Lahden moottoritien vieressä komealla taukopaikalla, Haukankierros Mäntsälässä

Haukankierros on valmistunut aikoinaan Keudan luontoyrittäjien koulutuksen opinnäytetyönä. Lähtöpiste on Saaren kartanon läheisyydessä ja polku vie aarnimetsiin ja jylhille kallioille. Haukkakalliolta on melkoinen näkymä – Lahden moottoritielle! Hunttijärven rantaa on myös miellyttävää tallustella, tai miksei vaikkapa pulahtaa uimaan venevalkamasta.

Haukankierros Mäntsälässä
Päivämäärä: 20.4.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 212
Reitin pituus: 5,2 km
Kohokohdat: Vähäjärvenkalliot, Ilveskallio, Haukkakallio, Hunttijärvi
Parkkipaikka: Tilaa muutamalle autolle osoitteessa Rantalantie 13, Saari, Mäntsälä. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Puutteelliset
Varusteet/jalkineet: Reitillä on kosteita ja hankalia kohtia (kaatuneita puita). Hyvät ja vedenpitävät jalkineet plussaa. 
Vaativa reitti
Yksi tulipaikka

Mäntsälän Haukankierros oli minulle tuttu reitti, olin kävellyt sen parikin kertaa – ensimmäisen kerran näköjään keväällä 2016. Siksi sain kierrettyä sen helposti, vaikka reittiopasteet ovat sen jälkeen hieman haalistuneet ja vähentyneet. Yritän kertoa sinulle, lukija, miten saat kierrettyä reitin puuttuvista opasteista huolimatta!

Päätin tosiaan aamulla pitkästä aikaa lähteä Haukankierrokselle ja ajelin Saaren taajamaan Mäntsälässä ja siellä tutulle parkkipaikalle, Rantalantielle. Tässä on tilaa ehkä 5-6 autolle, lisäksi viidenkymmenen metrin päässä on toinen pieni parkkipaikka sivutien varressa. Saaren kartano on hyvä maamerkki tänne ajettaessa, se on 140-tien toisella puolella.

Reitti alkaa ojan ylityksellä, pitkin pellon reunaa. Vasemmalla virtaa Mäntsälänjoki.

Mäntsälänjoki ylitetään noin 400 metrin pellonlaitakävelyn jälkeen. Reittimerkinnät ovat punaisia, mutta esim. tässä alkumatkalla tämä on vasta ensimmäinen vinkkurassa oleva reittimerkki. 

Joen ylityksen jälkeen polku lähtee nousemaan ylös kohti Vähäjärvenkallioita. 

Kierroksen varrella on muutamia välimatkakylttejä, ne ovat yhä hyvässä kunnossa.

Vähäjärvenkallioiden laella ollaan noin 60 metriä korkeammalla kuin joen rannassa. Nousu ei tunnu kovin kovalta, se on melko loivaa. Matkaa kertyy lähtöpaikalta noin kilometri. Maisema kallioiden laella on avointa mäntymetsää. 

Vähäjärvenkallioilta laskeudutaan todelliseen korpikuusikkoon. Haukankierrokselle sopivasti sain näillä tienoin kohdata varpushaukan, joka lensi edestäni kuusien taakse suojaan. 

Varoitus: seuraava kilometri on kieltämättä melko vaikeakulkuinen. Kaatuneita puunrunkoja on sikin sokin ja joissain kohdissa on mietittävä kiertämisen ja ryömimisen väliltä. Otin kuvan yhden ryömimisen jälkeen. 

Kaatuneita puita ei sentään tarvitse kierrellä koko ajan, mutta kyllä ne jonkin verran vauhtia hidastavat. Toinen hidaste oli näin huhtikuussa jäinen lumi, jota oli varjopaikoissa vielä jonkin verran polulla jäljellä.

Kaatuneista (tai katkenneista) puunrungoista puheenollen: luonnon taidetta reitin puolivälissä.

