Harjavallan Hiittenharju kutsui hiihtämään – samalla päivitettiin yläasteaikaiset hiihtotaidot

➡ Kansanhiihtoladut: 5, 8 ja 10 km
⚫⚪⚪ Helppo reitti

➡ Kilpaladut 1,2 3 ja 5 km
⚫⚫⚪ Keskivaikea reitti

? Kota ja laavu tulipaikkoineen. Puut tilattava ennakkoon!
? Lähtöpaikka kartalla

ℹ Lisätietoa: Harjavallan Hiittenharju 

Työkaverini Jussi kysyi, olisiko minulla lainata suksia. Keskustelun edetessä kävi ilmi, että puutteita oli enemmänkin. Sauvatkin puuttuivat, eikä monojakaan ollut. Hiihtoseurakin tuntui puuttuvan. Opetustakin olisi mukava saada, sillä viimeisin hiihtokokemus oli yläasteajoilta, siis parikymmentä vuotta sitten. Ja mitäpä, jos puolisokin lähtisi hiihtämään?

Lopputuloksena oli, että seuraavana aamuna kokosin autotallin seinää vasten tätä retkeä varten soveltuvimman hiihtokaluston. Olen harrastanut hiihtoa koko ikäni. Myös puolisoni hiihtää, ja molemmat pojatkin ovat aikoinaan hiihtäneet kilpaa. Onneksi en ole lahjoittanut tai myynyt kaikkia vuosien varrella kertyneitä hiihtovälineitä. Niitä on kertynyt autotalliin runsaasti, ja iäkäs isänikin on  lahjoittanut hiihtovarusteensa minulle. Lopulta lähdin matkaan auton takakontti täynnä suksia, monoja ja eripituisia sauvoja sekä suksivoiteita. Lisäksi otin mukaan repun, nuotiopuut ja tulentekovälineet.

Hiittenharjun parkkipaikalla minua odotti kaksi innokasta hiihtotaitojen verestäjää: Jussi ja Jaana. Sopivankokoiset monot ja sukset löytyivät helposti, ja pääsimme lähtemään matkaan. Molemmat hiihto-oppilaani epäröivät lähtemistä niinkin pitkälle kuin kahdeksan kilometrin lenkille, koska aikaa viimeisimmästä hiihtokerrasta oli vierähtänyt vuosi jos toinekin. Tuntemattomille olisin varmaan aloittanut opettamisen sauvoitta hiihdon opettamisella ja yhdellä suksella hiihtämisellä. Opettaminen tutuille on jotenkin vaikeampaa kuin tuntemattomille. Jussi ja Jaana oppivat  nopeasti, vaikka muutama maakosketus matkalle sattuikin. Kun ensimmäinen kilometri oli hiihdetty, tasapaino alkoi löytyä ja hiihto sujua.

”Yläasteella olemme sitten viimeksi hiihtäneet”, varoittelivat Jussi ja Jaana reitin lähtöpisteessä.

Hiittenharju niitti alkutalvesta mainetta Satakunnan parhaana hiihtopaikkana, kun lunta oli niukanlaisesti. Hiittenharju onkin mitä oivallisin paikka aloittelijalle tai sellaiselle, joka ei ole aikoihin hiihtänyt. Maasto on tasaista, ladut pääosin hyvässä kunnossa ja Harjavallan Jymy huoltaa ne säännöllisesti. Tänä talvena olen parkkipaikalla törmännyt hiihtäjiin, jotka ovat kertoneet olleensa ladulla ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Moni pysähtyy juttelemaan, kun näkee minut voitelemassa suksiani auton vieressä. Olen yhdelle jos toiselle antanut vinkkejä sopivista suksista ja voiteista. Satakuntalaiset ovat pääosin hiljaisen sorttista väkeä, mutta hiihtäjät rupattelevat tuntemattomille iloisesti.

Koska tämän retken tavoitteena oli hiihtotaitojen kertaamisen lisäksi viettää mukava ja rento retkipäivä, teimme tulet ”kasin lenkin” varressa olevalle laavulle. Ennakkoon tiesin, ettei paikan päällä ole puita, joten olin tuonut ne mukanani. Tilauksesta puita toki tuodaan, mutta ennakkoon ne pitää tilata. Lisäksi keräsimme vähän risuja lähimaastosta.

Kivikylän ryynärit maistuivat, kun ensin saimme tulet tehtyä.

Laskettelukeskuksen vieressä on mahdollisuus kiertää lyhyitä lenkkejä tasamaalla tai kavuta vaativahkoille kilpaladuille hyppyrimäen ja vesitornin taakse. Laskettelukeskusta vastapäätä ja Valtatie 2:n tanssilavan kohdalta pääsee niin sanotulle Sortin lenkille, joita itse suosin. Sortin lenkin maasto on tasaista ja hieman kumpuilevaa. Vitosen lenkki on valaistu ja lähes aina ajettu ja hyvässä kunnossa.

