Etelä-Konneveden kansallispuiston Saukkosaaren Tafonit, Rautalampi

Etelä-Konneveden aluetta on tullut vuosien varrella koluttua hyvinkin tarkkaan. Siitä huolimatta yksi alueen tunnetuimmista nähtävyyksistä oli antanut odottaa vuoroaan vuodesta toiseen. Jotenkin lähteminen aina vaan jäi, kunnes menneenä kesänä oli viimein aika.

Niinpä löysin itseni äkäisten ukkoskuurojen välissä venematkalta kohti seikkailua. Taivaanrannassa tuuli juoksutti mustia pilviä kohti pohjoista. Meille paistoi aurinko. Kurssimme oli kohti järven eteläosista löytyvää Saukkosaarta, jonka luola ja tafonit ovat olleet jo pitkään suosittuja nähtävyyksiä. Paikka sijaitsee Hanhitaipaleen kalasataman läheisyydessä, joten paikalle selviää lyhyelläkin lähestymisellä.

saukkosaaren tafoni-1

Ennen pitkää matka oli taitettu ja kaarroimme Saukkosaaren sivuitse. Pian edessä kohosi lupaava jyrkänne. Sen muoto heijastui tyynestä vedenpinnasta. Paikka herätti suurta kunnioitusta.

saukkosaaren tafoni-3

Aivan kuin valtavat kiviset kasvot olisivat tuijottaneet.

saukkosaaren tafoni-7

Annoimme veneen lipua lähemmäs. Vasta aivan lähellä paikan mittasuhteet alkoivat hahmottua. Loitompaa kulmikkaasti lohjenneiden kivien kokoa ei meinannut käsittää. Veneen alla ja vierellä nähtynä ne olivat valtavia.

saukkosaaren tafoni-9

Itse luolan vieressä kulmikas lohkeilu oli ehkä komeimmillaan.

saukkosaaren tafoni-6

Kallion alaosasta oli irronut suuri palanen siten, että veneellä saattoi mennä muodostuneen lipan alle. Kyllä siinä olisi hyvinkin sadetta pitänyt.

saukkosaaren tafoni-5

Suuremman lipan perältä rako jatkui kapeana. Sinne ei veneen kanssa ollut menemistä, mutta kurkimme sen minkä yletimme. Tuon raon seinämässä kun oli suuren luolan kätkemä pieni ihme, pieni tafoni, rapautumalla syntynyt onkalo. Aikamme luolaa tutkittuamme tuuppasimme kalliosta hieman vauhtia. Oli aika jatkaa tutkimusmatkaa.

Loitotessamme pysähdyimme katsomaan suoraan seinämää ylös.

saukkosaaren tafoni-2

Siinä oli vielä yksi paikan ihmeistä. Seinämän kolmiomaiset muodot, jotka olivat kuin ihmisen hakkaamia. Vaikka ne ovatkin muodostuneet luontaisesti rapautumalla, ei se vähennä niiden vaikuttavuutta. Päin vastoin. Jyrkänne onkin saattanut olla aikoinaan  jopa uhripaikka.

saukkosaaren tafoni-11

Seuraavaksi otimme selvää siitä, miltä saaren ja mantereen välinen kapeikko näyttäisi luonnossa. Ahdas, mutta kaunis se oli. Veneellä ei ollut menemistä. Tuskin kanootillakaan, sillä majava oli kuuleman mukaan tehnyt välille rakenteitaan. Eikä tuo rako juuri kapeampi voisi olla, tai saaresta tulisi niemi.

Saukkosaaren tafoni kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6936027 E 485797

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.