Etelä-Konneveden Kodanovisen ympäristö, Rautalampi

Etelä-Konneveden eteläosasta erottuu kartalla hyvin rikkonainen saaristo, jonka rannat kohoavat paikoin korkeina jyrkänteinä. Graniittista kallioperää pirstovat lukuisat pohjoisesta etelään ja idästä länteen kulkevat murroslaaksot, jotka ulottuvat 30–40 metriä vedenpinnan alapuolelle.

Korkeimmat vuoret (Palovuori, Käpynänvuori ja Kirkkovuori) kohoavat puolestaan 50–70 metriä vedenpinnan yläpuolelle. Alueella on muutamia vanhoja maatiloja ja yhä enemmän  loma-asuntoja, mutta vielä on paljon asumatontakin maisemaa. Saaristossa on karujen kallioiden lisäksi reheviä notkoja ja rantasoita. Saarissa on useita luonnonsuojelualueita, joita on ehdotettu osaksi uutta kansallispuistoa.

Tänä kesänä, elokuussa 2012, tuli tilaisuus lähteä souturetkelle saaristoon. Retkelle lähdettiin Hanhitaipaleen kylän lounaispuolella olevan Viitaniemenselän pohjoisrannalta. Helpoin paikka päästä vesille on Saukkosaaren pohjoispuolella oleva veneranta. Sää oli aamulla aluksi pilvinen, mutta iltapäivän mittaan ilma kirkastui hieman.

Ensin lähdettiin kiertämään Saukkosaarta ja käytiin maissa katsomassa entisen kansakoulun takana olevaan siirtolohkareeseen kulunutta rapautumisonkaloa eli tafonia. Seuraavaksi soudeltiin saaren länsikyljellä olevalle kalliojyrkänteelle, johon on lohjennut kapea ja korkea rakoluola ja alaosaan matala lippa, jonka alle pääsi mukavasti veneelläkin.

Jyrkänteen alaosassa on lisäksi erikoinen rapautuma, jonka kolmiomaiset muodot tuovat mieleen reliefitaiteen. Jyrkänne onkin saattanut olla aikoinaan  jopa uhripaikka.

Saukkosaaren ympäri päästiin vetämällä vene kapeassa salmessa olevan vanhan majavapadon yli, ja matka jatkui Käpynänvuoren juurelle. Vuoren itäkyljellä on parisataa metriä pitkä ja kaksikymmentä metriä korkea pystysuora jyrkänne, josta löytyy monenlaisia hyllyjä, rakoja ja lippoja. Sopivasta kulmasta katsottuna vuorenseinästä erottuu myös muikeasti hymyilevä naama, ikään kuin ”Käpynän ukko”.

Retki jatkui Viitaniemenselän yli Vaivionsaareen, jossa tutustuttiin rantasuohon. Vesi oli järvessä onneksi sen verran matalalla, että saappaat jalassa luhtaa pitkin pääsi myös kahlailemaan. Vaiviossa  pidettiin evästauko ja jatkettiin matkaa uusin voimin Kodanovisenselän yli pohjoiseen.

Puroniemen ja Tippaniemen välisestä kapeasta salmesta pujahdettiin Kalajanjärvelle ja edelleen kapeaan, lähes vuonomaiseen Kirkkolahteen. Kirkkolahden kalliorannat nousevat jyrkästi 20–30 metriä, ja korkeimpana huippuna länsirannalla  on lähes 50 metriä vedenpinnan yläpuolelle kohoava Kirkkovuori.

Huuhkaja näyttäytyi hetken vuorenrinteellä, mutta piiloutui saman tien näkymättömiin. Kirkkolahden suulta avautuu myös hieno näkymä parin kilometrin päähän pohjoiseen Kalajanvuorelle, jonka laki kohoaa noin 115 metriä Konneveden pinnan yläpuolelle.

Sitten olikin aika kiertää suuren Kodanovisen saaren ympäri.

Saaren länsikyljen loivat kalliorannat ovat paikoin paksun jäkälämaton peitossa, ja rantapuusto on saanut kasvaa rauhassa. Saaren sisäosissa on kuitenkin tehty myös laajoja hakkuita. Kodanovisen erikoisuus on saaren eteläosassa oleva pieni lampi, joka on ainoa laatuaan Konneveden alueella. Saaren länsikylkeä pitkin soudellessa tuli vastaan myös varsin vaikuttava, viitisen metriä korkea siirtolohkare.

Päivän päätteeksi soudettiin vielä Kodanovisenselän etelärannalla olevaan Kumpusaareen, jossa on laaja luonnonsuojelualue ja varsin rehevää sekametsää. Saaren luoteisnurkasta päästiin lisäksi ihailemaan komeaa, lähes erämaista maisemaa järven yli Kalajanvuoren suuntaan. Se olikin mainio loppunousu ja sopiva päätös koko retkelle.

Kahdenkymmenen kilometrin lenkillä tuli nähdyksi kaikenlaista, mutta vielä jäi paljon saaria ja salmia kokematta. Järvellä voisi joskus viettää useammankin päivän telttaillen tai laavuissa yöpyen. Siinä sitä olisikin tavoitetta seuraaviksi kesiksi.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=gRYfwi56B-E&w=640&h=480]

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N6936898, E482152

3 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.