Hämmästyttävä kulttuurimiljöö Hattulassa – Lepaan puutarhat ovat tuoksuvimmillaan näin loppukesällä

Teksti: Kirsi Sippola/HAMI, kuvat: Minna Leino

Lepaan puutarha ja viinitila on kauneimmillaan loppukesästä, kun ihanat kukat ja istutukset hivelevät silmää. Omanapuista leijuu uskomattoman hyvä tuoksu ympäri puutarhaa. Hattulassa sijaitsevaan Lepaan miljööseen pääsee tutustumaan ympäri vuoden, puistoihin on vapaa pääsy. Tarkkasilmäinen voi retkellään törmätä myös Lepaan kauniiseen Annaan, joka kummituksen lailla leijailee Lepaan virran yllä.

Kohde kartalla, Viinitilantie 12, Hattula

Lepaalla toimii Hämeen ammatti-instituutti, jonka puutarha-alan opiskelijat pitävät hyvää huolta upeasta kulttuuriympäristöstä. Hoidettuja puistoalueita on 20 hehtaaria. Kampukselle myönnettiin ensimmäisenä Suomessa kansainvälinen Green Flag Award -tunnustus viheralueiden laadusta vuonna 2016. Huomionosoitus kertoo puiston merkittävyydestä, kulttuurihistorian säilyttämisestä sekä käyttäjien ja vierailijoiden huomioimisesta.

Kasviston runsaus yllättää kävijän, sillä puistossa on useita satoja puu- ja ruohovartisia kasveja. Lepaalla on myös vihannesten näytemaa, jossa kasvatetaan yrttejä ja vihanneksia. Hämeen ammatti-instituutin Lepaan opiskelijat hoitavat kylvön, sadonkorjuun ja kauppakunnostuksen. Mukana on myös uutuuskasveja. Lepaan taimiston 2 hehtaarin pinta-alalla kasvatetaan puiden, pensaiden ja perennojen taimia. Kasvihuoneessa valmistuu talviaikaan tomaatteja lähialueen kauppoihin.

Retkeilijän kannattaa tutustua ainakin barokkipuistoon, kartanon puistoalueeseen ja keskiaikaisen kappelin ympäristöön. Älypuhelimeen voi ladata paikallisen verkon, josta löytyy tietoa ja tarinoita Lepaasta. 

Jos tulet kanootilla tai veneellä Vanajavettä pitkin Tampereen tai Hämeenlinnan suunnasta, niin Lepaan laituriin voi parkkeerata ajokin. Laiturista Lepaan viinitilalle on matkaa noin 700 metriä. Matkalla voit kannustaa golffareita, sillä tilalla on 9-reikäinen golfkenttä.

Lepaan Annan tarina

Lepaan virran rannalla tai Vanajaveden laineilla saatat nähdä myös Lepaan tunnetuimman kummituksen, eli Lepaan Annan, jonka rakkaustarina saa kuulijoiden selkäpiit karmimaan.

Eletään Kalmarin Unionin aikaa 1400-luvulla. Lepaan kartano on vauras ja kauniille Anna-tyttärelle etsitään puolisoa. Olisiko tuleva sulhanen Hämeen linnanherra Niilo Olavinpoika, joka kutsutaan Lepaan kartanoon kesäksi tutustumaan ihanaan Annaan? Niilo on ujo luonteeltaan ja hän ottaa mukaansa ystävänsä Maunu Tavastin, joka on pappismies. 

Kesän kuluessa tapahtuukin kummia. Niilo ei valloita Annan sydäntä vaan sen vie Maunu Tavast. Skandaali on valmis, sillä avioituminen ei ole soveliasta pappismiehelle, joka haaveilee piispan urasta. Saako Maunu sekä piispan arvonimen, että Annan sydämen? Tule kuulemaan Lepaalle Annan tarina, siellä selviää mistä johtuu, että voit nähdä kauniin ja surullisen Annan haamun liihottelevan Lepaan virran yllä sopivana kuutamoyönä!

Viinitila ja lähiruokakauppa

Ensimmäiset omenapuut on istutettu Lepaalle jo 1600-luvulla. Hämeen ammatti-instituutti kouluttaa tilalla liköörien ja tilaviinien osaajia. Vanha navetta on muutettu uudeksi tuotantotilaksi ja siellä tehdään viinejä, siidereitä ja likööreitä tilan oman puutarhan hedelmistä ja marjoista. Viinitila on auki kesäaikaan joka päivä ja talvellakin kolme päivää viikossa.

Jos puutarhan ihailun ohessa nälkä yllättää, niin kannattaa poiketa herkuttelemaan Lepaan viinitilalle ja kahvioon, josta saa uunituoreita herkkuja. Lounasta saa kesäaikaan arkipäivisin. Viinitilalla on myös lähiruokakauppa, jossa on tarjolla lähituottajien tuotteita. 

Katso video Lepaalta >

N=6778399.479, E=356864.555

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.