Esteetön tulipaikka mahdollistaa luontoretken kohokohdan

Teksti ja kuvat: Anemone Aaltonen

Erityisryhmien luontoretkeilyä helpottavat kattavat reittikuvaukset erilaisille liikkujille soveltuvista reiteistä ja maastokäyttöön suunnitellut apuvälineet. Liikkumisen mahdollistamisen lisäksi on tärkeää järjestää mahdollisuus myös retkiruokailulle, tulistelulle, yöpymiselle ja wc-käynneille. 

Niin julkisten kuin yksityisten tahojen ylläpitämiä taukopaikkoja tulisi tarkastella esteettömyyden näkökulmasta ja ottaa huomioon käyttäjien erilaiset tarpeet. Esimerkiksi Metsähallituksen Luontopalvelut parantaa palvelurakenteidensa esteettömyyttä kunnostustöiden yhteydessä ja vähitellen myös uusia esteettömiä reittejä ja taukopaikkoja syntyy. 

Nuotion ääreen pääsy voi olla vaikeaa

Luonto kaikille -hankkeen aikana on nähty monenlaisia paikkoja istuskella tulen ääressä, paistaa makkaraa ja nauttia avotulen lämmöstä. Valitettavasti kaikissa paikoissa tulen ääreen ei ole ollut helppo päästä. Monilla taukopaikoilla penkit on rakennettu nuotiopaikan ympärille niin, että ne muodostavat suljetun kehän. Suljetun kehän sisäpuolelle pääsee vain penkin yli astumalla, jolloin pyörätuolilla liikkuva jää kauas tulen lämmöstä. Lisäksi heikolla tasapainolla matalankin penkin ylittäminen voi olla tulen lähellä vaarallista. 

Myös muut ruokailutilanteeseen liittyvät rakenteet voivat hankaloittaa liikuntarajoitteisten henkilöiden luontoretkeilyä; esimerkiksi kiinteärakenteiset pöytäryhmät, joiden penkkejä ei voi siirtää, estävät pyörätuolilla liikkuvalta pääsyn pöydän ääreen. Puuliiterin esteettömyyttä ei myöskään osata aina huomioida. Kuitenkin jotta nuotion saa syttymään, on päästävä hakemaan halkoja ja pilkkomaan niitä pienemmäksi.

Toisiinsa kiinni naulatut penkit estävät pääsyn nuotion ääreen. Päijät-Hämeestä Kelventeen saarelta löytyvä tulipaikka on Metsähallituksen korjauslistalla.

Esteetön tulipaikka mahdollistaa luontoelämyksiä

Erilaiset tulipaikkoihin liittyvät hankaluudet huomasi myös hankkeessa mukana ollut yrittäjä Risto Karjalainen:

– Niin pilottien, kuin omien ja hankkeen kartoitusten huomioissa tuli selvästi esille se, että olemassa olevissa tulipaikoissa on paljon korjattavaa; suurta osaa tulipaikoista sekä niiden käyttöön liittyvistä fasiliteeteista ei ollut mahdollista esteettömästi saavuttaa. Aiemmin olen rakennellut siirrettäviä tulipohjia, nuotioalustoja eräruuanlaittoon ja tulisteluun. Pikkuhiljaa heräsi ajatus, että niitä pitää myös kehittää esteettömiksi.

Mittavan metallialan työkokemuksen omaava luonto- ja eräopas suunnittelee ja toteuttaa tulipohjiaan Adventuristo-nimisen yrityksensä kautta. Eräopaskoulutuksen ja Luonto kaikille -hankkeen myötä hänelle tärkeäksi teemaksi noussut esteettömyys on tuonut siirrettävien tulipaikkojen kehitystyöhön uuden näkökulman:

– Haluaisin mahdollistaa luontoelämykset heille, joille se syystä tai toisesta on hankalampaa.

Riston kehittämän tulipohjan muunneltavuus palvelee esteettömyyttä.

Kun tulipohjan korkeus on säädetty jo kokoamisvaiheessa oikealle tasolle, voi pyörätuolissa istuen tehdä ruokaa käsivarsia rasittamatta ja kurottelematta. Koska ympärillä kiertävät tasot ovat liikuteltavia, ne voi halutessaan siirtää pois tieltä. Testaustilanteet ja keskustelut erilaisten käyttäjien ovat olleet Ristolle hyödyllisiä:

– Asiakkailta saatujen huomioiden perusteella tulipohjaa on voitu entisestään kehittää sopivammaksi kaikille. Olen rakennellut esimerkiksi käsitukia ja kaiteita, jotta tulta olisi helpompi ja turvallisempi lähestyä. Korkeutta voi muuttaa ja sivupöytiä voi asettaa haluttuun kohtaan.

Liikuteltavien osien avulla esteetön tulipaikka voidaan järjestää melkein mihin vain, kunhan kokoamispaikalle pääsee autolla:

– Tulipohja voidaan purkaa osiin, jolloin kuljettaminen ja siirto onnistuvat helposti. Painoa pelkällä pohjalla on noin 35 kg. Varusteet tuovat painoa lisää, mutta koska kaikki voidaan irrottaa, niin siirtely helpottuu.

Erilaisissa tilanteissa käyttäjiltä saatu palaute ja ideat auttavat Ristoa kehitystyössä.

Tulistelu on osa luontoretkeä

Selkäydinvammaisille asiakkaille suunnatulle Luonto kaikille -hankkeen pilottileirille elokuussa 2019 osallistunut Antti kertoo luonnossa liikkuessaan nauttivansa eniten rauhasta ja luonnon kauneudesta:

– Kesällä erityisen mukavaa on kuunnella linnun laulua.

Hän toivoo, että tulevaisuudessa luonnon rauhasta nauttiminen olisi kaikille mahdollista:

– Esteettömyys, kuten teillä hankkeessa on tavoitteena. Olisi helppo mennä metsään ja sitä kunnioitettaisiin.

Antti kertoo pitävänsä ulkona grillaamisesta, ja viime syksynä hän kokeili myös ruoan valmistamista retkikeittimellä. Nuotion ääressä istuminen on hänelle olennainen osa luontoretkeä:

– Tulen katsominen jotenkin rauhoittaa. Nuotiolla istuskelu on mukavaa puuhaa, on sitten kesä tai talvi.

Risto on samaa mieltä:

– Avotuli on meille elämisen peruselementti aikojen alusta, mahdollisuus valmistaa ruokaa ja olla turvassa. Lisäksi se on tärkeä osa suomalaista eräkulttuuria. Tämä perusasia on tänäkin päivänä oltava kaikkien saavutettavissa, yhdenvertaisesti.

Esteettömien taukopaikkojen ansiosta kaikki pääsevät nauttimaan avotulen lämmöstä.

Kirjoittaja:

Kirjoittaja Anemone Aaltonen toimii Luonto kaikille -hankkeessa projektisuunnittelijana. Juttua varten haastateltu Antti osallistui Evolla elokuussa 2019 järjestetylle selkäydinvammaisten luontoleirille, joka oli yksi hankkeen pilottiretkistä. Risto Karjalainen on luonto- ja eräopas, joka on ollut mukana Luonto kaikille -hankkeessa luomassa esteettömiä luontopalveluita. Hän on innostunut kehittämään kaikille sopivia tulipaikkoja Adventuristo-nimisen yrityksensä kautta. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.