Lahden moottoritien äänet kuuluvat tänne melko selvästi. Kun lopulta astutaan pois synkästä metsästä, reitti kääntyy 90 astetta vasemmalle ja kulkee hetken matkaa metsään hakattua aukkoa pitkin. Tässä täytyy kuitenkin olla tarkkana. Merkinnät ovat huonoja, mutta reitti kääntyy tästä maisemasta oikealle heti parinkymmenen metrin jälkeen. Jos et näe merkintöjä, nouse oikealla olevalle kalliolle kohti moottoritien ääntä. (Ensimmäisellä kävelylläni 5 vuotta sitten jatkoin tätä aukkoa pitkin parisataa metriä, kunnes huomasin, ettei reitti jatkunutkaan sinne.)

Reitti nousee Ilveskalliolle. Täältä löytyy melko hieno muinaisranta, jonka yli kuljetaan kohtuuhyvässä kunnossa olevaa portaikkoa/lankkusiltaa pitkin.

Ilveskallion ylitys, pieni laakso, sitten nousu Haukkakalliolle. Tapasin nousussa ensimmäiset muut retkeilijät – pariskunnan ja koiran. Haukkakalliolta on hyvä näköala kohti moottoritietä. Istahdin kalliolle kahvitauolle. On melko erikoista pitää taukoa ”luonnon rauhassa” kuunnellen ja katsellen liikenteen vilinää. Moottoritiellä ajellessa paikkaa ei näe, jos ei ole täällä joskus itse käynyt. Omasta mielestäni Haukkakallio on aika hauska ja erikoinen taukopaikka. Ja aamulla parhaimmillaan, koska maisema aukeaa kohti itää.

Haukkakalliolta on melko jyrkkä laskeutuminen kohti Hunttijärveä. Lopulta päästään rantaan. Reittiä ei ole muuten pidetty kovin paljoa yllä, mutta tänne oli kyllä tehty uudet pitkospuut.

Kävelyä oli takana nyt noin nelisen kilometriä. Hunttijärvellä oli rauhallista. Seurasin silkkiuikkujen soidinmenoja kiikarilla. 

Sinivuokot kukkivat Hunttijärven rannoilla.

Rantaosuutta on noin 500 metriä. Saavutaan venevalkamaan, josta reitti kääntyy pois rannasta – täälläkin on selkeä punainen merkki näyttämässä suuntaa. 

Reitti nousee järven rannasta Saaren urheilukentälle. Sen laidalla on kota ja tulipaikka. Tänään tulipaikka oli käytössä, joten otin kuvan vähän kauempaa ja jatkoin matkaa urheilukentän vastakkaiseen kulmaan, josta reitti jatkuu.

Parisataa metriä ja lähtöpaikka näkyykin jo pellon takaa. Viimeiset metrit kävellään valaistua pururataa pitkin.

Kierros päättyi. Hieman yli viisi kilometriä kävelyä, aikaa meni kaksi tuntia. Tapasin reitillä siis yhden pariskunnan koirineen – juttelimme vielä parkkipaikalla (Terveisiä!). He kertoivat käyvänsä täällä useammin ja mainitsivat esim. pitkospuiden tulleen Hunttijärven rantaan vuoden 2020 aikana, jos oikein muistan. Reitin ylläpito on aikoinaan ollut läheisen Keudan oppilaitoksen harteilla – laitoin myöhemmin samana päivänä Mäntsälän kuntaan viestiä ja yritän vähän selvittää, mikä tilanne on tänään.

Reitti on siis melko hankala: opasteissa on hieman puutteita ja korpiosuus on melko vaikeasti kuljettava. Maisemat Haukkakalliolla ja Hunttijärven rannalla kuitenkin palkitsevat. Kannattaa rohkeasti lähteä liikkeelle ja seurata opasteita ja tämän blogin ohjeita.

Sijainti: N=6734246.442, E=414263.876 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.73453922955231, lon=25.427331777881914

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä: 
Mallusjoen vanha metsä Orimattilassa
Karkkulan luontopolku Orimattilassa
Kaukasten luontopolku Hyvinkäällä

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.