Sortin laduilla valittavana on 5, 8 tai 10 kilometrin reitit.

Kolmen eri pituisen reitin risteyskohdassa on avokota, jossa voi paistella makkarat tai keittää vaikkapa nokipannukahvit. Tännekin on puut kannettava itse tai tilattava ennakkoon.

Hiihtoretken lopuksi kyselin Jussilta ja Jaanalta tunnelmia. Jussin mielestä pilkkimistä ei voita mikään, mutta myönsi kuitenkin, että päivän voisi huonomminkin viettää.  Jaana ei niin pilkkimisestä piittaa, joten voi olla, että sukset ovat pian hankintalistalla, ainakin, jos talvi jatkuu näinkin hyvänä. Sovimme, että hiihtämään voimme lähteä toistekin. Eikä retkiluistelukaan olisi hassumpi vaihtoehto.

Hiihtovinkkejä aloittelijalle:

Perinteinen vai vapaa?

Hiihtotyylejä on kaksi; perinteinen hiihto ja vapaa eli luisteluhiihto. Perinteinen sopii paremmin vasta-alkajille, koska se ei vaadi yhtä paljon tasapainoa ja on muutoinkin helpompaa. Hiihtotekniikkaan voi perehtyä alustavasti esim. Hiihtoliiton sivuilta.

Voiteluvapaat vai voideltavat? Sopiva jäykkyys?

Mukaan suksikaupoille kannattaa ottaa hiihtoa harrastava kaveri tai luottaa urheilukauppojen asiantuntemukseen. Liikkeessä saa suksen oikean jäykkyydenkin testattua ostotilanteessa. Liian jäykkä suksi ei pidä ja vastaavasti liian löysä ei luista. Aloittelijan on helpointa valita voiteluvapaat, perinteisen hiihtotyylin sukset, jotka toimivat lähes säällä kuin säällä. Tarjontaa on step-, zero- ja nanogripistä karvapohjasuksiin eli skin-suksiin. Mikäli sukset vaativat voitelua, voi aloittelija viedä sukset huoltoon, jossa niille tehdään perusvoitelu (luistovoitelu + pitovoitelu perinteisen tyylin suksiin). Tämän jälkeen pärjää yhden hiihtokauden ajan kaupassa myytävillä pikavoiteilla.

Minkä pituiset sukset ja sauvat?

Perinteisen suksen sopiva pituus saadaan lisäämällä omaan pituuteen 15−25 cm. Ennen sukset valittiin siten, että kädet ylös nostettuna suksien kärki osui ranteen kohdalle. Tämä ohje on edelleenkin aivan pätevä. Luistelusukset ovat kymmenkunta senttiä perinteisiä lyhyemmät.
Perinteisen tyylin sauvan pituus on yleensä hieman olkapään alapuolella. Sopiva pituus saadaan kertomalla oma pituus 0,85:lla.
Luisteluhiihdossa sauva osuu suunnilleen nenän kohdalle.

Kuka väistää ladulla?

Aloitteleva hiihtäjän ei tarvitse kantaa huolta takana tulevista tai antaa latua. Takaa nopeammin hiihtävä ohittaa. Tämä antaa mahdollisuuden opetalla hiihtoa kaikessa rauhassa.

Minusta oli mukavaa olla uudessa roolissa, tällä kertaa maastohiihdonohjaajana. Tätä tämä aloittelevan yrittäjän ja erä- ja luonto-opasopiskelijan elämä on: koskaan ei tiedä, mitä yllätyksellistä ja mukavaa seuraava päivä tuo tullessaan. Erä- ja luonto-opasopintojen ohessa aloittelen vähitellen omaa yritystoimintaani Nakkilassa. Kotonamme Airbnb Tallitalossa on majoitustilat 1-8 henkilölle. Majoittujia on viime vuonna avatussa majoitushuoneistossamme ollut jo monesta maasta. Tarjoan heille majoituksen lisäksi erilaisia luontoon liittyviä aktiviteetteja kuten melontaa, hiihtoa ja retkiluistelua. Toki aktiviteetteja tarjoan muillekin kuin majoittujille. Lisäksi kirjoitan omaa retkeilyblogia. Olen ylpeä alueemme luonnosta; Satakunta on Suomi pienoiskoossa.

Toivotan kaikille liukkaita latuja. Nautitaan talvesta!

Lisää kirjoittajan artikkeleita Retkipaikassa: https://retkipaikka.fi/kirjoittaja/marja-kares-oksman/
Kirjoittajan oma blogi: Avec Marja – Hetkiä ja retkiä luonnossa

Sijainti: N=6806222.984, E=239454.619 (ETRS-TM35FIN)