Historiallinen Mustialan tila on näyttävä ja erilainen kohde Tammelassa – täällä voit seurailla lehmien arkipuuhia!

Artikkeli: Kirsi Sippola / HAMI, kuvat: Minna Leino

Tammelassa sijaitsee maatalouteen erikoistunut Mustialan tila ja opetuskampus, joka on saanut alkunsa jo 1840-luvulla. Mustialassa opetetaan edelleen maatalouden päteviä ammattilaisia ja tehdään huippututkimusta yhteistyökumppaneiden kanssa. 180-vuotinen historia on läsnä joka askeleella, jonka tepastelet tilan maaperällä. Ihanat viljapellot, järvenranta, vanhat punatiilirakennukset ja tietysti somat lehmät lumoavat kulkijan. Saatat myös löytää kivoja geokätköjä retkelläsi!

Tutustun Mustialan luomu- ja opetusmaatilaan, joka on huikean iso, peräti 1200 hehtaaria. Alueelle mahtuu piilottamaan melkoisen määrän geokätköjä. Tutkimusmatkallani voin nähdä peltoa ja metsää silmänkantamattomiin, mutta mielestäni upeinta ovat 1800-luvulta peräisin olevat punatiilirakennukset ja puistot. Suurin osa rakennuksista on edelleen alkuperäisessä käytössään. Mustiala on luokiteltu Museoviraston taholta valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Mustialan kampus on avoin ja siihen voi tutustua omin päin tai esimerkiksi jonkun alueella järjestettävän tapahtuman yhteydessä. 

Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat pitävät huolta tilasta, sillä opintoihin liittyy työskentelyä koulutilan navetassa, konehalleissa, pellolla ja metsissä. ​ Lehmät vaativat hoitoa joka päivä, vuoden ympäri. Luonnonkauniin kampusalueen rakennukset, puistot, pellot sekä metsät ja vesistöt ovat ainutlaatuinen opiskelupaikka ja osa opiskelijoista asuukin Mustialan kampusalueen opiskelija-asunnoissa.

Mustialassa on opetustilojen ja maatilan lisäksi myös maataloushistoriallinen museo, Kuninkaankartanon panimo ja Mustialan kievari. Alue sijaitsee Kanta-Hämeessä, muutaman kymmenen kilometrin päässä Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoista, sekä historiallisesta Hämeen Härkätiestä. Jos haluat painaa pään tyynyyn kesken geokätköretken, niin siihen on mahdollisuus Mustialan Kievarissa, joka majoittaa matkailijat kampusalueen noin 100 vuotta vanhoissa idyllisissä puutaloissa.

Lehmien tikkari on robottirehu

Sinäkin voit tutustua Mustialaan, joko geokätköillen tai ilman. Mustialassa näkee upeita puistoja ja kesäisin laitumella kirmaavia lehmiä. Milloin vain voi maksutta kiivetä robottinavetan ylätasanteelle, jossa on katseluparvi ja pääset tiirailemaan lehmien arkipuuhia. Navetassa on noin 60 lypsävää lehmää sekä vasikat ja hiehot kaupan päälle. Mukana on alkuperäisrotuja kuten Suomen karjaa. Mustiala on luomutila, ja tavoitteena on tuottaa luomumaitoa noin 650 000 litraa vuodessa. 

Katselin äimistellen lehmien puuhailua pihattonavetan yläkerran tasanteelta, josta näkee navetan ja lypsyaseman. Lehmät jonottavat peräkanaan lypsylle, kun maitoa alkaa olla utareissa riittävästi. Lehmien jonotus lypsyasemaa kohti etenee hitaasti, mutta varmasti. Joku lehmistä yrittää etuilla ja muut laittavat sen ruotuun, eivätkä päästä jonon ohi. Vuorollaan portti aukeaa ja lehmä tallustelee lypsylle. Samalla, kun robotti hoitaa lypsyn, saa lehmä syödä robottirehua, joka on lehmän herkkua, kuin tikkaria konsanaan. Kun maito on lypsetty, avautuu portti uudestaan ja lehmä astelee eteenpäin. Jonossa seuraavana oleva lehmä ottaa paikkansa lypsyasemalla.

Robottinavetta toimii myös tutkimusnavettana, joten siellä on uudenuutukaista tekniikkaa, jos kävijä vaan osaa sitä etsiä. Maataloudesta vähän vähemmänkin tietävä huomaa kyllä navetan edut. Lehmät kulkevat vapaasti, ne pääsevät pihalle, automaatti jakaa rehut ja lannatkin siivotaan robotti-imurin eli Puuha Peten avulla.

P.S. Minä löysin kolme kätköä. Kuinka sinun mahtaa käydä?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.