Haix Nepal Pro -vaelluskenkätesti, osa II – pitivätkö kengät lupauksensa?

Yhteistyössä Vaeltajankauppa

Viime keväänä retkipaikkalaiset Upe Nykänen ja Jarno Peitso saivat testattavakseen Haix Nepal Pro -vaelluskengät. Pelkän kesätestin sijaan nämä maasturit haluttiin saattaa kunnon rääkkiin, joten kesäkelien jäätyä taakse Upe ja Jarno ovat testanneet Haixejaan pitkin talvea, kumpikin omilla retkillään eri puolilla Suomea. Nyt on aika niputtaa testaajien kokemukset.

Kenkätestin kesäisen starttijutun, jossa esittelimme kengät ja niiden lupaukset sekä kuulimme testaajien ensimmäiset arviot, voit lukea tästä. Testin ensimmäisessä vaiheessa ainakin kenkien kaksivaiheinen kiristys- ja pikalukitussysteemit jakoivat Upen ja Jarnon mielipiteet – ovatkohan ajatukset muuttuneet matkan varrella?

Kysymys: Millaisissa maastoissa ja millaisissa keliolosuhteissa olette kenkien kanssa kävelleet syksyn ja talven aikana?

Jarno: Olen käyttänyt kenkää aika lailla kaikkeen luonnossaliikkumiseen, aina lenkkeilystä pidemmille vaelluksille. Maasto on vaihdellut hiekkaisilta rannoilta tuntureihin, sateisiin juurakkoisiin metsiin, kivikoihin ja jäisiin lumikenttiin.

Upe: Kesällä Haixeilla tuli tallattua muun muassa Etelä-Konneveden kansallispuistossa, ja pidempää rupeamaa pääsin kokeilemaan kesä-heinäkuussa, kun lähdin kävelemään Suomen poikki Raatteen tien päästä kohti Oulua teitä ja polkuja pitkin. Alkusyksystä käpsyttelin popoilla Hirvaan kierroksen (58 km) Salamajärven kansallispuistossa. Joulukuun alussa kävelin polkuja ja teitä pitkin Hangon eteläkärjestä Karjaalle, ja koin matkan varrella kaikenlaista säätä auringonpaisteesta vesi- ja lumisateeseen. Lumikenkäretkillä Haixit ovat myös olleet jalassa.

Kuva: Jarno Peitso

K: Millaisessa maastossa ja kelissä kengät olivat mielestänne erityisen toimivat ja miksi?

Upe: Olen liikkunut niillä enimmäkseen sekalaisia polkuja, vaellusreittejä ja teitä pitkin, vain vähän poluttomassa umpimetsässä. Painopiste näissä jalkineissa on sanalla maasto: ne ovat toimineet kaikenlaisessa maastossa hyvin, kivikkoisessa ja juurakkoisessakin jäykkyys on ollut sopiva. Pohjat ovat pitäneet hyvin myös märillä pitkospuilla. Lumellakin ne toimivat oikein hyvin, mutta jos edessä on todella jäinen liukas pinta, laittaisin irtonastat alle – nämä eivät vastaa kitka- tai nastakenkiä.

Jarno: Kengät ovat kuin tehdyt metsiemme poluille, skandinaaviseen luontoon. Pitoa ja jäykkyyttä löytyy, enkä kylmimpiä talvikelejä lukuunottamatta kohdannut tämän testijakson aikana niin haastavaa maastoa, etteikö kenkä olisi niistä selvinnyt. Mielestäni kyseessä on erittäin hyvä kolmen vuodenajan jalkine.

Kuva: Eija Aalto

K: Millaisessa maastossa tai kelissä kengät jättivät toivomisen varaa ja miten?

Jarno: Alle 10 asteen pakkasessa vibran kumisten pohjien ominaisuudet muuttuvat merkittävästi, ja kengät ovat erittäin liukkaat, joten jäisille pinnoille en voi kenkää suositella. Ne eivät ole myöskään mitenkään erityisen lämpimät, samaa tasoa muiden samanhintaisten, ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettujen vaelluskenkien kanssa.

Upe: Kävelen itse toisinaan pidempiä matkoja myös teitä pitkin, mihin jokin toinen kenkämalli sopisi paremmin, mutta Haix Nepal Pro onkin lähtökohtaisesti maastojalkine.

Kuva: Jarno Peitso

K: Ovatko kengät pitäneet vettä?

Upe: Kesällä retkeni osuivat pääosin kuivalle säälle, enkä osannut ennakoida ongelmia, kun lähdin Raatteen tien päästä kävelemään kohti Oulua kesäkuun lopussa. UKK-reitin osuudella Ukkohallan ja Puolangan välissä tuli sadepäivä. Kun laavulla riisuin kengät jalasta, olivat sukat litimärät, vaikka vettä ei ollut voinut päästä varresta sisään. Tämä ensimmäinen testiparini sai passituksen takaisin Vaeltajankauppaan, mistä lähetettiin käytännön mukaisesti uusi pari tilalle. Kakkospari on ollut huomattavasti parempi. Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että oikeassa vesisateessa koko päivän kuljettaessa kumisaappaat ovat paras valinta.

Jarno: Minulle kenkien vedenpitävyys ei ole tuottanut pettymystä. Olen uittanut niitä koskessa, upottanut tämän testin takia tarkoituksella järvessä ja kävellyt kumpparikeleillä loppusyksyn poluilla märkien varpujen seassa.

Kuva: Jarno Peitso

K: Ovatko kengät olleet lämpimät talvikeleillä?

Jarno: Kengät eivät ole erityisen lämpimät, samaa tasoa muiden tämän hintaisten vaelluskenkien kanssa. Pakkasen painuessa -10 asteen alapuolelle, oli kengät vaihdettava vuorellisempiin.

