Ideat Suomen kiinnostavimpiin retkikohteisiin – 10 + 1 kirjavinkkiä lähimetsästä aikamatkaretkeilyyn

Kohteita ympäri Suomen

Tuntuuko pää lyövän tyhjää, kun haluaisit lähteä nauttimaan ulkoilmasta ja kevään herättämästä luonnosta, mutta kaikki paikat on jo nähty? Tässä listassa ensimmäisenä esittelemme neljä teosta, joista löydät aivan uusia luontokohteita ja reitti-ideoita.

1. Retkipaikka – uudet seikkailut

Kirjassa esitellään 80 upeaa ja yllätyksellistä retkeilykohdetta eri puolilta Suomea. Tunnelmalliset retkitarinat upeine valokuvineen sisältävät myös tarkat sijaintitiedot sekä vinkkejä muista lähiseudun retkikohteista. Kirjoittajien omakohtaiset kokemukset tulevat teksteissä hyvin esiin ja innostavat omien retkien suunnitteluun ympäri vuoden! 

Kohteiden valinnassa on huomioitu paitsi monipuolisuus, myös luonnon kestävyys: esittelyssä ei ole kohteita, joiden näkemiseksi kenenkään tulisi kulkea koskemattomassa luonnossa ilman valmista polkua.

Lue kirjan koko esittely täältä >> Retkipaikka uudet seikkailut -esittely
Tilaa kirja verkkokaupastamme >> Retkipaikka uudet seikkailut

2. Suomen lohkareet ja tarinakivet

Teoksessa tarkastellaan satoja maamme merkittävimpiä lohkareita, louhikkoja ja tarinakiviä. Kuinka kohteiden on uskottu, ja tieteen kehityksen ansiosta tiedetään syntyneen. Millaisia uskomuksia, kansantarinoita ja käytännön käyttötarkoituksia lohkareisiin ja louhikoihin on liittynyt? Järkäleitä kaikissa kokoluokissa löytyy ympäri Suomen. Selvitä, mikä on kotiasi lähin historiallinen lohkare!

Tilaa kirja verkkokaupastamme >> Suomen lohkareet ja tarinakivet

3. Suomen rotkot

Ja kun kaikki silmiinpistävät kivet on tutkittu, voi seuraavaksi keskittyä maanrepeämiin.

Suomen rotkot sisältää tiedot yli 500 kotimaisesta rotkosta, kurusta ja kanjonista. Kohteista 150 esitellään runsaalla värikuvituksella, elävin kohdekuvauksin, selkein ajo-ohjein, kartoin ja geologisin faktoin. Suomen rotkot sisältää satoja värikuvia ja lähes 200 karttaa. Kirja on kiehtova yhdistelmä matka-, tieto- ja kuvakirjaa. Tuomo Kesäläisen mielikuvitusta ruokkivat kohdekuvaukset ja näyttävät luontokuvat takaavat säväyttävän luontoelämyksen myös nojatuolimatkailijalle. Teoksen asiantuntijana toimii arvostettu geologi ja palkittu kansanperinteentallentaja Aimo Kejonen.

Lue kirjan koko esittely täältä >> Suomen rotkot -arvostelu
Tilaa kirja verkkokaupastamme >> Suomen rotkot

4. Retkeilijän kansallispuistot

Kaikki Suomen 40 kansallispuistoa uusinta Hossaa myöten löytyvät yksistä kansista. Retkeilytoimittaja ja -kirjailija Jouni Laaksonen esittelee kansallispuistot tavallisen luonnossa liikkujan näkökulmasta nähtävyyksineen, retkeilyreitteineen, taukopaikkoineen ja muine palveluineen. Kirja sopii erinomaisesti ensimmäistä kertaa kansallispuistoihin suuntaavalle oppaaksi ja inspiraatioksi.

Tilaa kirja verkkokaupasta >> Retkeilijän kansallispuistot

Katso metsää uusin silmin!

Yksi ajatus on lähteä tuttuun ympäristöön, mutta uudella näkökulmalla. Oletko jo kokeillut oikeaa metsäkylpyä? Nämä seuraavat teokset saavat sinut näkemään tututkin metsät uusin silmin.

5. Suomalainen metsäkylpy

Mitä on 2000-luvun metsäläisyys? Kirja johdattaa syvälle metsään, mutta ennen kaikkea henkisessä mielessä. Fyysisen matkan ei tarvitse olla pitkä, luontosuhteen syventäminen on ennen kaikkea polku hyvinvointiin. Kirja kannustaa lukijaa olemaan “yltä päältä metsässä”.

Lue kirjan koko esittely täältä >> Kirja-arvio: Suomalainen metsäkylpy
Tilaa kirja verkkokaupasta >> Suomalainen metsäkyply

6. Metsän käyttöopas

Tässäpä kirja jonkalaista ei ole aiemmin ollut. Peter Wohlleben tutkiskelee metsää ja sen käyttömahdollisuuksia lukuisista eri näkökulmista ja auttaa lukijaa löytämään uusi tapoja ihmetellä luontoa ja puita. Hyvänä vertauksena voisi pohtia vaikkapa järviä. Jokaiselle tulee mieleen kymmeniä tapoja “olla järvellä”, voimme soutaa, kalastaa, loikoilla sen rannalla, suppailla, sukellella, vesihiihtää, syöttää sorsia ja talvella luistella jäätyneellä pinnalla. Myös metsille on valtava määrä eri käyttötapoja – ei pidä jämähtää perinteiseen retkeilyyn tai metsätalouteen.

