Ihmisen vai luonnon tekoja? Raision Haunisten altaan konkreetiot

Syksyllä 2013 oli retkikuntantamme oli tehnyt alustavaa tutkimustyötä kartoittamalla Haunisten altaan aluetta. Paikka oli todettu varsin kuvaukselliseksi. Tekoaltaasta oli laskettu vettä pois, kun oli pelätty sen patorakenteisiin kohdistuvan paineen olevan vaaraksi lähialueelle ja raakavesivaraston rakenteille.

haunistenaltaan konkreetiot (14)

Niinpä vedestä oli paljastunut monenmoista – niin roskaa, kantoja, kuin pari lahonnutta veneen raatoakin. Mielenkiintoiseksi asian kuitenkin teki eräs seikka: tekoaltaassa on pieni saari luontopolun parkkipaikan täysin vastakkaisella rannalla ja nyt veden laskun takia saarelle oli mahdollisuus päästä kenkiään kastelematta.

haunistenaltaan konkreetiot (13)

Saaren vedenrajasta retkikuntamme oli tehnyt oudon havainnon. Rantakalliossa oli miehen nyrkinkokoisia pyöreitä renkaita, aivan kuin taltalla hakattuja. Osassa oli vielä peukalon syvyinen pyöreä reikä keskellä.

haunistenaltaan konkreetiot (12)

Kotona kuvia selatessa kukaan paikalla olleista ei osannut selittää noiden outojen jälkien alkuperää. Veikkauksia riitti uhrikupeista, hiidenkirnujen kautta aina geologiseen mittaukseen tehtyjen antureiden paikoiksi, mutta mikään ei tuntunut järkevältä selitykseltä kuoppien määrään ja muotoon vedoten.

Oli siis aika tehdä uusi retki alueelle. Nyt pääsin itsekin mukaan matkaan tuohon pakkasaamun raikastamaan retkeen. Tekoaltaasta kuului tasaisin väliajoin lentoon lähtevien lintujen ääniä, paikka lieneenkin varsin oiva kohde lintujen bongaamiseen. Itsekin innoistuin lintujen kuvaamisesta niin, että lensin rantakalliolla persuuksille ja lähdin liukumaan mustassa jäästä kiiltelevää kalliota pitkin kohti vesialtaan kurimusta. Onneksi sain matkani päätymään kun olin polvia myöden altaassa.

haunistenaltaan konkreetiot (7)

Onneksi oli myös onni onnettomuudessa. Sammakkoperspektiivistä sain ihailla lähietäisyydeltä alueen geologian erikoisuutta. Erinäiset kivilajit ja niiden lähes maalaukselliset kuviot tekivät itseeni varsin suuren vaikutuksen.

haunistenaltaan konkreetiot (5)

Kuvauksellisia olivat myös vedestä töröttävät kannot, osa toi mieleeni 50-luvun B-elokuvista mieleen tulevat hirviöt, jotka kamppailivat maailman herruudesta.

haunistenaltaan konkreetiot (15)

Seesteisesti lepäsi myös vanha ruuhi, joka makasi rantavedessä viimeisellä sijallaan.

haunistenaltaan konkreetiot (11)

Luontopolku kulkee hienosti aivan tekoaltaan rannan tuntumassa. Polun varrella pitää sijaansa myös rapakivilohkare, joka on alkanut rapautumaan. Kenties sitä voi jonakin päivänä ihmetellä kanttarellin muotoisena raukkina ennenkuin se katoaa tyystin. Kiven läheisyydestä onkin enää kivenheiton matka itse saarelle ja siellä odotti itse matkamme päämäärä.

haunistenaltaan konkreetiot (10)

Nyt vesi oli hieman korkeammalla kuin edellisellä reissulla. Kiveltä kivelle hyppien matka onnistui saarelle ilman suurempia hankaluuksia ja matkakumppanini jo entuudestaan tietämä paikka koloille oli tiedossa.

haunistenaltaan konkreetiot (17)

Todella, todellakin omituisia oli oma ensiaatokseni kohdatessani jälleen nuo luonnonoikut. Mitä ihmettä ne saattoivat olla?

Tuumailin, että kyllä niiden piti olla ihmisen tekosia, kunnes muutin mieleni. Ja sama toistui jokaisen jäljen kohdalla.

Pieneltä alueelta löytyi paljaalta kalliopinnalta ainakin parikymmentä samankaltaista outoa soikionmuotoista hakkausta, joissa oli osassa reikä keskellä. Erikoisinta oli, että osa jäljistä oli suorassa rivissä toisiinsa nähden.

haunistenaltaan konkreetiot (3)

Annoimme kameran laulaa ja tuumasimme, että kotiin päästyämme luovuttaisimme arvoituksen eteenpäin Geologian laitokselle, yliopistoon sekä museovirastoon. Joku selvyys asiaan oli saatava.

