Hyyppäänvuori, Laukaa

Voiko olla hienompaa päivää lähteä lumikenkäretkelle paikkaan, jota on kutsuttu jopa Keski-Suomen Koliksi? Laukaan Hyyppäänvuori sijaitsee Lievestuoreenjärven lounaisrannalla ja kohoaa 171 metrin korkeuteen; niinpä vuoren seinämästä löytyy myös muinaisranta.

Merkityn polun alku kartalla

Saapuminen Hyyppäänvuoren opastetulle patikkareitille onnistuu Hyyppääntien kautta. Vuoren laelle kapuaminen on hyvää liikuntaa kelillä kuin kelillä, sen saan tuta. Polku mutkittelee ylämäkeen noustessa ihan tarkoituksella, jottei matkanteko tuntuisi liian jyrkältä.

Luminen talvimaisema metsän yli Lievestuoreenjärvelle.

Lopulta saavun yläilmoihin ja saan ensimmäiset pilkahdukset maisemista. Lupaavan näköistä!

Ihastelen taivaan sineä ja pohjoiseen päin aukeavaa hillittömän hienoa, avaraa maisemaa yli Lievestuoreenjärven. Onhan täältä alas aikamoinen pudotus!

Yksinäinen kelo seisoo lumisella Hyyppäänvuoren rinteellä.

Yksinäinen käkkyräoksainen kelo poseeraa kalliorinteellä kuin tottunut valokuvamalli. Seison pitkään paikallani lumessa ja katselen kaukaisuuteen. Hyyppäänvuorelle ei ole mitään tarvetta rakentaa näkötornia, sillä täällä pärjää ilmankin.

Keloja ja mäntyjä.

Myös puusto on Hyyppäällä komeaa. Jo kelottuneet ja hiljalleen kelottuvat männyt eivät ehkä ole satoja vuosia vanhoja, mutta niiden muodoissa on viehätyksensä. Mutta hetkonen, jossain täällähän piti olla myös luola…

Laskeudun varovasti alas lumisia kallioita ja seuraan kallioseinän reunamaa. En todellakaan ole mikään luolaekspertti, joten olen ihan tyytyväinen, mikäli vain pääsen näkemään jotain luolaksi luokiteltavaa. Tämä syvennys kallion alla saattaa hyvinkin olla luolaksi kutsuttava ilmestys. Mutta olisiko täällä jotain vielä näyttävämpää?

Hahaa! Kohta huomaan kalliossa sellaisen onkalon, että enää ei ole epäilystäkään. Hyyppäänvuoren isoin luola, oletan! Sinne on toki astuttava sisälle.

Luminen maisema luolan sisältä ulos.

Voin hyvin kuvitella, että täällä on saattanut joku aikanaan jopa yöpyä, turvassa sateelta ja tuulen tuiverrukselta. Yöpymiskamppeita ei tullut matkaan, joten lähden rämpimään takaisin kallion laelle.

Hyyppäänvuoren laen kiertävä polku tarjoaa mukavan katsauksen maisemiin lähes joka ilmansuuntaan.

Iso lumen peittämä kivi polun vieressä.

Ja jos ei tule käytyä alhaalla luolilla, voisi korvikkeeksi istahtaa vaikka reitin varrella olevan ison kiven alle, mikäli kehno keli yllättää ja evästä on matkassa. Nuotiota ei parane kuitenkaan viritellä minnekään Hyyppään suojelualueella, sillä tulenteko on kielletty.  Ihan aiheesta. Näin hienon kohteen suo ehdottomasti säilyvän juuri tällaisena, ilman sekalaisia nuotionjämiä luolissa tai kallion kupeessa. Laskeudun vuorelta kepein askelin, aurinkoenergialla ladattuna. Kesällä Hyyppäänvuoren alueella voisi tutustua myös kaakkoisrinteen rauhoitettuun lehtoalueeseen…

Keski-Suomen Koli? Lievestuoreenjärvi ei ehkä ihan Pielistä vastaa, mutta aika korkealle Hyyppäänvuori kyllä nousee Keski-Suomen hienojen maisemakohteiden listalla.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6907173  E 455236

6 replies
  1. Kasperi
    Kasperi says:

    Vaikka tuota luolaa ei missään sen tarkemmin määritelläkään, niin melkein väittäisin ettei se ole tuo mistä kuvan olet ottanut; kallioiden keskivaiheilla oikeassa laidassa on läpi kontattava/ryömittävä luola jolla on mittaa n. 10 metriä. Lisäksi tuolla on useita kuvaamasi kaltaisia onkaloita.

    Vastaa
  2. Upe Nykänen
    Upe Nykänen says:

    Kiitos vinkistä, hyvä tietää eli oiva syy käydä Hyyppäänvuorella uudelleen katsomassa, mitä jäi ensiviisiitillä näkemättä. Näin ei-luolaharrastajana osasin olla tyytyväinen heti ensimmäiseen vastaan tulleeseen onkaloon, enkä arvannut, että lumisten rinteiden kätköistä olisi löytynyt jotain vielä jännittävämpää.

    Vastaa
    • Antti Huttunen
      Antti Huttunen says:

      Aktiivisena luolaharrastaja voin sanoa, etteivät ne aina osu silmiin vaikka täsmälleen tietäisi, mitä on hakemassa ja mistä sen pitäisi löytyä 🙂

      Vastaa
  3. Markku Tossavainen
    Markku Tossavainen says:

    Luolan suuaukko löytyy rinteen puolivälistä ”teraasijakson” loputtua. Suuaukko on aika vaikea löytää, mutta ei mahdotonta. Luola on n. 10 m pitkä. Tarvitset taskulampun ja rohkeutta! Luola on itse asiassa suurien lohkareiden väliin jäävä onkalo, jonka pohjalla syvä halkeama. Luola johtaa vuoren päälle.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.