Kirja on helppo- ja nopealukuinen, kappaleet ovat lyhyehköjä ja antavat sopivasti maistiaisia ja toisinaan syvempiäkin luotauksia eri aihepiireihin. Suomenkieliseen painokseen on tehty erityinen toimitus, joka nivoo tekstin vielä alkuperäistään paremmin pohjoismaiseen metsäympäristöön sopivaksi.

Lue kirjan koko esittely täältä >> Uteliaisuuden herättäjä, keskustelun avaaja ja knoppiteos
Tilaa kirja verkkokaupastamme >> Metsän käyttöopas

Uusimaakin on aarreaitta

Lähiseutujakin voi tutkia seikkailumielellä, kun määrätietoisesti karttaa suosittuja ja ennalta tunnettuja paikkoja. Uudeltamaaltakin löytyy runsaasti kohteita, esimerkiksi luolia, jotka säväyttävät ja lisäävät seikkailun tuntua päiväretkiin. Toinen näkökulma on tutkia kansallispuistoja laajemmin ja nauttia vähemmän tunnettujen alueiden ruuhkattomuudesta. Nuuksion kansallispuistoonkin voi astua useammasta suunnasta!

7. Uudenmaan luolat

Tiesitkö, että Uudeltamaaltakin löytyy kymmeniä kiinnostavia luolakohteita? Maakunnan geologisilla ihmepaikoilla vierähtää helposti viikko jos toinenkin, vaikka miten ottaisi asiakseen vierailla kaikilla kirjan vinkkaamilla paikoilla. Kirjassa kerrotaan seikkaperäisesti kohteiden eliöstöstä, geologisista muodostumista ja luoliin liittyvästä kansantarustosta.

Tilaa kirja verkkokaupastamme >> Uudenmaan luolat

8. Nuuksion retkeilyopas

Näppärän kokoisesta retkioppaasta löytyy kattavasti tietoa toisesta pääkaupunkimme läheisyydessä sijaitsevasta suositusta kansallispuistosta – Nuuksiosta. Kirjasta kannattaa ensisijaisesti poimia ohjeet ja vinkit, joiden perusteella löytää ne vähemmän käytetyt, oikeasti erämaiset Nuuksion kolkat, sillä niitäkin totta vie on! Oppaassa on esitelty runsaasti reitti-ideoita, kansallispuiston luonnon nähtävyyksiä ja totta kai kerrottu myös eläimistöstä ja Nuuksion kasvillisuudesta. Tiesitkö, että Nuuksion kansallispuiston tunnuseläin on liito-orava?

Tilaa kirja verkkokaupasta >> Nuuksion retkeilyopas

Aikamatkustajalle

Oletko ajatellut, että Suomen luonnossa voi matkustaa myös ajassa? Maamme on täynnä jäänteitä menneiltä ajoilta jopa tuhansien vuosien takaa. Näistä kirjoista ja oppaista löydät vinkit esi-isiemme muinaisille asuinsijoille ja mielenmaailmoihin.

9. Suomen muinaislinnat

Monen omakotitalon pihaa kiertää vielä nykyäänkin orapihlaja-aita. Piikikäs ja tiheä pensaskasvusto on moderni variaatio ajalta, jolloin kasvia ihan tosissaan käytettiin muurin tavoin suojaamaan asutusta. Miltä sinusta tuntuisi ajatus hyökätä läpi piikkipensaan? Suomen muinaislinnat on historiallinen teos, jossa kerrotaan muinaislinnojen ominaisuuksista. Suurin osa kirjasta on kuitenkin pyhitetty muinaislinnojen tai sellaiseksi oletettujen esittelyille, jotka on palvelevasti jaoteltu maantieteellisten sijaintien mukaan. Tästä vinkkejä retkelle meneisyyteen!

Lue kirjan koko esittely täältä >> Suomen muinaislinnat – Hjalmar Appelgren
Tilaa kirja verkkokaupastamme >> Suomen muinaislinnat 1891

10. Suomen kalliomaalaukset – bongarin käsikirja

Kalliomaalaukset sijaitsevat usein vaikeasti saavutettavissa paikoissa, mutta oppaan ohjeilla ne on helppo löytää. Jokaiselle kohteelle annetaan paikkakoordinaatit ja lähin lähtöpaikka, josta kohteeseen pääsee autolla, jalan, pyörällä tai vesitse jokamiehenoikeuksia noudattaen. Kohteet on ryhmitelty alueittain niin, että samalla matkalla voi käydä katsomassa mahdollisimman monta maalausta.

Lue kirjan koko esittely täältä >> Kirja-arvio: Suomen kalliomaalaukset
Tilaa kirja verkkokaupastamme >> Suomen kalliomaalaukset – Bongarin käsikirja

+ Metsän satua ja totta, 1945

Kirjallisesta kyvykkyydeestän armoitetun Samuli Paulaharjun Metsän Satua ja totta vuodelta 1945 on kevyttä tunnelmointia pohjoisista metsistä runojen, lorujen ja pikku kertomusten muodossa. Vihkosesta löytyy näkökulmia metsään ja sen eloon eri eläinten, ihmisten ja tonttujenkin puolesta!

Tilaa kirja verkkokaupastamme >> Metsän satua ja totta 1945

Ei muuta kuin seuraavien seikkailujen tai niiden suunnitelmien äärelle!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.