Hangonkylän Metsäkannas ja Sandvikholmen

Metsäkannaksen metsiköt niittyineen ja Sandvikholmenin esittelemät näkymät merelle takaavat luontokokemuksia kaupunkilomaakin viettävälle. Hangon kaupunkikeskustan kupeessa, Kappelisataman ja Hangonkylän sataman välimaastossa ihminen ja luonto tulevat keskenään yllättävän hyvin toimeen.

Metsäkannas on entistä, jo 1600-luvulla karttoihin merkittyä, pelto- ja niittyaluetta. Rantojen lähelle rakennettujen hulppeiden puutalojen lisäksi alueella on pieni luonnonsuojelualue. Sitä ja ympäröivää aluetta kuvaa ehkä parhaiten niittylaikkujen, pensaiden ja metsiköiden muodostama mosaiikkimainen kokonaisuus.

polkusw_1028_c

Metsäkannas on linnustollisesti tärkeä ja keväällä siellä saakin kuulla melkoisia konsertteja. Puustoisemmilla alueilla asustaa ja liikkuu paljon myös metsäkauriita, mutta ihmekös tuo, kun välillä heikäläisiä tulee kadullakin vastaan.

mk_kyltti_niitty_1028_c

Metsäkannaksen luonnonsuojelualueen kauniin niityn reunalla on infotaulu ja muutama puinen penkki. Poluilla ei ole opasteita. Alue ei ole kuitenkaan laaja, joten kovin pahasti ei pääse eksymään. Aina tulee tie tai viimeistään meri vastaan.

vkp_nh_1028_c

Suojelualueen pohjoisosassa lehtomainen rinne kohtaa kalkkivaikutteisen kallioalueen juuren, jolla esiintyy verikurjenpolvea ja sikoangervoa. Jälkimmäisenä mainittu kasvi on saattanut tulla aikoinaan viikinkien matkassa. Lähistöllä on myös mielenkiintoinen pieni soistuva kallioallas, jolla kasvaa suopursua, karpaloa ja tupasvillaa. Männyt ja varvut yleistyvät ylemmäksi mentäessä.

sl_polku_pohj_1028_c

Muutoin alue on pitkälti pääosin lehtipuiden, pensaiden ja niittyjen määrittelemää maisemaa. Monin paikoin kasvaa myös todella isoja tuomia.

Metsäkannaksen suojelualueen eteläpuolella, Hangonkyläntieltä kääntyvän Koivikko-nimisen päättyvän tien päästä lyhyt polku vie pieneen luonnonläheiseen leikkipuistoon nimeltä Barnets Park (Lapsen puisto). Sieltä pääsee etenemään polkua pitkin jalkaisin pohjoiseen päin.

matala_kallioranta_1028_c

Sandvikholmen

Sandvikholmenille pääsee jalkaisin tai polkupyörällä keskeltä ruohoa kasvavaa ”mökkitietä” pitkin. Mantereeseen yhdistynyt entinen saari ei ole kooltaan kovinkaan suuri, mutta viihtyisä ja tunnelmallinen, yleisilmeeltään melko luonnontilainen. Korkealta kalliolta on mahtavat näkymät merelle.

sv_villiyrtit_1028_c

Hienointa on osua paikalle, kun ilta-aurinko kylpee peilityynessä vedessä. Niinä taianomaisina hetkinä kokee olevansa varsin onnekas. Mielenmaisemakin avartuu, kun havahtuu unohduksen kammioista muistamaan jälleen minkälaista onnentunnetta luontokokemus saattaa aiheuttaa. Paluumatkalla huomaa henkisten kantamusten kevenneen ja mielen myrskyjenkin tyyntyneen toiveikkaaseen haikeuteen.

ilta_1028_c

Parhaiten Hangonkylään ja Metsäkannakselle löytää,kun tulee Hankoon valtatie 25 -tietä pitkin. Tie muuttuu Santalantieksi, ja taajamaan saavuttaessa pitää kääntyä oikealle, Kappelisatamantielle.

Tätä pitkin mennään kunnes vastaan tulee Hangonkyläntien risteys, jolloin käännytään taas oikealle. Pian vasemmalle kääntyykin jo Metsäkannaksentie ja parin sadan metrin päässä on Metsäkannas.

metsäkannas_kartta_1028_c

Autolla saapuvan olisi hyvä jättää kulkuneuvo Hangonkyläntien päässä sijaitsevalle Hangonkylän sataman alueelle. Sieltä on kuitenkin matkaa Metsäkannaksen luonnonsuojelualueelle vain puolisen kilometriä.

Sijainti:

Metsäkannas kartalla

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6640739 E 272665

Sandvikholmen kartalla

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6640875 E 272145

Linkkejä:

Hangon parhaat palat Visit South Coast Finlandissa.

Visit Hanko

Lähteet:

Hangon kasvisto – etelän aarre (Henry Väre ja Kalevi Keynäs) Metsäkustannus

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.