Haluatko löytää Lapista jotain uutta? Koe nämä 5 vähemmän tunnettua kohdetta hankikantokeväällä!

Onko sinulla tapana matkata Lappiin sesonkiaikaan ja suunnata vieläpä uudestaan ja uudestaan samoille seuduille? Laskettelupesäkkeiden kupeilla lomiaan perinteisesti viettävälle matkaajalle saattaa herkästi muotoutua käsitys turisteja ja matkamuistokrääsää pursuavasta Lapista, jossa haalareihin puetut ulkomaanmatkailijat liikkuvat laumoina safarilta toiselle ohjatusti ja aikataulutetusti, ja jossa hädin tuskin on mitään aitoa.

Tosiasia kuitenkin on, että suurimmaksi osaksi Lappi on kaikkea muuta. Lappi on villi, suuri, hiljainen ja tyhjä muusta paitsi luonnosta. Lapissa tavalliset ihmiset elävät tavallista arkea, mutta kylät ovat pieniä ja luonto läsnä kaikkialla.

Parhaimmat kevättalven retkeilyajat ovat alkamassa. Listaan tässä viisi omaa suosikkikohdettani, joissa kannattaa käydä lumikenkäillen nauttimassa tosi-Lapin hiljaisuudesta ja hangen kantavuudesta. Hankikantokevään alku on aivan käsillä!

Hirviäkuru, Sodankylä

? Autopaikka kartalla
➡ Ei virallista reittiä. 5 km kierroksella pääsee kurun reunalle ja takaisin.

Levin, Luoston ja Saariselän väliin jäävässä kolmiossa odottaa hiljainen mutta massiivisen jylhä ja villi kohde, Pittiövaaran kyljessä ammottava Hirviäkuru. Kurulle ei johda virallista reittiä, mutta kunnon hankikannon aikaan sen luo on hienoa lumikenkäillä. Vaaran rinne nousee mukavassa kulmassa niin, että maisemat avartuvat pian. Pittiövaaran laelta on hieno näköala mm. Kumputunturille ja Pyhä-Luostolle. Vaaran itäpuolella ammottaa kammottavan syvä Hirviäkuru, jota ei tule lähestyä liian liki: lumireunan kestävyyttä ei kannata koetella. Kurua on kuitenkin helppo ihailla turvallisen matkan päässä reunasta. Lue retkitarina täältä.

Markkinan mänty, Enontekiö

? Kartta
➡ 100 metriä/suunta.

Kilpisjärvelle on monella pitkä ajomatka, mutta matkan varrella kannattaa pysähtyä jaloittelemaan piskuisessa Markkinan kylässä. Kyläkummulla kohoaa vanha uhrimänty, jonka paksut ja lonkeroiset oksat ovat kunnioitusta herättävä näky. Talvella täällä kannattaa vierailla nimenomaan hankikannon aikaan, nimittäin muutoin kulku menee lumihangessa rämpimiseksi. Puusta kerrotaan lisää mm. Samuli Paulaharjun Seitoja ja seidanpalvontaa -teoksessa. Kunnioitathan alueen rauhaa ja männyn arvokkuutta vierailleissasi paikalla. Lue lisää tästä.

Jerisjärven kalapirtit, Muonio

? P-alue kartalla
➡ 300 metriä / suunta.

Monien rakastaman Jerisjärven rannalla Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa on rivi suloisia ja vanhoja pikku mökkejä. Nämä Keimiöniemellä kohoavat kalapirtit ovat hyvin omalaatuinen nähtävyys, ja osa rakennuksista on jopa vuosisatoja vanhoja. Pirtit ovat yksityisomistuksessa, mikä tulee muistaa paikalla vieraillessa. Keimiöniemen kalapirtit ovat tuttu näky monelle Jerisjärven laduista nauttivalle hiihtelijälle, mutta pirteillä on mahdollista talvellakin vierailla myös kävellen. Lue retkitarina tästä.

Puljutunturi, Kittilä

? P-paikka kartalla
➡ Ei virallista talvireittiä. Minimissään noin 5 km kierroksella pääsee tunturin huipulle ja takaisin.
? laavu

Kittilän perukoilla kohoava Puljutunturi ei tiedä hiihtokeskusten vilinöistä mitään. Laakealakinen erämaatunturi on hieno kohde rauhaa rakastavalle Lapin-kävijälle, sillä se tarjoaa loivan nousun, mutta huipulta on myös upeat maisemat. Huipulle johtaa puomitettu tie, ja kulkija voi mukailla vaikkapa sen reittiä tai valita hankikannon salliessa omat polkunsa. Sähkölinjan alla kulkua saattaa helpottaa kelkanjälki. Minimissään noin 5 kilometrin kierroksella pääsee tienvarresta huippumaisemiin ja takaisin. Varkaanvaaranjärven rannalla on laavu. Lue lisää tästä.

Ulingaskönkään mylly, Sodankylä

? Lähtöpaikka kartalla, mylly kartalla
➡ 2,6 km / suunta. Ei virallista talvireittiä.
? laavu

Tämä keskellä Lappia uinuva kohde on erityislaatuinen ja kuuleman mukaan myös kovasti kummitteleva. Myllyllä on aikoinaan menettänyt henkensä muuan mies, ja käytyäni itse täällä paikalla ensimmäisen kerran sain vasta jälkikäteen kuulla, että moni paikallinen ei astuisi jalallaankaan tähän myllyyn sisälle. Mylly on kuitenkin kaunis rakennus ihailla jo ulkoakin käsin, ja sen yhteydessä on myös laavu. Kohde on moottorikelkkauran varrella Sodankylän maaseudulla. Jos tänne aikoo jalkaisin, suosittelen tätä kohdetta ohjelmistoon kunnon hankikannon aikaan lumikengillä. Upottavassa hangessa 2,6 kilometriä edestakaisin on pitkä matka, enkä luottaisi siihen, että polku on tallautunut. Lue lisää tästä.