo
Parkkipaikka: Tien E8/VT21 pysäköintilevike, Käsivarrentie 9914. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Pitkospuureitti, ei tarvetta astua märälle suolle. Ei erikoisvaatimuksia.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Kilpisjärvi oli koluttu ja reissu jatkui kohti uusia seikkailuita. Olin jo Kilpisjärvelle ajaessa huomannut jonkinlaisen infotaulun Iiton kylän lähistöllä – ja vanhanaikaisessa autoilijan tiekartassa oli luontonähtävyyden merkki ja teksti ”Palsasuo”. Kannattaisiko siellä pysähtyä Kilpisjärveltä lähdettäessä? Huomasin, että reitti on esitelty myös Metsähallituksen sivuilla (luontoon.fi, linkki tässä) ja niinpä päätin palsasuon olevan käynnin väärtti. Itse palsasuosta lisää hieman tuonnempana.

Pysäköintilevike löytyi tällä kertaa ihan autoilijan tiekarttaa ja muistia käyttämällä. Muistin, että levike oli hieman Iiton kylän eteläpuolella ja siinä oli kookas infotaulu. Helposti löytyi ja auto parkkeerattiin infotaulun lähistölle. Ei muita paikalle pysäköineitä. Infotaulun aiheita ovat mm. palsasuot sekä Metsähallituksen toiminnot Ylä-Lapissa.

Reittikarttaa infotaulussa ei ole, mutta sen alareunassa on lyhyt esittely luontopolusta.

Luontopolku starttaa pysäköintialueen eteläreunasta ja se kulkee hetken aikaa tien suuntaisesti ja sen lähistöllä koivikossa. Vain muutama kymmenen metriä ja polku laskeutuu suolle ja samalla alkaa pitkospuuosuus. Tolppa kertoo luonnonsuojelualueen rajoista.

Reittimerkintöjä ei ole, mutta eipä täällä ollut eksymisen vaaraakaan. Koko loppumatka kuljetaan pitkospuita pitkin edestakaisin. Luontopolkutauluissa on muutamia eri aiheita, ensimmäinen aihe on suomuurain eli hilla eli lakka.

Metsähallitus kertoo rakenteista näin: ”erittäin huonokuntoiset pitkospuut”. Luin tämän vasta tätä kirjoittaessani. En pitänyt pitkospuita mitenkään poikkeuksellisen huonoina – osa niistä oli hieman irti kiinnikkeistään, mutta se ei kävelyä juurikaan haitannut. Ruotsin puolen tunturit kehystävät maisemaa hienosti.

Toinen luontopolkutaulu kertoo palsasuon linnuista. Tässä mainitaan mustaviklo, vesipääsky ja lapinsirkku. Yksikään näistä ei valitettavasti osunut silmäämme tai niiden ääni korvaamme.

Tosiaan, reitti on vain noin nelisen sataa metriä suuntaansa. Reitti päättyy kolmen lähekkäisen luontopolkutaulun luo (pääkuva). Niissä kerrotaan palsasuon synnystä – routa nostaa sen päälle jäänyttä turvetta usein 2-4 metrisiksi kummuiksi, joskus jopa 5-7 metriä korkeiksi. Palsoilla kasvaa usein vaivaiskoivua ja hillaa. Lopulta jäinen ydin kuitenkin sulaa, kuten alla olevassa infotaulussa kerrotaan. Tällöin paikalle muodostuu kraaterimainen kuoppa.

Kuva on otettu kolmen luontopolkukyltin läheltä. Taustalla näkyy kuoppia, joita epäilin palsasuon tyypillisiksi kraaterikuopiksi.

Palailimme takaisin autolle. Kävelyä tällä kertaa siis vain vajaat 800 metriä, aikaa kului 20 minuuttia ilman taukoja. Emme tavanneet muita palsasuo-retkeilijöitä.

Reitti oli todella helppo, lähes tasainenkin. Ainoa haaste voisi olla irrallaan olevat pitkospuut, mutta niistä ei kyllä mielestäni juurikaan ollut haittaa. Helppoa, mukavaa ja mielenkiintoista – näin on Luontopolkumies virallisesti tutustunut palsasuohon.

Sijainti: N=7634222.872, E=274412.042 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=68.728300, GEO:lon=21.420623

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Saanan polku
Mallan polku
Tsahkaljärven polku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.