Upe: Kovimmilla pakkasilla kävelen huopikkaissa. Haixeilla olen ollut maastossa lumikenkäretkellä kylmimmillään -13 asteessa, eivätkä varpaat palelleet. Huomioin jo kenkiä sovittaessa, että niihin on mahduttava tarpeeksi paksu sukka.

Kuva: Upe Nykänen

K: Miltä kengät ovat tuntuneet rinkan painon kanssa?

Upe: Ei ole ollut mitään ongelmia. Rinkassa on ollut retkillä useammankin päivän varustus telttaa myöten, joten painon kanssa tuli testattua.

Jarno: Kengät ovat erittäin jämäkät ja kiertojäykät, eikä painavankaan rinkan kanssa ole ongelmia ollut. Pohjat ovat sen verran hyvät, etteivät kivet ja juurakot tunnu jalkapohjissa.

Kuva: Pekka Nykänen

K: Miten olette puhdistaneet tai muutoin huoltaneet kenkiä?

Upe: Sain aikoinaan Vaeltajankaupan henkilökunnalta suulliset ohjeet kenkien huoltoon, ja ohjeet Gore-Tex-kenkien hoitoon löytyvät myös Vaeltajankaupan sivuilta. Toistaiseksi ohjeiden mukainen pintakäsittely on riittänyt. Kengät ovat olleet mukavan huoltovapaat, ei ole tarvinnut juuri puhdistellakaan. Sadevesi ja lumi ovat pääosin hoitaneet puhdistuksen.

Jarno: Olen käyttänyt Gore-Texiä varten tehtyä tahnaa ja kalvosuihketta.

Kuva: Upe Nykänen

K: Miltä kenkien kaksivaiheinen kiristys ja pikalukitus ovat käytännössä toimineet?

Jarno: Aivan mahtavasti! Kaksivaiheinen kiristys takaa sen, että jalkapöydän ja varren osuuden voi kiristää erikseen mieleisekseen, mutta myös mahdollistaa sen, että kengän voi avata puoliksi rankan vaelluksen päätteeksi ja antaa leirissä nilkalle enemmän liikkumavaraa, jos lipokkaat ovat jääneet pois matkasta.

Upe: Itselleni juuri ne ovat olleet kenkien miinus. Yritin sitkeästi tykästyä kaksivaiheiseen kiristykseen ja pikalukitukseen, mutta se ei yksinkertaisesti ole minun juttuni. Pidän vanhanaikaisesta nauhoituksesta sata kertaa enemmän. Jos kengät saakin pikalukittua näppärästi, ei mukana ole vastaavasti pika-aukaisua, eli nauhoituksen löysääminen ja kenkien ottaminen pois jalasta ei käy yhtä rivakasti. En haluaisi olla ähräämässä nauhoitusta auki kovassa pakkasessa jäisin näpein, jos kengät pitäisi vielä saada äkkiä jalasta pois.

K: Ovatko kengät olleet kestävät?

Upe: Vaikuttavat erittäin kestäviltä – toki minulla on siis jo toinen pari menossa, ensimmäisen osoittauduttua vialliseksi. Mutta kulumaa ei juurikaan näy, pohjamateriaali vaikuttaa erittäin kestävältä.

Jarno: Haixit ovat kilometreistä huolimatta edelleen kuin uudet, kestävyys on mielestäni military-grade laatua.

Kuva: Jarno Peitso

K: Yleisarvionne kengistä: mitkä ovat Haix Nepal Pro -vaelluskenkien plussat ja miinukset?

Upe: Plussaa ovat keveys, kestävyys, helppohoitoisuus ja se, että kengät sopivat hyvin retkeilyyn ympäri vuoden. Ihan kivan näköisetkin ne ovat. Miinusta annan varresta: varsi voisi olla tällaiselle lyhytkinttuiselle jopa pikkuisen matalampi. Miinusta tulee myös kaksivaiheisesta kiristyksestä ja pikalukituksesta – ei ole minun juttuni. Pitäisin kengistä huomattavasti enemmän, jos niissä olisi tavallinen nauhoitus. Kokemuksena ekan testiparin vuotaminen oli miinusta – etenkin, kun se osui keskelle vaellusta – mutta sain uuden parin kotiosoitteeseeni Vaeltajankaupasta nopeasti, kiitos sinne. 

Testikilometrejä tuli lopulta useita satoja. Pitkäkestoisessa, koko päivän kestäneessä sateessa kengät eivät saaneet minulta täysiä pinnoja, mutta se on haastava sää mille hyvänsä retkeilyjalkineille. Tältä pohjalta arvelen, että jos olisin nyt valitsemassa kenkiä Haixin mallistosta, saattaisin päätyä toiseen malliin: ottaisin vähän matalavartisemman ja sellaisen, jossa on perinteinen nauhoitus. Eli kenkämalli kannattaa valita oman kulkijaprofiilin mukaan, jos vain osaa arvioida, millaisissa olosuhteissa ja maastoissa liikkuu. Yhtä täydellistä ympärivuotista yleiskenkää joka tarkoitukseen tosin lienee mahdotonta löytää.

Jarno: 9/10. Plussaa tulee hyvästä istuvuudesta, kestävyydestä, jäykkyydestä, korkeasta varresta, kaksivaiheisesta pikalukituksen tuomasta helppoudesta ja vedenpitävyydestä, johon voi luottaa. Miinusta taas annan pohjien liukkaudesta, joka tulee esiin kovemmilla pakkaskeleillä, jolloin vibram-kumi ikään kuin jähmettyy ja menettää elastisuutensa. Lämpimämmillä keleillä se takaa pidon hienosti.

Jutun koonnut Jonna Saari.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.