Poistuimme saarelta ja jatkoimme loppumatkan pohtien noita outoja koloja. Päätimme vielä poiketa katsomassa luonnon omaa riimukirjoitusta, jonka retkikuntamme oli aiemmin havainnut. Komea oli sekin, mutkitteleva juonne kalliossa.

haunistenaltaan konkreetiot (18)

Tässä kohdin olisi hyvä päättää seikkailu ja kiittää hyvästä retkikohteesta ja suositella sitä. Mutta ei pääty vielä. Kuten sanoin, lähetimme kuvia eri laitoksiin. Eikä aikaakaan, kun puhelin alkoi soida asian tiimoilta ja sähköpostiin ropisi viestejä. Geologian tutkimuslaitokselta ja Turun yliopistolta annettiin selventävä vastaus oudoille jäljille kalliopinnassa. Ne ovat kalkkisilikaattisia konkreetioita.

Kallion kivilaji on kiillegneissiä. Ne ovat alun perin kerrostuneet sedimenttikerroksen yläpinnalle luultavasti matalan veden olosuhteissa. Niiden syntyyn liittyi sekä kemiallisia, että fysikaalisia syitä. Alun perin ne ovat olleet joko pyöreähköjä, linssimäisiä tai laattamaisia ja niiden koko on voinut vaihdella paljon. Sedimentaation jatkuessa ne hautautuivat nuorempien kerrosten alle ja saattoivat jatkaa kasvuaan vielä jonkun aikaa.

Myöhemmin nämä kerrostuneet kivet hautautuivat geologisissa prosesseissa syvälle maan kuoreen ja korkean lämpötilan ja paineen myötä muuttivat asuaan, ns. metamorfoituivat. Nuo kerroksen kappaleet uudelleenkiteytyivät konkreetioiksi, jotka muodostuivat amfibolistaa ja karbonaatista. Muutoksesta huolimatta konkreetiot ovat edelleen tunnistettavia, vaikka niiden mineraalit eivät enää olekaan samoja kuin niiden muodostuessa.

haunistenaltaan konkreetiot (2)

Nykyisin Varsinais-Suomen kallioilla on nähtävissä siis kiviä, jotka kävivät metamorfoitumassa parinkymmenen kilometrin syvyydessä. Konkreetioiden mineraalikoostumus eroaa muun kiven koostumuksesta, siksi ne ovat myös rapautuneet sillä tavoin, että ne näkyvät korostetun selvästi.

Yliopiston tutkija oli muistelevinaan, että olisi aikaan törmännyt leihtileikkeeseen, jossa eräs historioitsija olisi väittänyt kuvioiden olevan viikinkien kallioon kaivertamia veneen kuvia, joilla olisi merkitty kulkureittejä. Tulkinnan tekijältä oli vain jäänyt huomaamatta, että konkreetioita on paljastunut myös louhoksista ja maan pinnan alapuolelta.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6717226 E 236936

6 replies
  1. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Hienoja, eräs tunnetumpi tämän lajin edustaja löytyy Orikedon Korkiakalliolta, se on ihan jalan jäljen mallinen. Sillä on joku nimikin mutta en nyt muista sitä – on tainnut joskus olla jonkin sortin nähtävyys mutta nyttemmin unohdettu. Se kukkula on tuossa Turun polttolaitoksen vieressä joten sinne on helppo mennä, jäljen löytäminen voi olla haasteellista tai sitten helppoa – riippuu etsijän tuurista. Mutta se on todella hieno mininähtävyys tässä melko harvinaisessa luonnonihmeiden sarjassa.

    Vastaa
  2. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Lisäys vielä; myös Tarvasjoella on näitä, tunnetaan muistaakseni nimellä Hiiden jalanjäljet – olen ne nähnyt itsekin mutta se oli aikana kun kuljettiin ilman kameraa jonkun vanhan paikkakuntalaisen perässä metsässä kuunnelleen legendoja enkä edes enää muista missä päin kuntaa oltiin. Pitää soitella ja selvitellä, se olisi myös esittelyn arvoinen paikka.

    Vastaa
  3. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Nämä on kyllä hienoja, tuli vielä mieleen pari paikkaa Leinon retkille – jos näitä tahtoo bongata. Tuossa Traphaan lippaluolan edustan jyrkänteessä on oikein komea, jopa jalkapallon kokoinen konkreetio toinen tutun paikan tuntematon yksityiskohta löytyy Kullaanvuorelta, ihan polun keskeltä. Kullaanvuoren konkreetio on pieni, noin 25 numeroisen kengänpohjan kokoinen ja mallinen ”tontun jälki”. Nauvossa ja Korppoossa olen muutamia kertoja näitä löytänyt rantakallioilta mutta ei missään nimessä näin komeita tai paljon samalla alueella. Muistan jossain päin Suomea olevan kallion jossa oli näin muodostuneena pienellä alueella hirven, linnun ja ihmisen ”jäljet”.

    Jos haluat tarkempia tietoja ensin mainituista niin laita viestiä – saat kuvia ja tarkemmat ohjeet löytämiseen.

    Vastaa
  4. Harri Nato Leino
    Harri Nato Leino says:

    Kiitos vinkeistä, pitänee poiketa kohteilla ja katsoa maastoa tarkemmin (traphaan ja Kullaanvuoren suhteen, kun ovat tuttuja paikkoja.) Kuvia olisi kiva nähdä, niin helpottaa aina löytämistä.
    terveisin,
    Harri Leino

    Vastaa
  5. Miia Roos
    Miia Roos says:

    Näitä pyörylöitä ja jalanjälkiä löytyy myös Puumalan Ruokotaipaleelta mökkikalliolta. Hienoja ja erikoisia ovat!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.