Grammanviilaajan vedenpuhdistussetti

Puhdas vesi on yksi tärkeimmistä asioista retkillä. Riittämätön juominen johtaa jo lyhyessä ajassa huonovointisuuteen ja epäpuhtaasta vedestä voi saada vatsavaivoja, jotka äkkiä pilaavat koko retken. Lyhyemmille retkille voi ottaa tarvittavan vesimäärän mukaan, mutta jos retki kestää useita päiviä, on täydennystä saatava jostain.

Lähde on ihanteellinen paikka vesitäydennykselle, mutta niiden sijaintia ei välttämättä tiedä kuin paikalliset asukkaat. Eikä niitä sitäpaitsi ole kaikkialla. Myös Lapin tunturipurot ovat kirkasvetisinä ja raikkaina paljon käytettyjä täydennyspaikkoja – niidenkään puhtauteen ei välttämättä voi aina luottaa. Saattaahan purossa hieman vedenottokohdan yläpuolella olla esimerkiksi eläinten ulosteita tai mätäneviä raatoja.

Vähimmällä stressillä vesitäydennyksissä pääsee, kun varaa mukaan hyvät vedenpuhdistusvälineet. Silloin voi käyttää mitä tahansa pintavesiä paikallaan seisovasta suovedestä lähtien. Veden likaisuudesta ja käyttäjän mieltymyksistä riippuen veden puhdistuksessa on useita vaiheita, jotka kaikki eivät ole pakollisia:

  1. Isoimpien sattumien siivilöinti. Tämä tapahtuu helposti esim. kestokahvinsuodattimella – käytön jälkeen suodatin ravistellaan puhtaaksi ja kuivataan. Paperisia kertakäyttösuodattimia ei kannata maastoon raahata, sillä ne menevät hetkessä tukkoon.
  2. Desinfiointi. Tähän käytetään esim. Micropur Forte -tabletteja. Yksi tabletti riittää puhdistamaan litran vettä ja aikaa tähän menee minimissään puoli tuntia. Siinä ajassa yli 10-asteisen veden mahdollisesti sisältämät bakteerit ja virukset on saatu hengiltä. Jos vesi on kylmempää, tai jos on syytä epäillä siinä olevan protozooneja kuten giardiaa, on vaikutusaikaa pidennettävä kahteen tuntiin. On tärkeää sekoittaa vettä muutamaan kertaan käsittelyn aikana, jotta tabletista liuenneet aineet varmasti leviävät koko vesimäärään.
  3. Maun parantaminen. Micropur Forte -tablettien jäljiltä vesi haisee ja maistuu kloorilta samaan tapaan kuin uimahallien vesi. Jos siitä ei pidä, voi puhdistettuun veteen lisätä Micropur Antichlorine -tippoja – kolme tippaa litraan vettä – jotka muuttavat vedessä olevan kloorin natriumkloridiksi eli tavalliseksi ruokasuolaksi.

Näiden lisäksi voi puhdistetun veden ulkonäköä parantaa suodattamalla, jos kyse on kovin humuspitoisesta pintavedestä. Suodattimet – joista osalla veden voi myös desinfioida – eivät kuitenkaan ole tämän artikkelin aihepiirissä, sillä ne ovat tässä kuvattuihin välineisiin verrattuna painavia. Myöskään veden puhdistusta keittämällä en tässä käsittele.

Itse olen puhdistanut edellä kuvatulla menetelmällä retkillä tarvitsemani vedet hyvällä menestyksellä. Olen käyttänyt kaikenlaisia pintavesiä: puro- ja jokivesiä, järvivesiä, merivettä ja suovettä. Käytössäni on yleensä kolmen vesiastian järjestelmä:

  1. Litran pullo numero yksi: tähän otan maastosta vettä kahvikupin avulla ja kahvisuodattimen läpi pulloon kaatamalla. Täyteen pulloon laitan Mircopur Forte -tabletin.
  2. Litran pullo numero kaksi: tähän kaadan veden ykköspullosta sen jälkeen, kun tabletti on vaikuttanut tarvittavan ajan. Täyteen pulloon laitan kolme tippaa Micropur Antichlorine -nestettä.
  3. Puolen litran juomapullo: tämä on ainoa pullo, josta juon suoraan. Näin isot pullot pysyvät mahdollisimman puhtaina.

Muutaman päivän retkellä tarvittava vedenpuhdistussetti ei mahdottomia paina: kahvisuodatin muovipussiin käärittynä + 25 kpl Micropur Forte -tabletteja + pullo Micropur Antichlorine -nestettä painavat yhteensä noin 40 grammaa.

Osta Katadyn Micropur Forte -tabletit Scandinavian Outdoor Storesta!

2 replies
  1. kaju
    kaju says:

    Hyvä artikkeli tärkeästä aiheesta! Itse steriloin veden yleensä keittämällä pari minuuttia, mutta polttoainetta tuhlautuu tällöin luvattoman paljon, joten monesti tulee otettua vettä puroista pienellä riskillä.

    Vastaa
  2. iskosalminen
    iskosalminen says:

    Itse käytän Sawyer Mini filteriä jonka 56g paino on aika lähellä tuota 40g painoa. Eikä silloin tarvitse odotella tunteja, tai kantaa useampaa litraa mukana.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.